exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
0:49, Петък
21 Юни 2019г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Спорт и алкохол - съвместими ли са?

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Доверие
Не ми стана
Колко съм наивен

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
В ежедневието си всеки ден се сблъскваме със социалните зависимости. Те ни заобикалят до толкова, че хората неусетно забравят за вредите, които и без това превъзхождат ползите. Определен от лекарите като бич на обществото ни, алкохoлът се явява най-разпространеният социален наркотик. Лошото е, че е по-разпространен дори от спорта. Всичко започва на фамилната маса с невинното: "Сипете малко вино на детето, здравословно е!", а нерядко приключва с алкохолно натравяне в по-късна възраст.

Няма нищо чудно в пиянството. Та как може непознаващо количества и норми дете да схване сентенцията "Дозата прави отровата!", за да прецени как така за едни е "малко", а за други малкото е много? Здравословността пък е приета на доверие... и така до първата глътка в компания, погълната съвсем по своя воля. Нищо, че законът забранява продажба на алкохол на непълнолетни. След като отбелязах как най-често алкохолът стига до нас, ще мина директно на фактите.
Как ни се отразява пиенето на алкохол?

Ето какъв е ефектът на опиянението:

* алкохолът е депресант, той забавя реакциите, като въздейства директно върху нервната система;
* забавя мисленето;
* нарушава способността за правилна (трезва) преценка;
* временно намалява слуха и зрението;
* нарушава способностите за поддържане на равновесие;

Ето какви са допълнителните ефекти при висока консумация (напиване):

* дразнение на стомашната лигавица, повръщане;
* обезводняване;
* бърза загуба на топлина;
* нарушаване на речевите функции;
* атаксия;

При допълнителен прием (натравяне) може да последва:

* неспособност да се ходи;
* психоза на Корсаков;
* алкохолна дрямка;
* алкохолна кома;
* смърт;

Бележка: Симптомите и физиологичните състояния при алкохолно отравяне може да се появят не непременно в този ред! След консумацията на алкохола следват фази на детоксикация и изхвърляне на токсина. Ето какво се случва в тялото като част от понятието махмурлук:

* забавена чернодробна обмяна;
* натоварени бъбречни функции;
* повишена дразнимост на нервната система;
* висока дразнимост и болка при ярка светлина, висок шум;
* цялостно чувство на схванатост.

Какво Ви засяга всичко това?

Ако спортувате редовно и пийвате честичко в малки дози или пък по-рядко, но в големи, то следва да Ви пука по следните причини:

1. Спортното натоварване е физиологичен стрес, който стимулира обменните процеси, а възстановяването от въпросния стрес разчита именно на по-ускорен синтез на вещества. Алкохолът е депресант - той подтиска метаболизма в мащаб.

* Алкохолът забавя чернодробните функции, а с това намалява възможностите на черния дроб да реагира върху различни процеси - резки смени на нива на кръвната захар (алкохол и сладкиши, звучи ли Ви познато?), като забавя освобождаването на чернодробна глюкоза от гликоген;
* Консумацията на алкохол след тренировка намалява способностите на черния дроб да възстановява гликогенните си нива;
* Обработката на алкохола в черния дроб конкурира обработката на млечната киселина, която се натрупва в мускулите след тренировки с тежки, дълги серии и голям обем извършена работа. Такива са типичните бодибилдинг сплит тренировки за маса;
* Влошава тъканното хранене, стеснява сечението на артериите, с което се намалява притока на кислород и свързан инсулин до мускулите. Резултатът е завишени пулс и кръвно налягане;
* Загубата на вода коства допълнителна работа на бъбреците - нещо, което не би следвало да си позволи нито един загрижен за здравето си фитнес любител, тъй като загубата на течности е свързана със загуба на соли, а това се отразява върху качеството на тренировките, сваляйки драстично прага на издръжливостта.

2. Махмурлукът, дори и в лека форма, намалява мотивацията на спортуващия да тренира качествено или да тренира въобще.

3. Пиещият и спортуващ човек може да приеме по-голяма доза алкохол от неспортуващия при еднакво телесно тегло. Най-често в социален аспект "мога", се възприема като "върша", особено щом има развлекателен елемент, което веднага се отразява като екстра токсичност за по-активната страна. Изненадата тук е, че преднината във възстановяването на пияния атлет спрямо тази на също толкова пияния му анти-спорт сътрапезник е никаква, а тъкмо напротив! Въпреки системния спорт, способностите на хората да преработват алкохола зависят от чернодробните функции, а там по-малко токсини значат по-кратко време за възстановяване. Стремежът към алкохолно опиянение е състезание на пиещия със способностите на собствения му организъм да преработва алкохола. Да те хваща от малко в случая е по-малко вредно, отколкото да трябва да пийнеш доста, за да го усетиш.

4. Алкохолът е калоричен - 7 ккал/гр. Докато пиете, изразходвате по-малко мазнини и глюкоза за метаболитни процеси, т.е. забавя се метаболизма Ви. Това ще рече, че няма да изгорите мазнини на дансинга, ако сте решили да потанцувате. Сладкият коктейл и ордьовърът пък непременно ще Ви се лепнат на "любимите" места.

5. Алкохолът предизвиква сериозна агресия при голям процент от пиещите мъже. Дори и най-леката контузия по време на "сборичкване" в пияно състояние ще Ви откъсне за няколко дни от фитнес центъра, а съответно и от здравословната Ви форма и спортните Ви цели. Контузиите стават най-често по следните няколко причини:

* лошо равновесие;
* по-дълго време за реакция;
* емоционално подценяване на ситуацията;
* лош контрол върху мускулната сила (или по-скоро липса на контрол);
* влошена обработка на информацията, постъпваща от сетивните органи.

Важно е да се отбележи, че феноменът пиян побойник не е научно наблюдаван при жените.

6. Системното пиене влошава способностите на мъжкото тяло да произвежда тестостерон и влияе негативно върху оплодителните способности на мъжете - факт!

За алкохола в заключение

Ако тренирате за кондиция, ограничете се с прием на максимум 21 гр. чист алкохол в първия от два последователни почивни дни в края на работната седмица. По-честа консумация от четири поносими за тялото порции алкохол месечно просто ще Ви извади от графата спортуващи. Ако имате по-сериозни амбиции: покачване на мускулна маса, изгаряне на мазнини или спортни прояви, най-добре заменете бирата с кисело мляко! Защото е напълно възможно алкохолното натравяне да "почука" и на Вашата врата.
Ресурси

1. Addict Behav. 2006 Dec;31(12):2169-87. Epub 2006 Mar 24. "The influence of difficult temperament on alcohol-related aggression: better accounted for by executive functioning?", Giancola PR, Parrott DJ, Roth RM. Department of Psychology, University of Kentucky, 115 Kastle Hall, Lexington, KY 40506-0044, USA. PMID: 16563644
2. "The World of Sport Examined" By Paul Beashel, Andy Sibson, John Taylor, www.worldofsportexamined.com


Владимир Недков
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia