BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
21:50, Събота
24 Август 2019г.

EXOOO -> НовиниОтговори по темата

Дебелите жени са повече от дебелите мъже у нас

stidam|мъж|25-35|семеен|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Ное 06, 2005 8:10 pm

Дебелите жени са повече от дебелите мъже у нас

От свръхтегло страдат и българските тийнейджъри

Съотношението на дебелите жени и мъже в България е 3 към 2. Милион и половина българи страдат от свръхтегло или от затлъстяване, това е болест и страната е на пето място в Европа по страдащи, заяви доц. Светослав Ханджиев от болница "Цар Борис ІІІ".

Тийнейджърите на възраст от 11 до 18 години са шести по свръхтегло сред връстниците си в Европа, обясни Ханджиев, който изнесе доклад а специализиран семинар.

Поради нерационално хранене, обездвижване и психосоциален стрес броят на страдащите от наднормено тегло и затлъстяване в Европа и в света нараства.

През втората половина на ХХ век в България са се консумирали 7 пъти над нормата свинско месо, 4 пъти повече алкохол, 5 пъти повече захар и 3 пъти повече сол.

С 27 процента над необходимото е била консумацията на хляб, като същевременно с 4 пъти е намаляла консумацията на мляко и с 32 процента - на зеленчуци.

Повече от 1 милиард души по света са с наднормено тегло и са застрашени от болести на сърцето. Броят им продължава да расте, съобщиха неотдавна от един от Световната здравна организация (СЗО).

Броят на хората с наднормено тегло вероятно ще достигне 1,5 милиара през 2015 г.

До 80 на сто от сърдечните инфаркти, инсултите, заболяваниято от диабет и 40 на сто от онкологичните заболявания могат да бъдат избегнати чрез здравословно хранене, редовно движение и прекратяване на злоупотребата с цигарите.

Профилактиката на затлъстяването започва от вътреутробната възраст на човека. Жената не трябва да наддава повече от 10-15 кг по време на бременност.

В детските градини и в училищата трябва да се създават навици на децата за правилно хранене и физическа активност. Изследванията сочат, че поради наднормено тегло настъпват промени в кръвоносните съдове вече и при 10-годишни деца.

Специалистите препоръчват да се ход пеш поне един час дневно при желание за запазване на теглото и час и половина, ако човек иска да смъкне някой килограм.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia