exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Вто Авг 29, 2006 10:51 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Учени съветват: Ако искате повече пари, пораснете!


Учени съветват: Ако искате повече пари, пораснете!


Според ново изследване високите хора са по-умни и печелят по-добре от ниските си колеги.

Учените отдавна ни убеждават, че високите хора печелят повече пари от ниските си колеги, но излиза, че не само дискриминацията е в основата на тази социалната несправедливост. Според ново изследване високите са просто по-умни.

Още от тригодишни - преди възпитанието и образованието да са си казали думата, и през цялото детство, по-високите деца се справят значително по-добре с когнитивните тестове, пишат в доклада си Анне Кейс и Кристина Паксън от университета "Принстън" в САЩ.

Откритията им се базират главно на две британски изследвания на деца, родени съответно през 1958 и 1970 г., чието развитие се проследява до зряла възраст, както и на американски труд върху височината и избора на професия.

Предишни изследвания сочат ниското самочувствие, по-доброто здраве на високите хора и социалната дискриминация като "виновниците" за

по-ниските доходи на ниските хора

Кейс и Паксън обаче смятат, че предимството на високия ръст в професионалната сфера е много повече от въпрос на външност.
Като възрастни високите хора по-успешно се ориентират към добре платени позиции, където се изискват сериозни умения за смятане и общуване, както и по-голям интелект като цяло.

И за мъжете, и за жените в САЩ и Великобритания разлика в ръста от около 10 см се равнява на средно 10% по-висока заплата.

Според учените обаче разликите в постиженията при хората с различен ръст се проявяват много преди те да влязат в света на бизнеса

Родителските грижи и времето между раждането и 3-годишна възраст са критичен период, в който се определят бъдещите когнитивни способности и височината.

Скоростта на растежа е по-голяма през това време, отколкото през всеки друг период в живота на човек, а хранителните нужди са най-големи, обясняват специалистите.

Трудът им потвърждава предишни изследвания, според които ранното хранене е важна предпоставка за силен интелект и висок ръст.

Тъй като изследването засяга само населението в САЩ и Великобритания обаче, не е ясно дали заключенията му са приложими и в други части на света, предупреждава Кейс.

Колко високи са самите изследователки? И двете са над средния за американките ръст - 163 см.