BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
16:44, Сряда
18 Септември 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

МУЗИКОтерапията

Юлияна|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 12:57 pm

МУЗИКОтерапията

Laughing Музиката се използва от праисторически времена за предизвикване на екстаз и ентусиазъм, за подбуждане на агресивност, за водене на бой, за успокояване или изразяване на чувства, за подпомагане на общуването, за лекуване и т.н.

Според изследванията някои чувства - например радост, тъга, любов, копнеж, спокойствие, често се събуждат от музика, а други като гняв, страх, ревност и завист - не. Въздействието на мажорните и минорните акорди, на темпото, гръмкостта, ритъма, хармонията и мелодията върху човешките афекти и поведение също е било обект на изследване. Бързото темпо, изглежда, е най-мощният елемент в създаването на възбуда, а експресивността на музиката се дължи по-малко на мелодиите, отколкото на ритъма и темпото.

Тоналните и ритмичните модели въздействат върху координацията, равновесието, телесния ритъм и творческите или естетическите реакции, както и върху различни настроения. Смята се също, че музиката разширява обема на вниманието, намалява стреса, улеснява себеизразяването, стимулира асоциациите и въображението и помага на процеса на запомняне.
В изследване на италианския професор по музика Александър Капурсо се класифицират 105 подбрани откъса от музикални произведения в четири категории в зависимост от въздействието, което оказват върху слушателите:

> Щастлив, весел, стимулиращ, триумфиращ
> Възбуждащ, неспокоен, дразнещ
> Носталгичен, сантиментален, успокояващ, медитационен, релаксиращ
> Молитвен, благоговеен

В музикотерапията пациентите могат както да слушат, така и да изпълняват. Музиката се използва и в комбинация с танцови движения. Дори хора със сериозни нарушения имат полза от музикотерапията.
В болниците и кабинетите на психолози, консултанти и лекари музиката успокоява, намалява тревожността и спомага за създаването на терапевтична атмосфера. Терапевтите използват музиката и за подпомагане изследването на личността, като най-често музикотерапията се използва при деца с умствена изостаналост и с физически недъзи. Създадени са голям брой програми, които се прилагат при хора на различна възраст и с различни способности.

***

Първите писмени сведения относно приложението на музикотерапията с лечебна цел са открити в стари египетски папируси, а възникването на първите теории е свързано с времето на разцвет на гръцката антична култура. Още в древен Рим е било познато възбуждащото и успокояващото действие на музиката, целящо преодоляване на лошото настроение и овладяване на омразата и гнева.
И по времето на Ренесанса музикотерапията е предмет на внимание - подчертава се добрият є ефект срещу меланхолията.

През 18-и век музикотерапията вече е утвърден метод за лечение на афективните разстройства и меланхолията. До втората половина на 19-и век, когато настъпва отлив, следствие от нарастващия престиж на фармакологията и широко разпространения монопол на психоанализата.
След Втората световна война музикотерапията преживява истински разцвет - създават се много школи с различни насоки на развитие. Laughing
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia