|
Пуснато на: Пон Май 16, 2011 4:14 pm |
Drako89 излиза без придружител
От: Пловдив Мнения: 414 N/A 18-25 мъж |
moeto_dupe |
|
Виж сега, когато аз бях на 12-13 вече бях обиколил половината болници в Пловдив с майка ми, защото беше мн болна, налагаше ми се да да се грижа за нея, да ходя с нея по болниците и да гледам доста страшни неща, и да взимам важни решения, нямах почти никакво детство, ама пък за това имах доста ясен поглед в/у останалите. Ето затова не съм краен, защото сегашните деца не са видели нищо, ама не се и опитват да видят и да осъзнаят! И да това е грешка на родителите им, при мен се наложи да науча нещата от собствените си грешки, а не някой да ми каже какво е правилно и какво не, не някой да ми помага... |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 10:21 am |
tedi_6061 вече тича
От: Асеновград Мнения: 76
18-25 жена |
Добре,казвате че на 12 13 години и вие сте правили простотии |
|
Това е ясно всеки е правил,но аз да питам какви са били те?Дали са били да се дрогирате или да ходите пияни на училище?!Ами цигарите?Да не би да сте пушили пред даскалото или направо пред вашите все едно е нещо нормално?!Едва ли,понеже е имало вероятност да си го отнесете един по голям!Но сега е така!Пияни ходят на училище,дрогират се в класните стой и а в тоалетните и зад училищната сграда… Не, не са виновни приказките Андерсен и Братя грим нито филмите на Дисни!Виновни са изцяло родителите,на които не им пука за децата им!По цели нощи ги няма,пияни по улицата,прибират го полицията викат родителите обясняват им а те какво “Аз го знам къде,това не е ваша работа”!Извинете ама от кога на родителите им е спряло да им пука?!За какво ги раждат за Бога?!Извинете ама има родители в този сайт,кажете какво бихте направили вие,ако полицията ви извика в 3 по среднощ да си приберете дето което е до такава степен пияно или дрогирано за да не може името да си каже?! Как ще подминете това с лека ръка?Защото ако искате ми вярвайте но това е самата истина!На мен ако ми се случи майка ми и баща ми сигурно ще ме заключат в някоя стая и ще съм на хляб,сол и вода сигурно 1 година!А колко пъти сте ходили на родителска среща? Защото аз мога да ви кажа колко родители ходят!И понеже ще кажете че не е вярно че на родителите не има пука ще ви дам един пример то от съвсем скоро: Майка ми е начална учителка и сега е 3 клас 3 б за да стане после по ясно.Идва една родителка и и казва че тя е повикала и била майката на Иван (не помня точно името за това слагам това).Майка ми и казва че няма Иван в нейния клас ,но тя спори “Не сина ми е 3б клас”.Спори и спори,а майка ми вика “Нямам такова дете в клас” (все пак 3 години 17 деца всеки ден по 8 часа – няма как да не знае кой и е в клас) и накрая след 20 мин спор “майката” се сети че детето и е 4 б не 3 б!Кажете ми вие дето сте родители как може да забравите кой клас е детето ви което е на 10 г?!Що за родител е това?!Те не знаят кой клас е,а какво да очакваме тогава от децата които както изглежда са оставени без надзор?!Така че не търсете причината в приказките и детските филми!Както каза Drako89 те са за да се прави разлика между добро и зло!Не търсете вината в тях че родителите са некомпетентни да си вършат “работата”,даже ще е по – добре първо те да почетат приказки и да погледат анимационни филми за да вникнат в същността и след това да са децата!Така че ако поколението е скапано то вината е в родителите и само в тях!Извинете не искам да обидя никой,но от страни нещата са така колкото и родителите да не иска да си го признаят! |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 10:59 am |
hope Модератор
От: голямото село Мнения: 3735 N/A 35-45 жена |
|
|
Все още не съм родител, но моето поколение вече отглежда деца горе-долу на тази възраст.
Виж, вината не може да се стовари само в/у родителите. Нещата са комплексни.
Моето поколение хвана малко от комунизма и възпитанието на онова време, но в същото време се наложи да гради бъдещето си в демокрация.
Имахме други представи за бъдещето си, представяни от учители и родители. Смятахме, че щом завършим моментално ще започнем работа. Ще взимаме еднаква заплата, ще ходим на едни и същи места на почивка, ще се обличаме по един и същ начин и ще ядем едно и също.
Да, обаче нещата малко се промениха. Оказа се, че работа да си намериш, такаква която да ти носи достатъчно приходи и да покриваш разходите си напълно, трудно се намира. Има изобилие на всичко, за разлика от преди. Има свобода, но свободата грешно я разбрахме.
Сигурно сега се чудиш, защо пиша всичко това, което не се отнася за темата. Напротив, с това искам да ти кажа, че повечето от родителите се опитват да запълят максимално времето си с работа, съответно да компенсират липсата на време за детето си с пари. Децата станаха доста по-глезени, защото на повечето им се измести ценостната система.
С две думи се опитвам да кажа, че не конкретен човек е виновен, а времето в което живеем. То променя всички нас. |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 11:00 am |
Bodliva_Roza философства за живота
От: София Мнения: 3017 несемейна 18-25 жена |
|
|
Теди, това за приказките и детските филмчета беше в кръга на шегата, но иначе си права, че с тази тема не бива да се шегуваме... отдавна я има тази полемика, родители и учители се карат чия да бъде отговорността и все си измиват ръцете едни с други, а истината е, че малко родители и малко учители наистина ги вълнува какво се случва с децата им... дето има една приказка, да случиш на родители... |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 11:09 am |
|
|
А по въпроса за поколенията преди и след соца, съгласна съм с Норе, че това определено е оказало доста силно влияние върху ценностната система на родителите ни ( и на моите включително, аз съм спорила много с тях), но пак не е само от това. Това може да е причина, както беше в моя случай, родителите да се депресират заради икономическите промени и да налагат други ценностни системи, аз съм спорила много с тях на разни теми и един вид въпреки тях успях да си стъпя на краката като самостоятелен човек. Но не смятам, че това е причина чак до такава степен да занемариш детето си, че дори да не знаеш кой клас е, къде скита по нощите, да не забележиш че пие, и дори както имаше една статия по вестниците, да не забележат с месеци, че момичето им се недохранва, докато не го откарали спешно в болница да почине от изтощение и отслабване... |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 12:04 pm |
tedi_6061 вече тича
От: Асеновград Мнения: 76
18-25 жена |
Bodliva_Roza права си,но с нещо не мога да се съглася с теб. |
|
Казваш че родителите и учителите са виновни,но учителите не са!И не го казвам понеже моята майка е учител,а защото е така – все пак се казва първите 7 а не първите 19.А през тези 7 години кой се грижи за децата?Родителите!А това по време на соца недейте да прехвърляте вината на социализма понеже както е тръгнало и Бай Тошо ще е виновен още малко (мир на праха му) понеже не е виновен нито той нито социализма!И майка ми и баща ми са живели по това време!И те бачкаха много за да имам пари и все пак имаха време за мен!Имах и има всичко което поискам но не съм разглезена!Как те които работеха много намираха време за мен?Как те ме възпитаха с ценностна система и морални възгледи?Така че не мога да кажа че се оказало такова влияние смяната на властта или на политическият режим,не се оправдавайте с това! Родителите ми са на 50 години живели са и в двете времена.И дори и да е виновно времето,как то оправдава че една майка не знае кой клас е 10 годишното и дете? Не времето е виновно а родителите!Ако стана родител определено ще възпитам детето си така както са възпитали мен!И още нещо,децата са такива защото нямат модел на подражание.Родителите са прекалено заети и за това се учат от улицата! Все пак каквото и да роботи да не може поне един ден от седмицата да отделиш на детето си не знам какво да кажа!Щом за вас времето и учителите са виновни няма какво да кажа повече!Аз съм на 21 и гледам от страни и не си казвам “Такива са времената” а се питам “Къде са родителите?” И повярвайте ми не съм само аз!Аз когато допусна грешка не казвам че времената са такива и не обвинявам тях,а себе си!Все пак всеки носи глава на раменете и може да мисли без значение заобикалящият го свят!Дори и война да става той би трябвало да знае какво е най – добре за него и любимите му хора и как да възпита детето си за да стане човек от него,а не на 15 да умре от свръх доза или на 17 вече да е алкохолик!