BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
9:10, Сряда
24 Октомври 2018г.

EXOOO -> За всичко другоОтговори по темата

А ти какъв/каква си?

ив4о|мъж|25-35|несемеен|the best sity
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Юни 30, 2006 1:57 pm

А ти какъв/каква си?

Всички сме създадени от пръст; всички сме от една материя. Но сме различни. Твърде различни на моменти. Но не чак толкова. Различието може да се види най-вече в това да сме алтруисти и да сме егоисти. (макар, че никога нещата не са напълно черно-бели).
Алтруизмът е едно много хубаво нещо, което отчасти закрепва някои проблеми в обществото - както на макро, така и на микро ниво. Хубаво е да си алтруист, защото тези, които са около теб винаги могат да имат нужда от теб - по един или друг начин. Хубаво е, но не чак толкова - накрая, понякога, се стига до един момент, в който се чувстваш използван и прецакан. А може би не?
Егоизмът също е полезно нещо, което по-един къде полу-първичен, къде направо първичен начин, запазва съществото в теб цяло и невредимо на момемти. Запазва те, отделя те от останалите. Затваряне, тотално незачитане на останалите... на онези - другите; онези, които те заобикалят. С други думи на моменти асоциално поведение/начин на мислене. На моменти. А може би не? Но егоизмът не руши ли човека, не го ли изяжда отвътре, докато от него не остане само една безчувствена черупка...? Или той е израз на това че в тоя живот сме се научили да поставяме собственото си АЗ на първо място. Не казвам да не бъдеш поне в малка степен "алтруист" но как може да бъде сигурен човек че няма да бъде "прецакан" - понеже не можеш да бъдеш 100% сигурен в човека срещу теб, но в себе си можеш.
А не е ли егоизма вид себедоказване и вид оцеляване?
Но ако нямаше егоизъм и силно его, а човек осъзнае, че е просто част от едно цяло и дава любов няма да чувства и гняв, омраза, страх и привързаност... и ще бъде щастлив. Това доколкото знам е и в основите на будизма, разбира се че е трудно изпълнимо и също така зависи на какво ниво е духа.
Най-висшата форма на егоизъм и най-висшето предизвикателство към егоизма не ели да пожелаеш,да опиташ и да успееш да "разширяваш границите на собствения си АЗ".
Егоизъм- сладък и отровен...
Сладък - защото е провокиран инстинкт за самосъхранение, себеобичане в известна степен, желание за притежание...
Отровен - защото, понякога е прекалено силно изразен, защото задушава, отнема свободата...
Въпросът е отново в границите ни, в мерилото ни, да знаем кога да спрем... и да се впуснем в свободата...
Та вие като какви се определяте - егоисти или алтруисти?NERAZGADANATA_|Жена|18-25|несемейна|plovdiv
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Съб Юли 01, 2006 12:11 am

Аз мисля,че човек трябва да бъде и от двете,но в рамките на допустимото.Срещала съм хора-невероятни егоисти-те не са способни да даряват любов,тъй като мислят само за себе си и искат eдинствено да получават.За понятието алтруизъм за пръв път чувам,но по написаното от теб ми става ясно,че на главите на тези хора е много лесно някой да се качи и в един момент те наистина ще се почувстват изхабени,изцедени и т.н.Аз лично мисля за своето щастие,но поставям щастието на близките ми и на човека до мен над него,въпреки че щастието на човека до мен прави и мен щастлива.Опа,стана малко объркано Smile Razz Smile.Мисля се за добра приятелка и се опитвам да бъда полезна на хората около мен,но да се раздавам изцяло на всички,не може и дума да стане.Просто и човешката природа по принцип може би е малко хищна...не знам... Confused .Абе,както се казва,трябва да намериш златната среда.А ти като какъв се определяш?Въпреки че май и без да те питам,се досещам,че не си егоист. Smileив4о|мъж|25-35|несемеен|the best sity
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Юли 02, 2006 11:34 pm

Ами аз ли какъв съм? В във всеки случай не краен ЕГОИСТ. Просто не е в характера ми. Опитвам се доколкото МОГА да бъда алтруист но, живота ни сега може би ни кара да бъдем и по малко егоисти за да можем да оцеляваме в тази джунгла. Но когато се опитвам да съм алтруист с някого и той не може да го проумее, не само че ме минавам към егоизъм, но го игнорирам като индивид въобще. И за съжаление напоследък все по-често наблюдавам у хората ЕГОИЗМЪТ, което малко ме плаши...
...важното е да се намери златната среда...
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia