exooo - споделете с нас
exooo - споделете с нас exooo - споделете с нас Artdeviser
exooo - споделете с насexooo -> Статии

Отговори по темата

Пуснато на: Чет Мар 14, 2013 3:42 pm

stidam
Гуру


От: София
Мнения: 798
семеен
25-35
мъж

Любопитни факти, които не знаехте за сънищата


Статията е в отговор на темата пусната от keti1000 - "Вярвате ли в сънищата,сънувате ли непознати"

Сънуването предотвратява психозата

В скорошно изследване за сънищата, студенти, които са били събудени в началото на всеки сън, но въпреки това са спали поне 8 часа, изпитват трудности в концентрацията, раздразнение, халюцинации и признаци на психоза само след три дена.

Когато им се позволи да спят повече, мозъкът се опитва да навакса загубения сън и времето за сънуване се увеличава.

Сънуваме само това, което знаем

Често сънищата ни са пълни със странници, които участват в определени части. Знаете ли, че мозъкът ви не си измисля тези лица - те са реални лица на реални хора, които сте виждали през живота си, но не познавате и не помните? Злобният убиец в последния сън може да бъде момчето, което е сипвало бензин в колата на бащата ви, когато сте били малко дете. Всички сме виждали стотици хиляди лица през живота си, така че имам безкраен източник на герои за нашия мозък, които той да използва в сънищата ни.

Не всеки сънува в цвят

12% от хората сънуват в черно и бяло. Останалият брой сънува в пълен цвят. Хората също така имат склонност към определени теми на сънища, които са ситуации свързани с училище, отвличане, бавно тичане или тичане на място, сексуални изживявания, пропадане, закъсняване за среща, човек, който е жив, но се сънува мъртъв, падащи зъби, летене, късане на изпит или инцидент с кола. Не е ясно дали сънищата свързани с насилие са по-емоционални за хората, които сънуват в цвят или тези в черно-бяло.
Сънищата не са за това, за което са

Ако сънувате нещо, то много рядко съня е свързан с него. Сънищата говорят на дълбоко символичен език. Мозъкът се опитва да сравни съня ви с нещо друго, което е подобно. То е като писане на поема и да кажеш, че група от мравки са като машини, които никога не спират. Но никога не бихте сравнили нещо със самото него, например "Този хубав залез беше като хубав залез".Така че, какъвто и символ да използва съня ви, то най-малко вероятно е да е символ на себе си.

Отказващите цигарите имат по-живи сънища

Хора, които са пушили цигари за дълго време и спират, имат по-живи сънища от преди. В допълнение, според журналът по Абнормална Психология: "Сред 293 пушачи с абстиненция между 1 и 4 седмици, 33% споделят че имат поне 1 сън свързан с пушене. В повечето си сънища, те хващат себе си да пушат и изпитват силни негативни емоции, като паника и вина. Сънищата свързани с пушенето са в резултат на отказването от тютюна, като 97% от хората не ги сънуват докато са все още пушачи и тяхната поява е забележително свързана с периода на абстиненция. Те се определят като по-живи от обикновените сънища.

Външни стимули превземат сънищата ни

Това е така нареченото "инкорпориране на сън" и е усещане, което повечето от нас са изпитвали, когато звук от заобикалящият ни свят се чува в съня и се вгражда в него по някакъв начин. Подобен пример може да бъде, когато сте физиологично жаден и вашият мозък вгражда чувството в съня ви. Сигурно ви се е случвало повтарящото се пиене на голяма чаша вода в съня, която утолява жаждата ви и след това веднага жаждата се появява отново. Когато се събудите сте много жадни и веднага отивате да пиете вода.

Вие сте парализирани, докато спите

Вярвате или не, тялото ви е виртуално парализирано докато спите, най-вероятно за да се предотврати възможността тялото ви да симулира аспекти от сънищата ви. Според статия в Уикипедия за сънищата се произвежда хормон, който помага да се заспи и невроните изпращат сигнали към спиналната връв, които карат тялото да си почива и по-късно да се парализира по време на сън".

Когато хъркате, вие не сънувате

Малките бебета не сънуват себе си, докато не станат на 3 години. От същата възраст децата обикновено имат повече кошмари от възрастните, докато не станат на 7 или 8 години. Ако се събудите извън периода на често въртене на очите, то е по-вероятно да запомните съня си по-живо, отколкото ако се събудите сам.