|
Пуснато на: Вто Окт 10, 2006 12:14 am |
simira78 прохожда
От: Burgas Мнения: 37 несемейна 25-35 жена |
|
|
Какво дава бра4ната институция като облага 4е да се стремим към нея???Аз съм против склю4ването на брак,понеже този подпис не ти дава нищо-нито сигурност,нито гаранции за каквото и да било от рода на пове4е оби4 или при евентуална раздяла и нали4ието на деца издъжка...Напротив...Мразя сватбите-според мен е една селения вкоято храниш и поиш сума ти хора които в този скъп
живот отделят по някои лев за да ти копуват подарък за да се отсрамят а ти в тяхна 4ест се приготвяш за да си неповторим и вси4ко това ми се вижда много безмислено...Не искам да се виждам
в бяла рокля ,никога не съм искала....Предпо4итам да съм съм свободна и когато стане непоносимо за мен в даден момент да съм свободна да си тръгна без да се налага да се сблъсквам и с другата държавна институция съда-за развод...Дале4 съм от мисалта 4е това ми предстои не искам да ме разбирате погрешно...Много приятелки станаха подметки на мажете
си именно заради този подпис и тази държавна институция брака...Това си е моя гледна то4ка и не искам да натрапвам на никого нищо...Щастлив семеен живот на вси4ки семеени дано по4ерпят на някоя сребърна и защо не на златна сватба... |
|
|
Пуснато на: Вто Окт 10, 2006 12:19 pm |
Bodliva_Roza философства за живота
От: София Мнения: 3017 несемейна 18-25 жена |
|
|
Защо бъркате брака със сватбата...
Аз също не харесвам сватби, много шум за нищо, а тези "тортени" рокли изобщо не са ми по вкуса, бих се чувствала като шут в тях (мое си мнение, не осъждам хората, които намират това за красиво), може би защото мразя да съм център на внимание и защото ми се струва адски тъпо целият ден да е посветен на булката, все едно младоженецът не се жени, все едно цялата работа е като подарък за булката, че мъжът й е благоволил да се ожени за нея и тя вдига празник до небесата... на мен така ми изглежда... и древни традиции потвърждават, че сватбените ритуали са центрирани изцяло върху булката, която се подарява от едното семейство на другото... и тя се украсявала, защото на сватбения й ден я виждали за първи път и трябвало да изглежда представително. Та оттам са сегашните сватбени традиции.
Все пак живеем в 21 век и мъжете и жените са равни, жените отдавна не се възприемат като "подаръци" от единия глава на семейството за другия...
Бракът - смисълът му е в равноправното партньорство в справянето с проблемите, за което разбира се не може без любов и взаимна подкрепа. Това, че някои жени се превръщат "в подметки на мъжете си", е по тяхна вина, не това е същността на брака. |
|
|
Пуснато на: Вто Окт 10, 2006 8:02 pm |
sladoled философства за живота
От: Сливен Мнения: 2562 N/A 45-55 N/A |
|
|
Ха, ха, ха! Аз два пъти съм подарявана значи/е, втория път без тортена рокля/!Голям подарък, голямо чудо, ха, ха , ха! |
|
|
Пуснато на: Сря Окт 11, 2006 11:53 am |
|
|
... просто според мен е крайно време тези ритуали да се отменят и да се правят вече по-модерни сватби - като всяко друго тържество... |
|
|
Пуснато на: Чет Окт 12, 2006 10:13 am |
wanted_alive прохожда
От: София Мнения: 38 несемеен/ейна 18-25 Жена |
|
|
Аз лично не съм за или против брака, просто предпочитам съжителството, няма толкова усложнения и .... но пък има страни като Англия където след няколко години съжителство партньорите се считат за съпрузи. Именно това натрапване е едно от нещата които ме отблъскват, наред са проблемите при раздяла .... Наскоро се запознах с пример при който родители в развод водят една своеобразна война за децата си защото заедно с тях спечелилия ще получи и апартамента ... извинявам се но .... Но си има и привлекателни страни, данъчни облекчения ... и доста други привилегии в по развитите страни Разбира се лично според мен този ден е специален заради емоциите все пак си е сериозна стъпка ... едно семейство обаче не се гради върху сватбата, върху сключването на брак. Такъв пример е едно семейство което не е скрепено от брак, но двойката е заедно повече от 20 години а символа на любовта им са не снимките и роклята в гардероба, а едно прекрасно растение което са засадили в деня когато са се събрали да живеят заедно както и децата им израсли в атмосфера на топлота доверие и обич. Факт е, обаче, че на всеки сключването "действа" различно на едни окуражаващо, стимулиращо други обаче като е ли изпадат в безтегловност в някаква ниша във времето ... всичко става даденост ... Поради тези и ред др причини аз лично бих предпочела съжителството а брак хммм може би преди да родя защото от правна гледна точка е много по добре за детето ( така поне мисля ) Но разбира се истинският отговор ще разбра когато дойде момента, сега всичко е прекалено далечно и сюрреалистично |
|
|
Пуснато на: Чет Окт 12, 2006 10:41 am |
wanted_alive |
|
Каква красива "церемония" - растение, символ на тяхното съжителство едно такова нещо може да бъде много по-истинско от стереотипния сватбен ритуал... в него няма нищо индивидуално (освен може би цвета на роклята или на салфетките)... важното е човек сам да си създаде символа, с който иска да изрази предприемането на тази голяма крачка. Иначе, както казваш, доста хора изпадат като "в ниша във времето"... Пък като се появят и децата - подписът в гражданското е най-лесното, стига двамата да се разбират добре |
|
|
Пуснато на: Чет Ное 23, 2006 4:03 pm |
mana прохожда
От: Sofia Мнения: 1 разведена 35-45 жена |
|
|
От една страна бракът не е отживелица, а от друга не е задължително условие за щастливо съвместно съжителство. Това го казвам от опит. |
|
|
Пуснато на: Сря Дек 13, 2006 1:16 pm |
kremenka декламира Ботев
От: Варна Мнения: 174 семейна 18-25 жена |
|
|
Opredeleno sum ZA braka. I az ne razbiram neshtata ot sorta 8-9 godini jiveene na semeini nachela. I kogato se poiavi puk deteto ... togava puk mi e super glupavo. Da se obichat dvama,da imat dete i da ne sa skliuchili brak. E tva veche ..
No i ne sum suglasna s brakovete koito protichat po slednia nachin: bili sme gadjeta 2 3 ili poveche godini,no ne sme jiveli zaedno nikoga. Toi idva vzema ni ot vkushti izlizame i tn. Slucheite kogato sme bili sami zaedno za okolo 2 3 dena ne oznachavat nishto. Poneje sled svatbata neshtata ne sa takiva kakvito sa bili prez tezi 2 3 dena. Gotveneto togava e neshto sladko i hubavo koeto pravime zaedno. Pri chisteneto e pak taka. No sled medenia mesec , kogato se navleze v jivota s pulna sila zaedno s brachnoto svidetelstvo togava problemite zapochvat. |
|
|
Пуснато на: Сря Дек 13, 2006 3:15 pm |
iveto прохожда
za |
|
AZ sum ZA braka!Omujih se predi mesec i sum mnogo 6tastliva,za6toto smqtam,4e sum s pravilniq 4ovek.Trudno e da se vzeme takova vajno re6enie,samata az nqkolko dni predi svatbata bqh izpadnala v tipi4na za mladojencite depresiq.Sled sklu4vaneto na brak ne6tata ne se promenqt,prosto se 4uvstva6 po-siguren i moje bi po-privurzan.No spored men nai-vajno e suvmestnoto sujitelstvo predi podpisa! |
|
|
Пуснато на: Пет Яну 05, 2007 2:22 am |
Delir прохожда
|
|
Не смятам че брака е отживелица, но не съм и против свободното съжителство. Докато няма проект за потомство, според мен не е нужно да си усложняваме живота с излишни формалности. Но става ли дума за деца съм доста консервативна по въпроса : всяко дете има право да знае какво е истинско семейство и не удобрявам двойките с деца без печат в съвета. |
|
|
|
| |