exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Новини

Отговори по темата

Пуснато на: Нед Ное 13, 2005 11:55 am

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Учени: Късните бракове са опасни за родителите и децатаВъзрастните двойки рискуват отрочето им да страда от болестта на Даун или дефекти на крайниците!


Късните бракове водят до неблагоприятни последствия не само за здравето на жените, но и на мъжете, сочи безпрецедентно по мащаба си изследване на взаимовръзката между възрастта на родителите и здравето на техните деца. Резултатите от изследването са публикувани в журнала Human Reproduction.

Учените установили, че у по-възрастните мъже вероятността да създадат поколение, страдащо от болестта на Даун или с дефекти на крайниците, е далеч по-голяма.

Предходни изследвания показват, че с годините в семенната течност, както и в яйчниците, настъпват генетични изменения. Те могат да доведат до стерилност или до здравни усложнения при новородените.

Ученият Джорн Олсен от Калифорнийския университет използвал база данни с информация за 70 000 двойки и техните новородени в Дания, за да открие по какво се различават децата на по-възрастни родители.

Оказало се, че при отрочетата на мъже над 50-годишна възраст вероятността да се родят с болестта на Даун е четири пъти по-голяма, както и че те по-често страдат от дефекти на крайниците.

Откритието предизвикало безпокойство сред специалисти по репродуктивността, които след отмяната на закона за анонимността на донорите на сперма във Великобритания установили, че все по-често семенна течност даряват мъже на възраст, които имат собствени семейства.

"Около 1/3 от децата на Острова се раждат в семейства, където бащата е над 35 години. По-добре да се използва сперма от млади и здрави мъже, които още са във добро здраве", твърди Олсен.

Възрастта оказва особено голямо влияние върху репродуктивните функции на жените и здравето на децата им. След 35-годишна възраст рязко се увеличава риска от помятане - у 40% от жените на възраст над 40 години бременността завършва със спонтанен аборт.

Според данни на здравния институт на САЩ с годините при майките рязко нараства опасността да родят дете с болестта на Даун. При жени под 30-годишна възраст рискът е 1:1000, при 35-годишните - 1:400, а при над 40-годишните - 1:105.

За възрастните бащи опасността е по-малка, отколкото за жените на години, но съвременните тенденции да се създава семейство в по-напреднала възраст заставя специалистите да обърнат внимание и на тях, казва д-р Олсен в интервю за списание "Ню Сайънтист" (NewScientist.com).

През 2002 г. учените от университета в щата Вашингтон публикуваха резултатите от изследване на спермата на 60 представители на силния пол от 22 до 60 години.

Според данните при мъжете над 35-годишна възраст повечето полови клетки са с разрушено ДНК, а сперматозоидите са по-малко активни, което намалява вероятността за успешно оплождане.