Хуанес и черната му риза превзеха дори българския Топ 100
34-годишният колумбиец се зарича, че за разлика от сънародничката си Шакира никога няма да пропее на английски
34-годишният Хуанес (Juanes.net) се превърна в най-важната фигура на испаноезичната музикална сцена, обяви преди време в. "Лос Анджелис таймс". Забравете Рики Мартин, Енрике Иглесиас, Джей Ло или Глория Естефан - в момента колумбиецът е латинозвезда №1, а хитът му La Camisa Negra (Черната риза) оглави дори националната еърплей класация Българският Топ 100.
Китарист и автор на песни, той е сравняван не толкова с лековати секссимволи като Рики Мартин и Енрике Иглесиас, колкото с ангажирани рокмузиканти като Боно, Стинг и Брус Спрингстийн. Всъщност напоследък има само една звезда, която би могла да му съперничи - сънародничката му Шакира (Shakira.com), за която 2005-а също бе доста успешна година.
Истинското му име е Хуан Естебан Аристисабал, роден е в Меделин. В размирната латиноамериканска държава трагедията не отминава и неговото семейство - братовчед му е отвлечен и екзекутиран въпреки че на похитителите е платен откуп; негов приятел пък става жертва на престрелка в нощен клуб. По-късно умира и баща му, болен от рак.
Научил се да свири на китара едва 7-годишен и бързо усвоява традиционните латиноамерикански стилове. На 14 обаче открива хевиметъла, по-специално "Металика", и основава собствена рокгрупа - "Ekhymosis".
За 11 години те записват седем албума и се превръщат в местни знаменитости. Хуанес обаче решава да се пробва като солов изпълнител и разпуска състава.
През 1999 г. той емигрира и се установява в Лос Анджелис, където занася китарата си и една демокасета.
Там неговите записи попадат в известния продуцент на алтернативна латиномузика Густаво Сантаолала, награден неотдавна със "Златен глобус" за песента към филма "Планината Броукбек". Той подписва договор с него и започва работа по дебютния му албум "Fijate Bien", излязъл година по-късно.
Негов мениджър пък става сънародникът му Фернан Мартинес, който има принос за възхода на Енрике Иглесиас.
Вторият му албум "Un Dia Normal" (Нормален ден) става най-продаваният сред испаноезичните през 2003-та и оглавява шест от годишните класации на сп. "Билборд" в САЩ, след което обира латинонаградите "Грами" в девет категории.
Първият сингъл оттам е определяният като "химн" и "молитва за мир" A Dios Le Pido, който бие всички рекорди в родината му и остава цели четири месеца на първо място в класациите, а в световен мащаб постига тираж от 2 млн. екземпляра и става най-продавания испаноезичен албум с оригинални песни.
Четвъртият сингъл оттам - Fotografia, пък е дует с канадката от португалски произход Нели Фуртадо.
Следващият му албум - "Mi Sangre" (Кръвта ми), излиза през есента на 2004-та, а първият сингъл оттам - Nada Valgo Sin Tu Amor, става най-излъчваната песен по радиостанциите из цяла Латинска Америка.
La Camisa Negra е третият хит оттам, излязъл като сингъл още миналия март. След нея авторитетното сп. "Тайм" го нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в света, а светското издание "Пийпъл" го поставя в класацията си 50-те най-красиви звезди.
На миналогодишните латинонагради "Грами" (Latin Grammy 2005) той добави към колекцията си от статуетки още три - за музикален видеоклип, роквокал и рокпесен.
"Старая се песните ми да предизвикват положителни емоции. Музиката ме стимулира и дори когато пиша меланхолична песен, тя трябва да внушава надежда и оптимизъм", обяснява Хуанес.
Вече баща на две дъщери - Луна и Палома, родени от приятелката му Карен Мартинес, певецът прекарва по-голямата част от 2005-а в концертни обиколки, които продължават тази пролет в САЩ и Европа. (Началото на Стария континент е с шоу на 8 март в Лондон).
Четвъртият му албум ще бъде евентуално готов в края на следващата година. Натискът да запее на английски, както направиха Шакира и останалите латинозвезди, е огромен.
Той обаче се зарича: "Не искам да пея на английски. Уважавам избора на колегите си, но за мен да пея на испански означава да остана близо до корените си.
Сънувам на испански, мисля на испански, пиша песни на испански. Ще продължа и да пея на испански. Не виждам смисъл да се променям."
Мениджърът му също има обяснение за тази упоритост: "Иначе си латино за англоговорящите и англоезичен за испаноговорящите - но уточнява: "Той пее само на испански, но свири на китарата си по английски маниер."
Самият Хуанес се връща често към корените си и твърди, че в Колумбия се чувства в по-голяма безопасност, отколкото когато лети със самолет от Майами до Лос Анджелис. Американските журналисти обаче продължават да го питат опасно ли е там.
"Не е идеалното място. Има проблеми - отвличания, наркотици. Но все пак е по-добре, отколкото беше през 80-те", признава той.
La Camisa Negra (текстът):
Tengo la camisa negra
hoy mi amor esta de luto
Hoy tengo en el alma una pena
y es por culpa de tu embrujo
Hoy se que tu ya no me quieres
y eso es lo que mas me hiere
que tengo la camisa negra
y una pena que me duele
Mal parece que solo me quede
y fue pura todita tu mentira
que maldita mala suerte la mia