Парите не заместват възпитанието или любовта на родителите!Нито заместват тяхната грижа и всеотдайност!Боли ме че никой не търси вината в себе си като родител,а гледа да обвини някой друг или друго обстоятелство! Ето за това сме на този хал,бие българите защото гледаме да минем по лесния начин! Еми ще ви кажа нещо ако още не сте го разбрали – живота не е лесен и няма да бъде! Просто погледнете на света такъв какъвто е и признайте грешките си за да може да ги поправите! Аз гледам от страни и това виждам!Не искам да обиждам никой и да засягам никой!Знам че няма да променя мнението ви а и не искам,знам и че нещата няма да станат по – добре,просто си изказвам мнението нали за това е този сайт |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 12:23 pm |
|
|
ми нали това казах бе жена, не е от времето, не е соца виновен, той е причина за раминавания в ценностната система между поколенията, отгледани в соца, и в т.нат. демокрация, но това е разминаване от съвсем друг вид, разминаване в разбиранията за себереализацията и трудовия морал, и със сигурност не е причина за въпросното родителско неглижиране; и съгласна съм също, че не учителите са виновни, а казах, че родителите прехвърлят отговорността на тях, Това явно са хора, които не са способни да поемат отговорност за каквото и да било, и се надяват да разрешат този проблем, като прехвърлят децата си на училището или на улицата вместо това. |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 12:33 pm |
hope Модератор
От: голямото село Мнения: 3735 N/A 35-45 жена |
|
|
Теди, доста се горещиш. Мисля, че не си ни разбрала правилно. Никой не обвинява и не прехвърля отговорността на учителите. А колкото до моето изказване, че времето е виновно мога доста да пиша, за да стане ясно какво имам предвид. Това не отменя по никакъв начин вината на родителите.
По време на соца, както го казваш, отговорността за възпитанието на децата беше у всички. Разбира се най-голяма носеха родителите. Но не беше проблем съседа да ти шлевне шамар, ако те види да сецкаш цигарки зад ъгъла на блока. Дрогата я имаше, просто не беше толкова достъпна, но ако си чак толкова загорял - начин имаше. Купони се правеха, както и сега. Безразборния секс също. Затова имаше доста криминални аборти, но за тях не смееха да говорят.
Отговорността, страха и срама бяха мотивация за родителите да обръщат внимание на децата си. Защото детето веднъж попаднало в списъка на Детските педагогически стаи (ДПС) е заклеймено за цял живот. Не се гледаше с добро око на родителите на такива деца.
По това време имаше страх, респект и отговорно общество.
Сега цари безаконие. Хубавото на новото време е, че можеш сам да избираш какъв да станеш, докато едно време ти казваха какъв трябва да бъдеш. Т.е. отговорността сега е в наши ръце. Вече няма страх от нищо и никой. Затова и казвам, че времето е виновно. |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 12:52 pm |
Drako89 излиза без придружител
От: Пловдив Мнения: 414 N/A 18-25 мъж |
hope |
|
Лесно е когато има кой да ти каже какво да правиш, лесно е когато има кой да те вкара в правия път, да ти създава бъдещето без да те пита, и ти да нямаш отговорност! Обаче като дойде време за свобода и всеки да избира, виж какво става... Свикнали сме на лесното и сме готованци, кой в България има пари и ги е изкарал честно, еми няма щото е по-трудно да си ги изкараш честно! Така, че тия приказки за соца на мен са ми като чисто оправдание сега като имате свободата какво направихте... Все е лесно то по социалистическо какво беше... Само това слушам, писнало ми е... Тоя народ живее в миналото!!! |
|
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2011 1:13 pm |
|
|
Соц-не соц, няма толкова значение, проблемът е най-вече, че няма общност, общество, общественост: общността е точно това - когато родителите са на работа, съседите и махалата са там и те имат някакво отношение, не само към децата, всеки има някакво отношение към другите. В Япония няма социализъм, но те са си колективни по душа - ако си изгубиш портмонето във влака в единия град, служителят от другия град ще ти го прибере в Загубени вещи и ти ще знаеш къде да си го намериш. А тук дори съседите от блока се подминават като непознати и няма да ти свирнат, че си си забравил включени фаровете на колата примерно... Индивидуализъм му се вика... |
|
|
|
| |