exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Вто Окт 25, 2005 9:36 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Откриха кислород на Луната


Според американски специалисти строежът на първата лунна база ще приключи към 2025 г. А първите заселници ще се появят на Селена 5 години по-рано.
Космическият телескоп "Хабъл" откри на Луната минерал, от който може да се получи кислород, гръмнаха световните агенции.
През последните няколко години американски и руски учени усилено търсят кислород на Луната. Химичният елемент, заемащ осмото място в таблицата на Менделеев, е жизнено необходим на бъдещите лунни колонизатори, които ще го използват за дишане. Той е и част от горивната смес, употребявана от космическите кораби. Предполага се, че влиза в състава на лунния грунт. За да се докаже това, отражението на ултравиолетовата светлина от грунта се подлага на специален анализ.
Тъй като голяма част от ултравиолетовото лъчение, достигащо планетата ни, се поглъща от нейната атмосфера, астрономи от НАСА използват за тази цел не наземни телескопи, а космическия телескоп "Хабъл". Преди десетина дни те насочиха ултравиолетовите "очи" на "Хабъл" към лунния кратер "Аристарх" и платото около него, където преди няколко десетилетия кацнаха корабите от мисията "Аполо". Свръхчувствителната апаратура откри в грунта на този район минерала илменит - сложен окис на желязото и титана, наречен на планината Илмен (в състава на Уралския масив), където е намерен за първи път.
Кратерът "Аристарх" е открит през 1911 г. и се намира на границата между светлата и тъмната част на Луната. Специалистите отдавна предполагаха, че тази местност е с доста особена геология", обяснява Джим Гарвин, учен от НАСА. Изследвайки я, ултравиолетовата апаратура на "Хабъл" долови съвсем малки различия между два вида скали. По-детайлни изследвания показаха, че единият вид съдържа илменит.
Както е известно, президентът Джордж Буш обяви, че до 2018 г. пилотиран американски космически кораб ще кацне на Луната. След това трафикът по трасето Земя-Луна ще стане доста оживен. Заселниците на Селена ще дишат кислород, който ще се получава при загряване на илменита до много високи температури.
През 2008 г. НАСА ще изпрати на естествения ни спътник апарата-съгледвач "Лунар орбитър", чиято задача е да състави подробна карта на полезните изкопаеми. Подобна сонда, наречена "Следопыт", подготвя и Русия. Предполага се, че тя ще потегли към Луната в края на 2007 г.