BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
6:34, Сряда
19 Септември 2018г.

EXOOO -> ТялотоОтговори по темата

Защитата от слънцето

ЧерешовЦвят|жена|25-35||Бургас
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Юни 25, 2006 5:07 pm

Защитата от слънцето

Нанасяйте регулярно на кожата слънцезащитни кремове


защитата от слънцето, козметичните средства за да го постигнем , защитата на лицето срещу слънчевите лъчи и изгарянията.

За да се защитите от слънцето не е задължително целият си живот да бъдете с тен, а е необходимо да съблюдавате някои прости правила. Не оставайте твърде често и за дълго време на преките слънчеви лъчи. Избягвайте да се показвате в часовите периоди, когато слънцето е най- активно. Нанасяйте регулярно на кожата (особено на лицето) слънцезащитни кремове. Ако сте на мнение, че подобни кремчета са само за морето и в дните, когато сте на плаж е добре да ви припомним, че световните производители на козметични продукти от няколко години предлагат ежедневни кремове за градски условия, които са с нисък UV фактoр, но предпазват кожата ви от състаряване. Тук е момента да споменем, че всеки от нас има различна толерантност към слънчевите лъчи и различна поносимост към тях. Когато сме изложени на пряка слънчева светлина през летните месеци “слънчевия резерв” на кожата ни се намалява и в същото време отслабва цялостната защита на клетките на кожата при въздействието на слънцето. Поради това трябва да бъдем много внимателни при излагането на слънце.

Cтепента на самозащита на кожата значително се изменя с възрастта: например малките деца се нуждаят от допълнителна защита, с порастването кожата повишава собствената си защита, а с настъпването на старостта тази самозащита рязко намалява. Решаващ за определянето на вашия тип кожа се явява предимно собственият ви опит: всеки сам зае колко бързо кожата му става червена на слънце.

Козметичните средства

Голяма част от козметичната индустрия предлага кремове с различни слънцезащитни фактори, които действат като филтри за задържане на вредните слънчеви лъчи. Също така се предлагат и козметични средства, които имат способността да задържат и усилват загара, козметика за след плаж и при изгаряния, средства за поддържане и съхраняване на вече натрупания слънчев тен.

Филтрите за защита от слънцето, влизащи в състава на слънцезащитните кремове могат да бъдат:

- на физична основа-минерални- съединения на титана, цинка и тн. те отразяват слънчевата светлина като микро- огледалца Те остават на повърхността на кожата и блокират слънчевото облъчване, като отразяват лъчите. Този вид филтри прекрасно понасят дори и най-чувствителните кожа. Така, че когато сте на планина или на море и ви се иска да си наплискате лицето с вода използвайте минерална, така поне малко ще намалите вредното лъчение.

- Химически (оксид метоксицинамата и оксибензон). Те прихващата вредните ултравиолетови лъчи и ги превръщат в безвредна топлина по тялото. Филтрите подобно на гръмоотвод улавят ултравиолетовото лъчение и се изменят под неговото влияние. Недостатъкът на химическите филтри е, че те биха могли да предизвикат алергична реакция и раздразване на кожата. Така,че преди да ги използвате нанесе малка част от тях на вътрешната страна на лакътя и изчакайте поне половин час, за да проверите как ви въздействат. Зачервяването или сърбежа трябва да са индикация за това, че сте чувствителни към този препарат и не е желателно да го използвате. При закупуването на слънцезащитни средства е добре да проверявате винаги срока на годност на опаковката- ако времето за ползване е просрочено може да си навредите на значително.

Защита за лицето

Тук трябва да си напомним, че тялото се излага на плажа, а лицето винаги е под лъчите на слънцето. За лицето е добре да се насочите към специални кремове в зависимост от нуждата на кожата изберете и съответният слънцезащитен фактор. За дневните кремове в градски условия факторът може да бъде 8-15, но винаги следете тези кремове да имат хидратираща функция. Такива UV филтри може да бъдат поставяни и чрез употребата на пудри ли фон дьо тени на някои козметични фирми. Не забравяйте в края на деня да успокоите кожата на лицето с подходящ овлажняващ тоник и да нанесете хидратираща масла или крем, които да регенерират кожата ви през нощта.

Веждите и миглите

По същият начин както косата веждите и миглите изгарят на слънцето. Ако не търсите този ефект можете да ги боядисате в по – тъмен цвят преди отпуската си(процедурата е краткотрайна, но се извършва със специални не дразнещи лигавицата на очите бои, така че избягвайте домашните експерименти). Ако пък смятате, че боята е крайна мярка, то нанасяйте на веждите от слънцезащитния крем на лицето и ще намалите увреждането им, а на миглите поставяйте спирала, не просто, за да ги подчертаете, но и за да ги предпазите от вредните лъчи.

Устните

Съхранете нежността на вашите устни. Ако се излагате на слънце непременно ги покривайте с крем, вазелин или пък гланц със слънцезащитен ефект. Такива червила и гланцове предлагат някои от по–скъпите фирми на пазара - L'OREAL, CHRISTIAN DIOR, GUERLAIN, LANCOME можете да ползвате и слънцезащитни балсами за устни, за които е добре факторът да е над 8, а за по – силно слънце ви препоръчваме- VICHY Stick SPF 25.

Очите

Винаги защитавайте очите от слънчевата светлина избягвайте да си купувате очила от сергии, за чието качество нищо не може да се докаже. Не е необходимо да плащате за марката просто се уверете в оптиката, от която си купувате очилата, че имат ултравиолетова защита. Що се отнася до лещите – съществуват такъв вид, който има специален слой, блокиращ UV лъчението, но трябва специално да пожелаете такива лещи, когато ги купувате,защото обикновените или дори цветните лещи нямат такава функция.

Изгарянията

Ако все пак независимо от вашите усилия сте престояли на слънцето и сте изгорели, то трябва веднага да направите следното:

- незабавно се отдръпнете от пряката слънчева светлина и облечете с нещо памучно тази част от кожата ви, която е станала червена; след това може да нанесете на кожата успокояващо за нея средство, което да има и овлажняващ ефект;

- подходящи за такъв случай са козметичните средства на Brume Thermale Calmante от BIOTHERM и на Heliocalm от VICHY

- можете да се възползвате от народните съвети- намажете се с кисело мляко (то много бързо отнема горенето и овлажнява кожата), с компреси от чай, учудващо е но може да ви помогне и за изгарянето и отнемане на горещината намазването с ракия на изгорелите места (след като използвате ракията да отнемете горещината нанесете овлажняващ крем)

- облечете си памучна фланелка, за да се предпазите от грубата материя на чаршафите.

Французите прибягват до по- драстичен, но според тях много ефикасен начин да се премахнат изгарянията- тялото се покрива с тънки резенчета на сочен лимон- вероятно щипе доста силно, но ако не ви е страх може да опитате.

Най–важното е сами да прецените кога да спрете с излагането на слънце. Бъдете много внимателни. Не излагайте веднага на слънце кожа, която е чакала дълга зима, за да се покаже на плажа,защото тя е все още е много нежна и чувствителна. Ако вече сте почервенели, то имайте предвид, че трябва да мине поне 1 седмица, а според специалистите дори няколко, преди да изложите кожата отново да получи тен. Използвайте слънцезащитни средства с не – по – малък фактор от 25-30, когато става дума за лице. И запомнете, че рискът да се разболеете от рак на кожата се повишава всеки път, когато получите ново изгаряне.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia