BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
20:38, Събота
24 Август 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

Истини и заблуди за успешната връзка

Юлияна|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Авг 14, 2005 5:01 pm

Истини и заблуди за успешната връзка

ХОРАТА ПОДХОЖДАТ към любовта с големи очаквания и предубеждения. Когато очакванията не бъдат изпълнени, разочарованието може да бъде пагубно за връзката: изследователите са на мнение, че степента, с която реалността се разминава с очакванията на двойката, е най-сериозният индикатор за предстояща раздяла.
Нереалистични очаквания за любовта съществуват при всяка възраст. В психотерапевтичната практика се срещат двойки, които имат добри взаимоотношения, но въпреки това са убедени, че връзката им е провал само защото не съответства на някакъв непостижим идеал. Много митове за идеалната връзка са функция на начина, по който обществото е било организирано. Например идеята за любовта като за неконтролируема, разтърсваща сила често се среща в култури със стриктни правила на общуване: любовта трябва да е едва ли не изпратена свише, за да оправдае кривването от пътя. Днес в западния свят крайният романтизъм е в упадък и това е съвсем оправдано: след като можем да правим секс (и да сключим брак) с всеки, когото харесваме, не е нужно любовта да носи почти мистичен ореол.
Поведението, съобразяващо се с погрешни схващания, може сериозно да накърни една връзка.Да вземем например мита, че партньорите трябва да правят всичко заедно. Истината е, че постоянната физическа близост, наред с товара на отговорностите на съвместния живот, е така угнетяваща, че разумните партньори нарочно търсят начин да запазят известна самостоятелност.
Някои от най-разпространените митове са свързани с общуването в двойката. Такова е например популярното схващане, че партньорите трябва да си казват всичко. Разбира се, себеразкриването е важно за любовното дълголетие, може би защото не оставя излишно място за гадаене. Когато не знаеш какво иска партньорът ти, се опитваш да прочетеш мислите му и има опасност да сгрешиш. Макар че жените по принцип общуват по-лесно, в сексуалните връзки те често премълчават желанията и чувствата си, което в дългосрочен план може да бъде разрушително за връзката.
Но „четенето на мисли” невинаги е катастрофа. То е нещо обичайно сред по-възрастните и стабилни двойки. Нещо повече, когато информацията е негативна и болезнена, откровеността може повече да навреди, отколкото да помогне. Проучванията показват, че най-щастливите двойки внимават колко и какво споделят с партньора си. Макар да не се страхуват от трудните теми, в общуването им преобладава приятното и позитивното. И обратно: някои от най-нещастните двойки говорят твърде много (за важни и маловажни неща), при това често в негативен аспект.
Мъжете не по-малко от жените дават приоритет на добрата комуникация във връзката. Но да говориш много, все още не означава да общуваш добре.Ефективната комуникация по правило се изразява в по-кратки разговори: обстоятелствените нерядко свидетелстват за лоша комуникация.
Комуникацията често бива представяна като панацея, но истината е, че тя може да бъде нож с две остриета. Ако мотивът им е да нараняват, колкото по-добри са комуникативните умения на партньорите, толкова повече болка биха си причинили в една словесна схватка.

Мисля, значи съществуваш

За да придадем смисъл на света, ние постоянно приписваме причини и мотиви на нещата, които правим и които се случват около нас. Тези причини и мотиви извличаме от комплексни източници – реални и въображаеми. Например заключението, че можем (или не можем) да разчитаме на партньора си, отчасти се основава на реалния ни опит. Но ние можем да предизвикаме такова поведение чрез своите атрибуции (приписване на мотиви): т.е. чрез собствената ни представа за мотивите за поведението на партньора ни. Ако правим позитивни атрибуции (например вярваме, че партньорът ни прави най-доброто, на което е способен), той действително ще даде най-доброто от себе си. И аналогично: ако атрибуциите са негативни, те най-вероятно ще предизвикат негативно поведение. (Ако смятаме партньора си за егоист, той ще започне да се държи като такъв.) Изследователите са на мнение, че атрибуциите често предшестват поведението: черногледството може да провали една връзка, а позитивната нагласа да я подобри. Приписването на негативни мотиви е един от основните начини, по които нещастните двойки задълбават в порочния модел. Забелязвайки лоша проява, те я отдават на най-лошите възможни причини и са убедени, че съдържа личен мотив. А когато човек възприема нещо като отнасящо се лично до него, подчертават специалистите, мозъкът преработва информацията възможно най-пълно и я съхранява най-дълго. Това означава, че в съзнанието на партньорите негативното придобива все повече тежест, до степен, че може да ги накара да пренапишат историята на своята връзка.
Една от причините, поради която митовете и погрешните схващания могат да бъдат толкова разрушителни е, че те карат хората да правят негативни атрибуции. Ако не съзнаваме, че очакванията ни за връзката са нереалистични, ние ще се сблъскваме с постоянни разочарования и ще сме склонни да ги отдаваме на несъвършенствата на партньора си. Позитивните атрибуции също имат своята тъмна страна (някои хора ги използват, за да си затворят очите пред истината – например, че партньорът им има друга връзка), но именно те са начинът да се поддържа жива любовта между партньорите. Доскоро се смяташе, че само в еуфорията на необузданото сексуално привличане партньорите гледат един на друг през розови очила. Сега изследователите са убедени, че щастливите двойки запазват розовите си очила за цял живот!
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia