BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
12:30, Петък
24 Май 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

ИЗНЕВЯРАТА

Юлияна|жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Пет Сеп 09, 2005 8:03 pm

ИЗНЕВЯРАТА
„В любовта постоянството е химера.”
Люк дьо Клапие Вовнарг
Тя е на възрастта на любовта. Което ще рече, на възрастта на човечеството, на възрастта на всеки от нас в качеството му на човечество, на нашите години, епохи и хилядолетия. Защото както човечеството, като събирателно понятие, съдържа всеки от нас, така и всеки от нас носи в родовата, в колективната си памет човечеството.

Ако е вярна максимата на Гьоте, че под всяка индивидуална надгробна плоча лежи погребано цялото човечество, вярно би трябвало да бъде и нейното реципрочно тълкуване: след като с всеки от нас умира цялото човечество, то живее съответно и с всеки от нас. Всеки индивидуален, всеки личен живот съдържа в кондензиран вид и съдбата на човечеството. Няма що, връстници сме си ние с изневярата, открай време връстници. Както сме връстници и с всички пороци и добродетели, болки и наслади. И съжители с тях открай време - колкото и да не ни се иска. И колкото и да ни се иска. А ни се иска и не ни се иска - според случая. Не ни се иска да ни изневеряват, но нямаме нищо против ние да поизневерим. Подобни забежки са дори въпрос на чест и гордост за всяко българско сърце - източник на нови наслади и на ново, освежено и освежаващо самочувствие.

Това самочувствие жената носи (по силата на хилядолетната си дискриминираност) най-често тайно, а мъжът (по силата на балканския ни мачизъм и българския шовинизъм) - най-често явно, показно, нафукано. Не че по другите страни съпрузи и любовници не се мамят взаимно, но в най-проспериращите, в най-еволюиралите етично общества отношенията са най-прозрачни. А колкото по-прозрачни са, толкова по-малко място за измама има. В най-прозрачните общества изневярата е изцяло заменена от взаимната договореност. Родните Балкани обаче не са дорасли дотам. И макар да не сме баш Ориент, открай време сме съседи на Ориента - не само географски.


Различните цивилизации, епохи, култури и народи са гледали по различен начин на изневярата. В моногамните и полигамните, в природните и цивилизованите, в патриархалните и матриархалните, в еманципираните и дискриминираните, в доктринерските и демократичните общества и общности изневярата ту е била заклеймявана като отявлено зло, ту е била провъзгласявана за висша добродетел. Нашата християнска цивилизация съветва да не пожелаваш (за обладаване и дума не може да става) жената на ближния. При това в смисъла на Вечната книга ближен е всеки - дори непознатият. Тази пуританска догма един роден сатирик апострофира в епиграма, озаглавена „Не пожелавай жената на ближния си”:
„Що е сладко
чуждо, братко!...”
Има една библейска заповед, която и с помощта Божия, и с всичките си людски сили сме безпомощни да удържим и която се е изправила като китайска стена между нас и светостта. Този свят е така устроен, така е стъкмена и усукана човешката природа, че порокът е много по-мил и драг, много по-артистичен и интригуващ от непорочността. Докато целомъдрието отегчава, грехът вълнува.
Допускането на християнски философи и теолози (особено на най-ортодоксалните от тях), че по този начин Всевишният ни подлага на изпитание,май не ни допада особено; не ни е по сърце един нравоучителен и назидателен Бог - предпочитам Бог съизживяващ, съвместим с нашето людско несъвършенство, съпричастен не само към принципността, а и към безпринципността; не само към последователността, а и към непоследователността ни; приемащ ни като свои възлюбени чеда и когато вървим с апостолска безкомпромисност по правите Божи пътища, и когато по човешки кривнем от тях.
Изневярата е несъмнено най-разпространеният грях. Две са обясненията на това обстоятелство: чарът, който придава всяка забрана, от една страна, и великодушието, любовта, готовността, с която Господ Бог ни прощава, от друга.

...
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia