exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Пон Авг 11, 2008 10:24 am

kaala
Модератор Статии


От: Varna
Мнения: 1094
N/A
над 55
жена

Забраняват солариума за тийнейджърите в Белгия


Мярката е част от общоевропейската кампания за борба с онкологичните заболявания

Белгийците, които нямат навършени 18 години, както и онези с чувствителна кожа, вече не могат да ходят на солариум. В страната влезе в сила забрана, част от общоевропейската кампания за борба с онкологичните заболявания.

Съгласно новата наредба, собствениците на солариумите трябва и да намалят мощността на ултравиолетовите лампи.

Неотдавнашно изследване на Световната здравна организация показа, че младите хора, които посещават солариум, са изложени на по-голям риск от рак на кожата.

Според учените при някои уреди нивата на ултравиолетова радиация са много по-силни от лятното слънце в средата на деня.

Най-висока заболеваемост от рак на кожата установили в страни, в които хората са с по-светъл тен и мургавата кожа е едно от най-желаните физически качества - Австралия, Нова Зеландия, Северна Америка и северна Европа.

Според официалната статистика 66 000 души всяка година умират от най-тежката форма на рак на кожата - злокачествен меланом. Смята се, че използването на солариум в комбинация с истерията по шоколадов загар е основната причина за увеличаване броя на болните в световен мащаб.

Забрана лица под 18 години да посещават солариум има единствено във Франция, американския щат Калифорния и канадската провинция Квебек. От 1 януари следващата година тя ще бъде въведена и в Нов Южен Уелс.

Световната здравна организация призовава страните по света да предприемат сериозни мерки и да затегнат регулацията по отношение мощността на ултравиолетовите лампи, използвани в солариумите.

"Злокачественият меланом и другите форми на рак на кожата са пряко следствие от липсата на предпазни мерки", коментира д-р Керстин Лайтнер.

tyk