exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Сря Окт 12, 2005 9:45 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Държавата ще следи електронната поща от 2007 г.


Доставчиците на Интернет ще пазят данните за разменени съобщения 6 месеца

Държавата ще контролира цялата информация, която минава през Интернет от средата на 2007 година. Изискването Интернет-доставчиците да пазят 6 месеца данни за всички разменени имейли, чат и разговори през компютъра ще влезе в новия закон за електронните съобщения, който ще бъде приет до средата на следващата година. Ще има обаче 1 година преходен период. Информацията ще се ползва за нуждите на сигурността и националната отбрана.
В страните от Европейския съюз мярката ще бъде въведена през 2006 година в изпълнение на европейска директива срещу използване на Интернет-пространството за терористични цели.
На практика Интернет-доставчиците ще бъдат принудени да запазят хедера, електронния адрес на изпращача и получателя, размера на прикачения файл и списъка от хедери, наречен лого. Според експерти това ще важи не само за имейлите, а и за всякакви програми, позволяващи размяна на файлове между компютрите - като Ай Си Кю, торент-програми за размяна на големи файлове и други. За да се подслушват Интернет-разговорите между двама потребители или да се види съдържанието на запазените от Интернет-доставчиците файлове според българското законодателство ще е необходимо писмо от председателя на Окръжния съд, в изключителни случаи искане на министъра на вътрешните работи, което да бъде потвърдено от Окръжния съд в 24-часов срок.
Държавата ще осигури средствата за закупуване на необходимите допълнителни съоръжения, с които Интернет-доставчиците ще съхраняват изискваната информация.
Разходите за въвеждане на изискването няма да са големи, най-много да се купи един сървър повече, коментира Теодор Захов, председател на Българската асоциация за Интернет-пространство.

Източник:Вестник "Новинар"

Пуснато на: Сря Окт 12, 2005 10:12 am

Lina
прохождаМнения: 35
N/A
N/A
жена


Спокойно, това начинание е толкова скъпо, че никой няма да го спазва.