exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> В работата

Отговори по темата

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 5:00 pm

Bodliva_Roza
философства за живота


От: София
Мнения: 3017
несемейна
18-25
жена

Отровните колеги


Здравейте, препращам ви линк от една тема с 3 коментара един сайте на тема отровни колеги/енергийни вампири, последнят пост е мой, интересно би ми било какво мислите по темата и ако имате съвети/идеи/опит?

http://www.nova-rabota.com/2007/08/12/toxic-colleagues/

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 6:41 pm

Красимир
излиза без придружител


От: Бургас
Мнения: 456

45-55
мъж


Единственото, което искам да ти кажа, че спрямо разказа съм същото положение и се придържам към това :
"Следвайки съвета на моята духовна учителка по онова време, смених подхода си към него и започнах да се съгласявам с всичко, което той предложи, като в същото време го принуждавах да поеме пълната отговорност за решенията си."
И честно да ти кажа - печеля. Печеля позиций, пред подчинени и по висши началници, пред приятели и просто познати, именно с това. Следвай това правило и няма да сбъркаш. Така мисля. Все пак това е правило, не е закон и може да се променя.

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 8:35 pm

sladoled
философства за живота


От: Сливен
Мнения: 2562
N/A
45-55
N/A

Включвам се активно в темата!


Моля ви за съвет!Случая е такъв:
трябваше да съкратя една медицинска сестра от общо 6 на работата ми.Започна едно обсъждане на критерии /знаете - Кодекс на труда и пр. процедури.../по които да направим подбор.Междувременно напрежението си каза думата и започнаха да изпускат нерви, поразмениха си язвителни думи. Но все пак въпреки, че име не бях произнесла нагласите се оформиха към една колежка.И тя го усети.За мой административен късмет друга една сестра се премести на др. работно място и нещата се разминаха без съкръщения. Но тази жена, обсъжданата - без друго се държеше много дръпнато, а сега е направо невъзможно да се работи с нея.Промених донякъде състава на екипа в който работи и пак се държи като силно наранена. А тя ръботи със съвсем малки деца, трябва да е приветлива, да им вдъхва спокойствие.
Давайте идеи какво да правя!

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 8:49 pm

Bodliva_Roza
философства за живота


От: София
Мнения: 3017
несемейна
18-25
жена

Красимир


Страх ме е да се съгласявам и да я оставям тя да води, страх ме да не изпусна от контрол нещата, които движа, освен това по този начин бих улеснила пряката си шефка, защото нея не я интересува колко настъпана се чувствам от това, че друг поема наготово процеси, които досега аз съм ръководила още от самото начало на тази дейност във фирмата, така ще трябва да преразпределя задълженията по много по-сложен начин. А ако си помисли, че аз нямам нищо против да оставя тази работа на друг, тя просто би делегирала моите задачи на нея, а аз бих била "понижена" по функции и бих изпълнявала оперативната, т.е. същинската работа.
Т.е. в моя случай не става дума само за отровната ми колежка, ами и за процесите в целия екип Confused

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 8:51 pm

Bodliva_Roza
философства за живота


От: София
Мнения: 3017
несемейна
18-25
жена

sladoled


Може би въпросната сестра да не бъде съкратена, ами преместена в друг отдел, не знам как точно седят нещата, но защо си е избрала работа, която не харесва?
Дава ли си сметка, колко хора, които харесват тази работа, биха искали да са на ненйно място?
Според мен ако тя самата не си защити мястото, няма защо друг да го праи место нея

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 8:56 pm

sladoled
философства за живота


От: Сливен
Мнения: 2562
N/A
45-55
N/A


Бодлива роза, сега, когато съм ръководител, виждам колко са различни нещата погледнати отстрани и малко отгоре.Доста често аз не мога да усетя какво иска този или онзи докато не ми каже. Включително и докато не ми каже какво го наранява, какво очаква, какво му тежи, как се чувства.Но подчинените избягват да говорят, чакат шефа да се досети. Съветвам те да проведеш разговор с шефката ти, да и обясниш и тя ще ти каже защо постъпва така, какви са съобръженията.Предполагам разговора ще бъде продуктивен и за двете ви.

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 9:00 pm

sladoled
философства за живота


От: Сливен
Мнения: 2562
N/A
45-55
N/A


Да, вероятно не си дава сметка че върши работата си без сърце и то повече от 30 години.И да оцени това, че друг напусна вместо да бъде сакрътена тя.Може би трябва да и го кажа...

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 9:07 pm

Bodliva_Roza
философства за живота


От: София
Мнения: 3017
несемейна
18-25
жена


Аз вече съм водила няколко разговора с пряката ми шефка, обясних й, че процесите, които движа, са ми приоритет пред останалите неща, и че вече малко съм изостанала даже от останалите процеси, защото аз опосредствам комуникацията между нашия екип и още един. Аз съм тяхното лице за контакт от нашия екип. Покрай това, аз съм натоарена с работа от двата отдела, и съм много по-навлязла в процеса, свързан сработата с тях. Обясних й как приемам делегирането на проекти в тази област на други хора. Тя в началото ме успокояваше, че не иска да съм незаменима, защото нали всеки излиза в отпуск/боледува и т.н.
Разбирам този разгумент и за момент се успокоих. Но мина един месец и виждам, че това си е тенденция и не е просто "за да полсужи за тренинг" на новоповишената. Впоследствие говорих и с моя работодател, директорът на фирмата, казах му, че имам интерес да се развивам точно в тази област, и че съм обяснила на моята шефка как се чувствам, когато мои проекти се дават на друг. Съответно уведомих за това моята шефка, за да не си мисли, че я прескачам.
Обещан ми е разговор за евентуално повишение и поемане на координиращи функции, свързани с този процес. Но от това нищо не е сигурно, остава ми само времето, търпението, силата да издържа на напрежението, и - надежда

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 11:07 pm

sladoled
философства за живота


От: Сливен
Мнения: 2562
N/A
45-55
N/A


Бодлива роза, мислила ли върху това, защо на колежката ти са прехвърлили твоята работа?Има ли нещо което е обективно измеримо. Не правя сравнения - само споделям нещо лично:
Преди няколко години ходих на един конкурс, който не спечелих.Имах възможност след това да наблюдавам работата на спечелилата кандидатка.Е, беше си точно за мястото жената! Аз намаше да се справя. След време когато спечелих МОЯ конкурс си знаех, че съм победила още преди да обявят резултатите.Това е нещо, което отстрани се вижда по различен начин , когато си в него е друго.

Пуснато на: Съб Фев 28, 2009 11:29 pm

Красимир
излиза без придружител


От: Бургас
Мнения: 456

45-55
мъж


Бодлива роза, когато ти изпратих извадка от това, което ни подари за четене и размисал, разбрах, че съм действал точно по този начин, без да го искам. Това не е много почтено, признавам, но когато се касае за работата ми, за това което мога, което истински желая, го постигам, макар и винаги по трудния начин, както е и цитирано :" ... смених подхода си към него и започнах да се съгласявам с всичко, което той предложи, като в същото време го принуждавах да поеме пълната отговорност за решенията си." Ето това е, не бъди инпулсивна, малко търпение. Изкуството е да направиш така, че тя да поема отговорност ( като твой шеф ) за решения, които си взела ти. Но същевременно , и твоите шефове да знаят, в крайна сметка кой стои в дъното на всички проекти. Не е почтено, но в този свят, почтеност няма. Cool Twisted Evil

Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща