exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Тялото

Отговори по темата

Пуснато на: Вто Ное 27, 2012 1:28 pm

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Палео хранене - мода или необходимост


Напоследък интернет се препълни с диети и рецепти, носещи гръмкото определение "Палео". Но какво всъщност е това и има ли истинска почва в съвременното меню? Или е просто временно течение в средите на хората търсещи здравословното хранене?

Палео може да се обясни с две думи - хранене през Палеолита. Тогава нашите предци са се хранили основно с месо и растения.

Малко скучна информация:

Най-яростният застъпник на този подход е доктор Лорен Кордейн, който постоянно тръбял, че човекът трябва час по-скоро да се върне към храненето, което е най-близо до генотипа му.

Основният аргумент на критиците пък е бил че не може да се отричат хилядолетията еволюция, както и самият факт че подобен вид хранене е бил твърде различен за различните региони от света и не може всичко да се постави под един общ знаменател.

В крайна сметка Палео храненето се свързва предимно с известни личности, холивудски мании и мимолетни увлечения, които завършват с краткотрайни резултати.

Основи на Палео храненето:

Палео диета трябва да бъде богата на мазнини, умерена на животински протеини и с ниско до средно съдържание на въглехидрати. В нея няма нужда от броене на калории, нито от контролиране на количествата. Като в повечето добри диети всичко се свежда до качество и добро усещане за това от какво наистина се нуждае тялото ни.

Големи количества: зеленчуци, плодове, чисто месо, дивеч, морски дарове, яйца, ядки, семена, здравословни мазнини.

Ограничени количества: млечни продукти, бобови растения, нишестени храни, рафинирани продукти, преработени захари и алкохол.

Пуснато на: Сря Ное 28, 2012 10:46 am

hope
Модератор


От: голямото село
Мнения: 3735
N/A
35-45
жена


Отношението ми към всичко това е - поредната голяма простотия, на група скучаещи хора.
Преди година-две гледах някаква интервю с разни момци по темата. Предимно мъже се хранят по този начин, явно на жените не им харесва чак толкова много идеята.