exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Сря Окт 19, 2005 6:46 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

В САЩ подредиха Топ 40 на кориците от списания


№1 е кадърът с голия Джон Ленън и жена му Йоко Оно (облечена в черно), заснет в деня на убийството на бившия 'Бийтълс' от топфотографката Ани Лайбовиц за 'Ролинг стоун'

Кадърът с голия Джон Ленън и жена му Йоко Оно оглави Топ 40 с най-добрите корици на списания за всички времена.

Снимката на топфотографката Ани Лайбовиц е част от фотосесия, направена няколко часа преди убийството на бившия "Бийтълс", който бе застрелян пред дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г.

Месец по-късно тя бе отпечатана върху корицата на американското музикално сп. "Ролинг стоун" (RollingStone.com).

Класацията е съставена след допитване до редактори, графични дизайнери, фотографи и специалисти по художетвено оформление, които са избирали своите фаворити от общо 444 предложения на 136 списания, издавани в САЩ.

Поводът бе 40-годишнината на наградите, присъждани от Американското общество на редакторите в списания (Magazine.org).

На второ място остана друга емблематична снимка на Лайбовиц - на голата Деми Мур в напреднала бременност от корицата на "Венити феър" (август 1991 г.), която и днес е копирана от нейните по-млади колежки в шоубизнеса.№3 е мъжкото "Ескуайър" през април 1968 г., където тялото на боксьора Мохамед Али е прободено със стрели.

Същото издание се класира на пето място с прочутата консерва доматена супа в стил попарт, в която се дави авторът й Анди Уорхол (май 1969 г.). Заглавието е "Упадъкът и сривът на американския авангард".

Сред останалите в списъка са кадри от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. (черните силуети на кулите близнаци на тъмносив фон в сп. "Ню Йоркър"), "Гламър" от август 1968 г. с първото чернокожо лице на женско издание в САЩ, разходката на Нийл Армстронг по лунната повърхност, украсила корицата на "Лайф".

И още: "Нашънъл Джеографик" от юни 1985 г. с невръстната бежанка от Афганистан, черно-белият портрет на лейди Дайана в "Пийпъл" от 15 септември 1997 г., признанието на актрисата Елън ДеДженъръс в "Тайм" по-късно същата година ("Да, аз съм обратна"), голите кънтризвезди "Дикси чикс" в "Ентъртейнмънт уикли" от май 2003-та по повод реакцията им на войната в Ирак.При актьорите си струва да се отбележат голият гръб на Никол Кидман за "Вог" (май 2004) и Мия Фароу от екранизацията на "Великия Гетсби" в "Пийпъл" (март 1974).

Спортистите са представени и от Майкъл Джордън през юни 1998 г. в ESPN, а политиците - основно от Бил Клинтън ("Ескуайър" от декември 2000) и Джордж У.Буш, комбиниран от "Нюзуик" със съперника си в президентските избори през 2000-та Ал Гор.

От топмоделите сравнително високо се класира Линда Еванджелиста като лице на "Харпърс базар" през 1992-ра.

Неузнаваема е Сидни Крофърд, дегизирана през 1995 г. в "Джордж" като първия US президент Джордж Вашингтон.Шампиони по брой корици в класацията - с по четири, са "Ескуайър" (Esquire.com), "Тайм" (Time.com) и "Лайф" (Life.com). 32 от кориците са с фотографии, а седем - с рисунки.

Две се състоят само от текст, например белите букви на черен фон в "Ескуайър" през октомври 1966 г. Надписът "Oh my God - we hit a little girl" (Боже мой, улучихме едно момиченце) е възклицание на американски войник във Виетнам.

Най-много датират от 60-те, следвани от 90-те и настоящото десетилетие, а най-малко са от 70-те и 80-те.

Още куриози:

Мъжкото "Плейбой" се е класирало със стилна корица на брой от 1971 г., в който са поместени четири стихотворения от известния съветски поет Евгений Евтушенко.

Икономическото "Економист" помества снимка на съвкупляващи се камили по темата си от септември 1994-та за модерните през последните години сливания на фирми.

През декември 2001-ва "Ню Йоркър" прави карта на Ню Йоркистан, където ключовите места в града носят имена, по-характерни за Близкия изток - например Бронкс е станал Бронксистан.