exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
3:24, Сряда
14 Ноември 2018г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Развенчаха няколко мита за здравословния начин на живот

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Не ми стана
Колко съм наивен
Как да се самозадоволя??

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Някои популярни схващания са или изцяло погрешни, или хората ги тълкуват неправилно
02.08.2007
В специално свое предаване телевизионният канал "Ей Би Си Нюз" подложи на проверка някои твърдения, отнасящи се до здравето на човека.

Двама от участниците в предаването - експертът по дълголетие Майкъл Ройзен и кардиохирургът Мехмет Оз опровергаха няколко популярни схващания, като или ги отхвърлиха напълно или посочиха грешки при тълкуването им:

Влошаването на паметта е неизбежно

Много хора вярват в едно остаряло научно мнение - че човек използва около 10% от възможностите на главния си мозък. Това обаче не е вярно ? ние използваме целия си мозък, но не през цялото време.

Затова е важно той да бъде трениран. Подобно на мускулите в тялото, при редовно упражняване в мозъка се образуват нови връзки между невроните.

Според някои данни, ако човек всеки ден отделя по един час например да решава кръстословици или да играе на компютър, мозъкът му в крайна сметка ще се запази 10 г. по-млад, отколкото е в действителност.

Им и още едно невярно твърдение - че големината на мозъка има отношение към умствените способности на човека. И най-често давания пример в това отношение е Айнщайн, чийто мозък дори е бил малко под средностатистическия.

Колкото по-бавна е обмяната на веществата, толкова по-пълен е човекЧесто се среща твърдението, че слабите хора са абсолютни късметлии, защото могат да ядат каквото и колкото си поискат, без това да се отрази на теглото им.

Дори това да беше вярно, а то не е, нямаше да има нищо общо със скоростта на обмяна на веществата.

Напротив - научно е доказано, че при много хора с тегло над нормата тази обмяна протича по-ускорено.

Проблемът всъщност идва от това, че пълният човек е по-склонен към заседнал начин на живот.

Иначе най-простото нещо е да ускорим метаболизма си - доказано е, че дори само едно ставане от стола води до увеличаването му с 40%.

Мъжете могат да изпият повече алкохол от жените

Да, това е вярно. Мъжкият организъм е по-приспособен биологически към алкохола.

Това обаче не се дължи на по-големия ръст и тегло на мъжкия пол, а на факта, че в стомаха на мъжете има повече от ензима, който пряко участва в разграждането на алкохола.

Затова и само половината от алкохола, изпит от мъжа, попада в неговата кръв.

Марихуаната увеличава апетита

И това е вярно. Особено по отношение на сладката, бърза за усвояване храна.

По химичен път този наркотик наистина действа възбуждащо на усещането за глад, но какво от това? Отрицателните страни на марихуаната са много повече.

Иначе специалистите вече разработват вещества, които потискат усещането за глад, като действат на същите рецептори, на които и марихуаната, но в обратна посока.

Слънцезащитният крем напълно предпазва от рак на кожатаДа, той намалява вероятността да се развие този вид рак, но не предпазва изцяло от него.

Този специфичен тип козметика е ефективен в една посока - да предпазва кожата от вредните ултравиолетови (UVB) лъчи.

Все още обаче липсва методика, по която да се докаже ясно, че такъв крем предпазва и от по-дългите UVA-лъчи.

Независимоот това, на много опаковки производителите обещават и UVB, и UVA защита.

Три са най-разпространените съединения, които могат да намалят (не да премахнат!) вредата от UVA-лъчите ? цинковият оксид, титан диоксида и авобензона.

Затова е добре, ако използвате слънцезащитна козметика, тя да съдържа поне първите две вещества.

Нищо не състарява така, както слънцето

Прието е да се смята, че именно слънцето е главен виновник за появата на ранните бръчки.

Само че всички изследвания показват, че главна причина за стареенето е стресът. Именно той способства за появата на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак, отслабване на паметта и имунитета.

Не всеки вид "стрес" обаче е вреден. Най-опасни за здравето са т.нар. висящи, нерешени проблеми, чието решение човек непрекъснато отлага.

Стресът например от повреда на автомобила или друго конкретно събитие е далеч по-малко вреден от важни събития, които променят живота като загубата на близък човек или работа.

Много спорт - много здраве

Да - спортът е здраве, но когато е с мярка. Не е вярна максимата, че колкото повече спортуваме, толкова по-здрави ще бъдем - прекомерната физическа активност може да бъде също толкова вредна, колкото недостига на такава.

Прекаляването със спорта може да увреди мускулите, костите, ставите. Ако спортувате повече от два часа дневно, може да си създадете маса здравни проблеми - хронична умора, лош сън, често главоболие, депресия, различни заболявания на стомаха и червата, липса на сексуално желание, нарушения в менструалния цикъл.

Ако искате да спортувате, специалистите препоръчват да не е по-дълго от 30 мин. три пъти седмично. Същата полза обаче бихте имали и от половин час разходка всеки ден.

Холестеролът е главна причина за сърдечно-съдовите заболяванияТова вече е абсолютно невярно. Нивото на холестерола - и "добрия" (HDL) и "лошия" (LDL) е важно, но на тази основа не може да се каже дали човек ще получи инфаркт или не.

На първо място в това отношение е високото артериално кръвно налягане, т.е. хипертонията.Под въздействие на високото кръвно в стените на кръвоносните съдове се образуват пукнатини. Те се запълват с помощта на холестерола.

Ако той е "добър", "запушването" ще е качествено. Ако обаче е "лош", по стените на кръвоносния съд се образуват натрупвания, които го стесняват, а в крайна сметка могат и да го запушат. Това вече води до инфаркт.

Смята се, че нормалното кръвно налягане е около 120/80, а ако е по-високо от 140/90, вече сте в зоната на риска.

Може да се диша и неправилно

Според последните изследвания правилното (и дълбоко!) дишане е по-важно, отколкото се смяташе преди.

По-малко от 10% от хората знаят какво значи дълбоко дишане. Останалите погрешно са научени, че при него се активизират само белите дробове.

Само че това не е вярно. Главното при дълбокото дишане е да се активизира коремът. Поемете дълбоко дъх и изпъчете корема.

Така диафрагмата ще слезе надолу и въздухът ще навлезе максимално дълбоко в дробовете.

При издишането е необходимо обратно - глътнете корема, за да може диафрагмата да се вдигне и да изтика поетия въздух.

Zdrave.bg
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia