BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
1:21, Събота
21 Септември 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

HOMO ERECTUS

Юлияна|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Авг 19, 2005 3:18 pm

HOMO ERECTUS

Открай време еректиралият член (фалосът) притежава особено символно значение. В повечето древни култури той е бил олицетворение на плодородието и властта. Запазени са безброй изображения, пластични миниатюри и монументални фигури, представящи жезъла на мъжествеността, насочен към небето, сякаш за да измоли от боговете могъщество и живот. Фаличната символика дълбоко е залегнала в съзнанието и на съвременния човек. Днес е трудно да си представим метафоричния ни език без нея. Жестовете и заклинанията, чрез които всекидневно търсим упование в изконната сила на члена и съвкуплението, са тъй разпространени (особено у нас), че страничният наблюдател сигурно би ги възприел като ритуали на някаква местна религия.
Сериозният научен интерес към ерекцията, която за секунди превръща един невзрачен къс месо във внушително достолепие, започва едва през последните десетилетия. Първоначално с нея се захванаха физиолозите и уролозите, които разгадаха и продължават да навлизат все по-дълбоко в тайните на молекулярните, невроендокринните и електрофизиологичните механизми, чрез които еротичните сигнали от мозъка разширяват съдовете на члена и го напомпват с кръв. От времето на Фройд пък различни хуманитаристи (психиатри, психолози, психотерапевти) се опитват да убедят обществеността, че членът не се подвизава автономно в битието, а следва инструкциите на прилежащата му психика и личност, на които е редно да се обърне по-голямо внимание.
Този спор позатихва през шейсетте години на двайсети век, когато представителите на новопоявилата се наука сексология внасят ред с въвеждането на системния подход към човешката сексуалност. В неговите рамки не само членът и личността, но и цялата полова двойка се разглеждат като елементи на една сложна система от биологични, психични и социално-културни взаимодействия. Така вместо безплодно да противопоставяме биологичното на психичното и социалното и да се чудим кое от тях е по-важно за секса, ние приемаме, че във всеки сексуален феномен (включително и в ерекцията) неотменно се преплитат и взаимно се обуславят процеси и влияния, протичащи на тези три основни нива на функционална организация. Основното преимущество на тази цялостна (холистична) парадигма, която придава специфика на съвременната сексология, е, че тя позволява възможно най-пълно и всестранно разбиране на сексуалността и съответно най-ефективен терапевтичен подход в случаите, когато ерекцията е нарушена.
А тези случаи съвсем не са малко. Според проучване на еректилните дисфункции, проведено в Масачузетс през 1998 г. и смятано за едно от най-представителните изследвания по този въпрос в САЩ, 52% от мъжете на възраст между 40 и 70 години страдат от затруднения при получаването или поддържането на достатъчна ерекция. Това означава, че само в тази страна повече от 30 милиона мъже се нуждаят от специализирана помощ, за да проявят своята мъжественост.
Наистина никой не умира от това, че членът му го бойкотира, но психологичните и социалните отражения на този проблем съвсем не са за подценяване. Пълноценната сексуална изява е в основата на мъжкото самочувствие. Тя е важна предпоставка и за хармоничните отношения в двойката. По тази причина сексуалното фиаско обикновено поставя не само засегнатия мъж, но и неговата (неговите) партньорка(и) в сериозен стрес. Напрежението нараства и от обстоятелството, че чрез удовлетворяващата сексуална близост както мъжът, така и жената се освобождават от натрупаните негативни преживявания през деня. Когато сексуалната изява е блокирана и двамата партньори страдат – веднъж поради нарастващата сексуална неудовлетвореност и втори път от невъзможността да се разтоварят от всекидневния стрес и да се заредят с оптимизъм и жизненост чрез една пълноценна еротична близост.
Нарушенията на ерекцията лесно се фиксират и с течение на времето се задълбочават. Често мухата неусетно се превръща в слон, който безпощадно нагазва в полето на психичното и телесното ни здраве. По логиката на т.нар. психосоматични механизми стресът от нарушената ерекция може да потисне сексуалното желание, да доведе до генерализирани невротични и депресивни оплаквания (раздразнителност, безсъние, понижена работоспособност, потиснато настроение и пр.). При хронифициране на разстройството и у двамата партньори се появяват симптоми на по-сериозни системни заболявания, свързани със сърдечно-съдови, ендокринни и неврологични оплаквания.
За съжаление, независимо от постиженията на съвременната сексология, дори в страни като САЩ, едва 10% от засегнатите мъже търсят специализирана помощ. Голяма част от хората все още робуват на примитивни и неверни представи, според които мъжът неизбежно губи сексуалните си способности с възрастта. Друг широко разпространен мит пък кара представителите на силния пол непременно да очакват наличието на зловещи диагнози като „полова немощ” или „импотентност” дори и в случаите на най-банални засечки. Този страх парализира желанието да се потърси съдействието на компетентен лекар и води до задълбочаване на проблемите. Не са малко и мъжете, за които признаването на сексуалния банкрут пред лекаря е толкова болезнено, колкото и самото нарушение. Затова те предпочитат да запазят в тайна своя „компрометиращ” проблем и да се надяват, че някак си нещата ще се оправят от само себе си. Хаотичното самолечение, което рядко е ефективно, може само да засили песимизма и чувството за фатална обреченост, което понякога се подсилва и от изказвания на некомпетентни или неетични лекари.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia