BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
8:46, Неделя
22 Септември 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

С какво се различава женската от мъжката психика и ...

Юлияна|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Авг 14, 2005 6:32 pm

С какво се различава женската от мъжката психика и ...

ДУШЕВНОСТ?


Образът на мъжа и жената в масовото съзнание; полови стереотипи.
В какво всъщност се състоят основните различия между мъжа и жената и тяхната нескончаема война?

В масовото съзнание битуват стереотипни представи за образа на мъжа и жената - схващания, които и до днес се разпространяват сред представителите на единия или другия пол, независимо от тяхната възраст и индивидуални особености. Изследванията на социолози, психолози и психиатри показват, че според общоприетите нагласи образът на жената се свързва с пасивност, подчинение и податливост на външно влияние, докато на мъжа - с компетентност, активност и рационалност.

Типично женският образ включва социални и комуникативни умения, топлота и емоционална подкрепа. Като цяло за мъжете обикновено се говори като за властни, независими, агресивни, доминиращи, прогресивни и далновидни. И обратно, жените се възприемат като зависими, кротки, емоционални, чувствителни, мечтателни и суеверни.

В социален план от векове жените не притежават равни възможности с мъжете - като започнем от правото на глас и приключим с предложението за сключване на брак. В очите на обществото ергенът е мъж, който просто не желае да сключи брак, докато неомъжената жена е неудачница, при която „нещо не се е получило” и чийто живот е пълен с несполуки. В мюсюлманските страни безправното положение на жената е подкрепено и в конституцията. В тези култури мъжът има право във всеки един момент да се разведе с жена си, като при това собственото му решение е достатъчно основание. Нещо повече, жените нямат право да присъстват на собствения си развод, дори в ролята на свидетели.

Карл Густав Юнг например счита, че жената винаги стои в сянката на мъжа и затова твърде често ролите им се объркват. Той се е озадачавал от това, че жените в по-голяма част от времето си мислят, а не чувстват; работят, а не отглеждат децата си вкъщи; носят панталони, а не поли. Според него интровертните чувства са по-свойствени за жената, отколкото за мъжа, а активното и дръзко поведение е неприлично за жената.

Съществува обаче и друго схващане, според което „равноправието на жената не е просто изравняване на правата и отговорностите между мъжете и жените, а най-вече създаване на благоприятни условия за проява и развитие на женската същност, на нейната уникалност и чар”.

*Ценности, идеали, приоритети, разбирания за нравственост и морал

В своя живот човек често се ръководи от ценностите, които са се сформирали в процеса на възпитанието и израстването му като личност. В този смисъл се наблюдават известни различия в значимостта на едни или други ценности за женския и мъжкия пол. Според Гордън Олпорт жените поставят на първо място естетическите, социалните и религиозните, т.е. духовните ценности, както и успеха сред приятелите. За мъжа от първостепенно значение са теоретичните, икономическите и политическите ценности, които могат да се свържат с техния интерес към абстрактното знание и стремежа им към успех и власт. Колкото и тривиално да звучи, за жените от съществено значение е притежаването на красота, обаяние и привлекателност, а основният стремеж на мъжете е да бъдат физически силни, да имат мощ и влияние над околните.

Освен по отношение на главните екзистенциални ценности жените и мъжете се различават и по въз-приемането на моралните съждения. Според някои психолози съществуват два различни типа морални съждения - единият се базира на представата за абстрактна справедливост, а другият - на човешките взаимоотношения и грижата за другите. Първият тип е по-характерен за мъжкото светоусещане, докато вторият - за женското. Все пак не трябва да приемаме тези зависимости за абсолютни, тъй като много жени се ръководят от принципите за справедливост, както и редица мъже решават нравствените казуси от гледна точка на грижата за околните.

*Кои са по-умни - жените или мъжете?

Този въпрос е стар, колкото света. Във фолклора на всички народи има безброй анекдоти, визиращи несъвместимостта между физическата привлекателност и високите умствени способности. Древните философи също са се отнасяли с пренебрежение към интелектуалните способности на жената - „нивото на интелекта” е било само една от многото сфери, в които жената е била потискана и унижавана. Съвременните изследвания в тази област обаче не дават еднозначно разяснение на когнитивните възможности на мъжете и жените. Днес на преден план не стои въпросът „кой пол е по-умен”, а по-скоро коя област на когнитивното познание е по-свойствена за мъжа и коя - за жената.

Известно е, че мъжете превъзхождат жените по отношение на абстрактното мислене и математическите представи, докато жените показват по-високи стойности в сферата на вербалния интелект. Резултатите от изследвания показват, че момичетата още в ранна училищна възраст се справят по-добре от момчетата със словесни задачи, изискващи богатство на речниковия фонд и адекватна езикова компетентност. По-интересен е въпросът какви са механизмите на типично женската логика, защо тя е толкова неразбираема и недостъпна за мъжете?

Според редица изследователи „здравият разум” и обективността на аргументите са чужди на жената. Процесите на анализ и рефлексия не са присъщи на женската логика. Нейната сила е в усета, в интуитивното намиране на решенията на задачите. Жената обикновено се възприема като подсъзнателната, ирационалната част от човечеството, като „тъмната част от денонощието”, но именно в това се крият и повечето от преимуществата є.

*Мъжки и женски стил на общуване

Стилът на общуване при мъжете и жените е бил обект на из-следване още в Древна Гърция. Например мъжете са били длъжни да държат главата си високо вдигната, в противен случай били считани за хомосексуалисти. И обратно, за жените е било прието да държат главите си приведени и да не гледат събеседниците си право в очите - свидетелство за скромност, срамежливост, покорност. Но през вековете нравите са се променили - сега нещата не стоят по този начин. Съвременните жени не свалят поглед от събеседника си и никой не смята подобно поведение за прекалено дръзко или невъзпитано. Като цяло мъжкият комуникативен стил още от най-ранното детство е по-активен и предметен. Мъжете са по-праволинейни от жените в своите потребности и по-сдържани в емоционален план - това ги прави по-разбираеми и предсказуеми. За жените общуването е една от основните ценности в живота. По тази причина те са и по-разкрепостени в комуникацията си с околните, открито изразяват своите чувства и емоции и разполагат с широк диапазон от поведения, чрез които осъществяват комуникативните си цели.

В съвременната литература, посветена на половите роли, все повече се налага тезата, че не съществуват драстични личностни различия между мъжете и жените. И все пак - като цяло мъжете по-често са екстраверти в сравнение с жените, те са по-склонни към конфликти и асоциално поведение, както и към неадекватност на емоционалните прояви. Жените, от своя страна, изпитват по-голяма потребност от възхищението и одобрението на околните, тъй като често страдат от липса на признание, от недооценяване на труда, качествата и личните им достойнства.

*Особености на женската и мъжката сексуалност

За повечето хора представите за женската и мъжката сексуалност се асоциират с описаните от Фройд и приемани за класически в психологията синдроми - на Едип и Електра. Накратко казано, още от най-ранна възраст, на несъзнавано ниво, децата изпитват определено сексуално привличане към родителя от противоположния пол. Тази нагласа провокира известно съперничество с родителя от същия пол, което в процеса на израстване еволюира в идентифициране, подражаване - момченцата се стремят да подражават във всичко на своите татковци, а момиченцата - на своите майки.
Адекватното преодоляване на едиповия комплекс е добра основа за създаване на реалистична сексуална идентичност, за развиване на типично мъжки или типично женски полови стереотипи в по-късна възраст. И не само това. През целия си съзнателен живот в отношенията си с другия пол жените и мъжете продължават да търсят онези мъжки или женски характеристики, които познават от своите родители. Идеалите им за партньор в известна степен се доближават до чертите на собствените им майки или бащи.

*Отношение към лидерството - „жената мъж”, еманципацията - искат ли жените да бъдат мъже?

Това е един от най-актуалните въпроси във връзка с позицията на жената в съвременното общество. Бунтът срещу традициите и закостенелите правила във възприемането на женския пол моделира днешната жена, превръщайки я постепенно в унисекс същество, в жената мъж, в универсален и справящ се с всичко човек. Към подобен стил на поведение я провокират и обективните обстоятелства. Днес всеки ден е ново предизвикателство пред крехката и чувствителна женска психика. Слабостта вече не е добродетел, именно затова жената често е принудена да се бори за своето оцеляване, да потиска женствеността си и дори да бяга от себе си с единствената цел - да оцелее в този мъжки свят.
В крайна сметка се оказва, че колкото и да се различават по своите особености, жените и мъжете всъщност са „от една порода”. Отвъд мъжкото и женското остава само човешката душа. И тя е необятна, уникална и неповторима.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia