exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
16:36, Неделя
20 Май 2018г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Рак на шийката на матката

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Не ми стана
Колко съм наивен
Как да се самозадоволя??

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
За съжаление ракът става все по-разпространено заболяване в наши дни. Той се появява в различни части на човешкия организъм, открива се трудно и променя живота на човек завинаги.

Ракът на шийката на матката стана особено „популярен“ през последните години. Той е втората по честота причина за смърт сред жените от злокачествени заболявания след рак на млечната жлеза. Около 300 хиляди жени умират ежегодно от това заболяване, а в момента в света са болни около 1.4 милиона жени.

Данните от Българския национален раков регистър сочат, че у нас всяка година се разболяват над 1000 и умират около 400 жени. Тези цифри непрекъснато се увеличават и обхващат все по-млади жени, като с най-голям брой са 23-годишните.Какво представлява рак на шийката на матката?

Ракът е заболяване, при което определени клетки от организма не функционират правилно – започват да променят своята структура и да се делят неконтролируемо. Точно това се случва и с рака на шийката на матката. Постепенно раковите клетки образуват тумор, който най-често е злокачествен.

Каква е най-честата причина за рак на шийката на матката?
Най-честата причина е заразата с Човешкия Папилома вирус (95-99.7% от случаите). Доказана е връзката между сексуалния живот на жените и заразяването с този вирус.
Сред рисковите групи са жените, които започват сексуалния си живот рано и тези, които имат безразборни полови контакти. Причина за развитие на рак на шийката на матката може да бъде инфекция от други предавани по полов път микроорганизми и отслабена имунна система, която да позволи по-лесното заразяване. Има изследвания, които твърдят, че има връзка между оралните контрацептиви и риска да се разболеем от този вид рак.

Какви са симптомите на рака на шийката на матката?

За съжаление, както повечето видове рак, този на шийката на матката няма симптоми, когато е в ранен стадий. Когато вече напредне, се наблюдават следните нехарактерни симптоми:

болка в долната част на корема.
болка при полов акт.
кръвотечение между отделните менструации или по-продължителна и обилна менструация.

Когато вече ракът има метастази (разсейки), са възможни смущения в органите, където се е разпространил.

Именно поради липсата на симптоми в начален стадий и поради неспецифичните признаци, когато вече е напреднал, трябва да се правят задължителни, профилактични прегледи за улавяне на болестта навреме.

Какви са методите за изследване и диагностика?

Най-важният фактор за пълното излекуване на рака на шийката на матката е навременното откриване. Имайте предвид, че ако се открие в ранен стадий, този вид рак е напълно лечим и жената може да продължи пълноценния си живот.

Най-често срещаният метод за диагностика е ПАП цитонамазката, която трябва да ви бъде извършена от вашия гинеколог. Това е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да проверите дали сте заразени и дали имате висок или нисък риск от зараза. При евентуална зараза се предприемат по-сериозни мерки за диагностика дали има наличие на раково заболяване.
Успешни методи са рентгенографията, ЯМР, цитоскопия.

Колпоскопията също е добър метод за откриване на ракови клетки. Извършва се с уред, наречен „колпоскоп“, който наподобява функциите на бинокъл.

Биопсията е стар, изпитан метод, при който се взема проба от тъканта и се изследва за ракови клетки.

Как се лекува рак на шийката на матката?

Както вече не веднъж казахме, навременното откриване е от ключово значение на рака. В зависимост в какъв стадий е открит и какъв вид е, лечението може да бъде различно.
Характерно за рака на шийката на матката е, че при неговото развитие се наблюдава един продължителен период, при който има наличие на предракови клетки. Този период може да продължи години и в такива случаи заболяването е успешно лечимо и не толкова мъчително за пациентката.

Ако бъдат открити предракови клетки в матката, лечение може да се проведе по няколко начина: изгаряне с висококачествен електрически ток; изрязване на част от матката; третиране на клетките с много ниски температури, в следствие на което те се унищожават (криотерапия); третиране със специален лазер.

При откриване на злокачествен тумор оперативната намеса е задължителна. Отстранява се част от матката или цялата, в зависимост от напредването на заболяването. Ако има метастази, се налага отстраняване на яйчниците и околни органи.
За да бъде спряно развитието на раковите клетки, се предприемат други стандартни процедури - химиотерапия, лъчетерапия, биотерапия.

За съжаление никой човек не подозира каква болест може да го застигне. Здравословният начин на живот и грижата за себе си ни помагат да сме по здрави, но никога не са гаранция. Затова редовните профилактични прегледи не трябва да са „екстра“ към живота ни, а наше задължение. Не бъдете немърливи към себе си! Бъдете здрави!


9.01.2008/Деси Великова
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia