exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
4:37, Вторник
25 Февруари 2020г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

90% от бръчките и петната - от неправилното излагане на слън

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Доверие
Не ми стана
Колко съм наивен

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Дори само пет слънчеви изгаряния през детството удвояват риска от развитие на рак на кожата в по-късна възраст, предупреждава Tia.bg

Какво е лятото, ако не време за разголване на тялото и придобиване на секси загар? Дотук добре. Проблемът обаче е, че въпреки всички предупрежденията на специалистите, повечето хора не вземат необходимите мерки за предпазване от свързания с влиянието на слънчевите лъчи рак на кожата.

Прекаленото и неправилно излагане на слънце е причина и за по-голямата част от бръчките, които състаряват дамите преждевременно.

Разбира се не е необходимо да се скриете в пещера, за да избегнете вредното влияние на лъчите, пише Tia.bg, като предлага полезна информация за разумен подход към слънцето.

Слънцето и ракът
Най-опасната разновидност на рака на кожата е меланомът. В действителност той е отговорен само за 4% от всички случаи на това заболяване, но пък смъртността от него е най-висока - 75%.

Други често срещани типове на рак на кожата са сквамозните и базални клетки, характерни обаче при хора, изложени на постоянно слънчево въздействие през годините. Меланомът пък е по-срещан при хора, които са имали спорадични, но интензивни излагания на слънце, съпроводени със слънчеви изгаряния.

Ключът към предпазване е ранната превенция. Лошата новина е, че дори само пет слънчеви изгаряния през детството удвояват риска от развитие на рак на кожата в по-късна възраст.

Дори да сте изгаряли тежко в миналото, това не е причина да решите, че всичко е изгубено и да изоставите предпазните мерки, съветват специалистите. Фактите сочат, че само 25% от случаите на "слънчеви" проблеми се проявяват до 18-годишна възраст.

Слънцето и бръчките
Ако горните факти не ви мотивират да се погрижите за кожата си, може би суетата ще успее. Според специалисти дерматолози над 90% от видимите, състаряващи промени на кожата, като бръчките и петната, са причинени от неправилното излагане на слънце. Блокирането на вредните лъчи помага кожата да се запази млада и да се предотврати преждевременното й застаряване.

UV - основни понятия
Ето основните разлики между двата вида вредни слънчеви лъчи:
- UVA-лъчи: проникват дълбоко в кожата и причиняват преждевременното й остаряване.
- UVB-лъчи: преминават под повърхността на кожата, причинявайки слънчево изгаряне.
И двата типа лъчи са предпоставка за развитието на рак на кожата.
Има и трети тип - UVC-лъчи, но те са филтрирани от озоновия слой и не достигат повърхността на земята.

Факторът SPF, посочен на слънцезащитните продукти, се отнася само до предпазването от UVB-лъчите. Има разработена и друга система за оценяване на риска - PFA, която дава възможност да се измери процентът на блокираните UVA-лъчи, но тя все още не е одобрена от съответните органи и не се предлага на пазара.

Това означава, че към този момент няма начин да разберете точно каква UVA-защита предлага даден продукт. Формулата просто показва, че такава има, но не и до каква степен.

За да се предпазите и от двата вида вредни лъчения, търсете продукти, на чиито етикети пише, че предлагат широкоспектърна защита. Това означава, че формулата предпазва и от двата вида лъчи, макар и в различна степен.

Всички слънцезащитни продукти предпазват от UVB-лъчите. Веществата, които показват, че има и UVA-защита са: mexoryl, oxybenzone, titanium dioxide, zinc oxide и avobenzone (познато още като Parsol 1789).

SPF - основни факти
Звучи логично продукт с фактор SPF 30 да е два пъти по-добър от SPF 15, но всъщност това не е така. Според специалсти SPF 15 блокира 93% от UVB-лъчите, докато SPF 30 блокира 97%.

Проблемът в действителност е, че повечето хора не използват слънцепредпазните продукти правилно, а това намалява ефективността на формулата наполовина.

Въпреки че изборът на подходящ SPF е важно, основното нещо всъщност е честотата на приложение. Продуктът трябва да се приложи преди да се излезе на слънце и да се полага отново на всеки два часа.

Лекарите препоръчват приложение на широкоспектърни слънцезащитни продукти със SPF най-малко 15, които да се използват ежедневно и не само на плажа. Нещо повече - дори и при облачно време е добре да нанасяте предпазващи от вредните лъчения продукти.

Ако стоите цял ден в затворено помещение може би смятате, че сте защитени, но и това не е съвсем вярно. Близо ли сте до прозорец? Може би не знаете, че стъклото блокира UVB, но не и UVA-лъчите.

Предпазно облекло
Да нахлузите бяла тениска върху банския костюм е добро начало, но е абсолютно недостатъчно. Тази защита е равна на SPF 3. На практика 50% от UV-лъчите минават директно през нея. Ако тениската е мокра, SPF намалява още повече.

За да се предпазите адекватно, дрехите ви трябва да са тъмни, а материята - плътна. Но идеята да стоите край басейна в плътен черен костюм дори не е смешна. Колкото и да е неприятно, заложете на дългия ръкав и тъмните цветове.

Вече има разработени специални добавки за пране с UV-защита, които в недалечно бъдеще може да започнат да се предлагат и на българския пазар. Тези продукти увеличават UPF на дрехите до 30 (UPF измерва колко UV-лъчи минават през дрехите и е индикатор, подобен на SPF). Защитата от еднократното използване на такъв продукт важи за 20 изпирания и действа, дори ако дрехите се намокрят.

Tia.bg
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia