exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Нед Авг 17, 2008 1:57 pm

milenka
Модератор


От: sofiq
Мнения: 42
семейна
18-25
жена

Клавиатурите – по-мръсни от тоалетна чиния!?


Върху някои клавиатури има повече бактерии, отколкото по тоалетна чиния, показват данните от изследване, проведено от британската организация за защита на потребителите Which?.

Според изнесените в пресата цифри на всяка десета клавиатура има до 5 пъти повече опасни за здравето бактерии, отколкото могат да бъдат намерени в тоалетната.

“Клавиатурата отразява точно съдържанието на микроорганизма, които човек носи не само по ръцете, но и в червата си”, коментира пред Би Би Си микробиологът Питър Уилсън. “По някои клавиши открихме до 150! пъти повече бактерии, отколкото е допустимо според санитарните норми. Сред откритите микроорганизми бяха и такива като E.coli и staphylococcus aureus, които са сред най-честите причинители на заболявания.”.

Сред водещите причини за силното замърсяване според специалистите е колкото лошата хигиена (неизмиването на ръцете след ползване на тоалетна, толкова и навикът да се храним, докато работим на компютъра.

“Чистотата на клавиатурата се постига съвсем лесно – достатъчно е поне веднъж седмично да я забърсваме с леко влажна кърпа, още по-добре ако се използва и спирт. Разбира се, след като от нея бъдат отстранени остатъците от храна, напитки и други подобни частици, които са идеална среда за развитие на болестотворните бактерии”, се коментира в заключение в доклада на Which?.(а)

zdrave.bg