exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 4:05 pm

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Доклад: Настъпва ерата на единаците


До 2021 г. над 1/3 от домакинствата ще бъдат от един човек, а милиони ще носят на плещите си финансовото бреме на самостоятелния живот, сочи проучване.

Повече от всякога хората живеят сами и до 2021 г. над 1/3 от домакинствата ще се състоят от един човек, а милиони ще носят на плещите си финансовото бреме на самостоятелния живот, сочи доклад на британския Institute for Public Policy Research (IPPR). Според отчета промяната в начина на живот ще се отрази на всеки човек, на средата, на икономиката и дори на феминизма.

Хората без партньори ще плащат много повече за всичко, отколкото двойките - от наема и автомобилната застраховката до абонамента им за фитнес и почивките, пише "Дейли Телеграф".

Статистиката сочи, че броят на домакинствата от един човек е нараснал от 18% през 1971 г. на 29% и ще се увеличи до 35% през 2021 г.

Най-много самостоятелно живеещи има сред мъжете под 65-годишна възраст, като преди 30 години те са били три пъти по-малко.

В тази група най-увеличен е делът на 25 до 44-годишните, от които над 10% живеят сами в сравнение с едва 2% през 1971 г.

Мъжете страдат повече от този начин на живот, отколкото жените, които често виждат в него възможност за освежаване и независимост. Живеенето сами освобождава жените от домакинската работа, която се налага да вършат, ако живеят с партньор, докато мъжете, свикнали да се грижат за тях, се чувстват изключително уязвими.

Според повечето представители на силния пол самостоятелният живот е самотен живот. Само 26% от тях са на мнение, че той се е отразил положително на отношенията със семейството и приятелите им. Цели 38% от представителките на нежния пол се чувстват по същия начин, което показва, че

жените по-добре оползотворяват и запълват времето си.

Но докато мнозинството мъже и жени твърдят, че понякога се наслаждават на самотния живот, всички признават, че той представлява огромно финансово неудобство. Повече от половината са категорични, че ефектът върху средствата им е крайно негативен, като по-бедните хора по-рядко избират да са сами заради високата цена на живота.

Според друго изследване възрастните без партньор и деца съставляват най-голямата част от обществото, живееща в бедност, тъй като правителствената политика е съсредоточена върху бедността при децата и пенсионерите.

По отношение на жилищата е особено трудно за сам човек поради високите цени на квартирите и имотите. Тук следва да се добави и цялата тежест на наемите, данъците, сметките за консумативи и т.н. - планирани за типичното "семейно домакинство".

Дори и почивките се оказват нелеки за хората без семейство или партньор - много често двойките получават намаление и всичко, което е "за двама", излиза по-евтино и достъпно, отбелязват експертите.

Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 6:02 pm

Lina
прохождаМнения: 35
N/A
N/A
жена


Странен парадокс - уж светът става по-малък, всичко е по-достъпно, хората имат информация и избор, каквито предишното поколение не е имало... с една дума материалните неща са все по-достъпни, но хората все повече хора остават сами.
Sad Лоша работа