BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
2:14, Събота
21 Септември 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

Нарушения в храненето 2

Огняна|Жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Авг 12, 2005 3:15 pm

Нарушения в храненето 2

Продължние на темата за здравословното хранене!

БУЛИМИЯ НЕВРОЗА

Докато болните от анорексия невроза (АН) обичат да си хапват, но не го правят от страх че ще напълнеят, то болните от булимия невроза (БН) често се тъпчат неудържимо. Жена, страдаща от БН, чувства, че не може да предотвати подобни "изстъпления", защото те просто не подлежат на контрол. Заради любовта си към храната жение с булимия често наричат себе си "хранохолички".
Повечето хора се тъпчат само от време на време и затова не могат да се класифицират като булимици. За разлика от болните те се връщат към нормалните си хранителни навици. Младите момичета се тъпчат понякога без да имат БН. Те просто се опитват да отслабнат, пазят драстична диета, огладняват и не успяват да издържат.
За разлика от тях страдащите от БН жени се тъпчат редовно, често всеки ден, а понякога и по няколко пъти на ден или поне два пъти седмично. Обикновено лапането трае около 2 часа, но подтикът може да се задържи със седмици. Жените - булимици,( а за съжаление повечето булимици са именно жени )разделят дните си на "добри" и "лоши". "Добрите" са тези, в които те не изпитват желание да се тъчат, а лошите са тези, в които желанието е непреодолимо.
По време на едно такова "натъпкване" жената изяжда огромни количества храна. Всъщност "булимия" означава буквално да ядеш като вол, и булимиците правят точно това. В дни, в които прекаляват, те са в състояние да погълнат храна, чиято енергийна стойност надхвърля 15 пъти дневните нъжди на организма. Хората се тъпчат с различни храни, като дори един и същ човек може да променя вида на лакомствата, с които прекалява. Едни "натъпквания" са богати на въглехидрати, други на белтъчини, трети на мазнини. Някои жени се нахвърлят се нахвърлят само на храни, които според тях са "лоши" и които по принцип не биха са позволили да ядат; други лапат каквото им попадне включително и съдържанието на кофата за боклук.
Повечето булимици споделят, че се тъпчат, за да се отърват от "лоши" чувства като самота, депресия, напрежения. За съжаление, ефектът е много краткотраен, тъй като жената се чувства виновна и зле, задето се е натъпкала. А това на свой ред води до повторно лапане.
Много булимици правят какво ли не, за да устоят на подтика да се натъпчат, и избират доста разнообразни методи. Някои жени въобще не държат храна в домовете си и пазаруват ежедневно и само най-необходимото, други избягват да готвят или да влизат в кухнята. А трети се стараят да не се хранят със семейството си или пък да не посещават светски събирания, на кото се сервира храна. Една малка част се заключват в банята или се изнасят сред природата, където няма храна на разположение или пък не носят пари в себе си. Има и такива, които се опитват да си отвличат вниманието, като запълват всяка свободна минута - плетата като безумни, телефонират на приятели , излизат да се срещат с хора. Или пък се нагърбват с много задачи, работят на удължено работно време без почивки. Други се опитват да спазват гледни диети и да не влизат в магазини с хранителни стоки. Част от жените се стремят да спортуват активно. Прекарват часове в гимнастическите салони, плувните басейни и тенис-кортовете, всеки ден пробягват много километри. Някои от избоените тактики са успешни и полезни, стига да се прилагат разумно.
Когато страдаща от булимия жена изпадне в пристъп, тя предпочита да се тъпче на спокойствие, в уединение и се дразни и ядосва , ако някой я прекъсне или обезпокои. този навик може да остане в тайна от семейството в продължение на години, тоест възможно е никой въобще да не подозира, че тя има БН.
Жените-булимици много добре знаят, че ще надебелеят, ако се тъпчат толкова редовно, колкото го правят. Ето защо те се опитват да предотвратят трупането на излишни килограми, като отначало прилагат безопасни методи, като отначало прилагат безопасни методи, като спазване на разумни диети и спорт. Когато тези методи се провалят (по-точно казано, когато жените се провалят), те често прибягват до крайни и опасни мерки, като пълен глад между тъпченията, масирана употреба на очистителни и диуретици, приемане на хапчетата за отслабване и прекалена физическа активност. мнозина жени-булемици са опитвали различни средства за отслабване и лесно се поддават на изкушението да изпробват най-новия "вълшебен" метод или най-новото "научно" откритие, което ще им помогне да отслабнат тутакси.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia