exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Вто Авг 29, 2006 11:15 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Видеоигри намаляват болката и стреса, даже лекуват


Видеоигри намаляват болката и стреса, даже лекуват


Това обещава все повече софтуер с образователни, помощни и дори лечебни функции. И не само - големите гейм-компании са сериозно заинтригувани.

На мнозина пациенти вероятно вече се е случвало да посетят зъболекаря си и още в началото на "сеанса" той да им пусне музика или дори филм по време на неговата работа.

Случвало ли ви се е обаче докторът да ви предложи да се позабавлявате с някоя от новите видеоигри, като използвате контролери, вградени в дръжките на зъболекарския стол, и специален игрален визьор?

Експертите са единодушни, че в близкото бъдеще подобни услуги ще предлагат не само добрите зъболекарски кабинети, но и много здравни заведения. Причината е проста: фирмите производителки на развлекателен софтуер търсят нови полета за изява и съответно допълнителни приходи.

Разработването на специализирани игри с образователна, помощна и дори лечебна цел се оказва не само интересна възможност, но и полезно и доходоносно начинание. Със създаването на новите заглавия пък идват и съответните специални игрални аксесоари.

През последните години например се разработват видеоигри, които отвличат вниманието на пациента с цел намаляване на болката и стреса. Една от тях - "Free Dive", е сравнително ново заглавие, създадено специално с тази цел и предназначено за употреба при децата.

Колоритни подводни картини, както и специални визуални и звукови ефекти моментално отвличат вниманието на най-малките и те по-лесно приемат медицинските процедури.

Създателите на "Free Dive" са провели един от най-популярните тестове за издръжливост на болка, в който са се включили 60 деца на възраст от пет до 12 години.

Те потапят едната си ръка в купа със силно изстудена вода и при нормални обстоятелства издържат средно 19 секунди. Ако през това време обаче играят на "Free Dive" с другата ръка, средната издръжливост (по данни на производителя) се покачва на 86 секунди - т.е. над 400% пъти по-дълго.

Появяват се и все повече образователни видеоигри. По-голямата част от тях отново са предназначени за най-малките и ги обучават на нови думи от майчиния или чужд език, дори развиват различни качества у малчуганите.

И щом вече стана дума за зъболекари - популярна напоследък е видеоигра за деца, която "преподава" различните техники за миене на зъбите.

По-възрастната аудитория също може да изпита удоволствие от видеоигри, които наред със забавлението предлагат и възможности за "самообразоване".

Дигиталната реалност предлага участие в значими исторически събития, битки и приключения; създаване и управление на механични, биологични и социални обекти и всякакъв вид "тестване", симулиране и игра с действителността. А покрай всичко това се научават и много нови неща.

Напоследък големите производители на софтуер често обръщат внимание и на хипотезата на някои учени, че игрите могат да лекуват. В повечето случаи се говори за изцеление от психически и мозъчни проблеми като неспособността за съсредоточаване, различни фобии и др.

Това обаче не е всичко - вече е осъществена идеята за видеоигра, която подобрява състоянието на болните от... рак.

"Re-mission" е боен екшън (third-person shooter), специално създаден за хората, болни от рак. Главната героиня Roxxi, която играещият управлява, е наноробот, имплантиран в човешкото тяло.

Там тя се бори с различни вируси, инфекции и болести. Играчът постоянно трябва да следи показателите на въпросното тяло и да докладва за тях на "д-р Уест".

Според компанията производител играта има няколко основни благотворни въздействия върху болния: отклонява вниманието от еднотипното всекидневие, повишава неговите познания за заболяването, внушава, че човек сам се бори с него и сам, като участва в собственото си изцеление - или поне, че не е пасивен обект в болницата.

Като резултат изследванията показали немалко подобрение в показателите на приетите с такава диагноза. "Re-mission" се предлага на Re-mission.net, като за страдащите от рак е безплатна, а иначе цената й е 20 долара.

Мненията на страничните наблюдатели за подобна игра разбираемо варират между двата полюса. Случаят обаче показва, че се влагат немалки усилия за натоварване на видеоигрите с нови функции.

Т.нар. "сериозни игри" са вече факт и в тази посока може да се очаква още развитие на забавния софтуер.

Technews.bg