BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
2:14, Понеделник
15 Април 2024г.

EXOOO -> ФилософияОтговори по темата

ХЕРМЕТИЗЪМ

Razdvoena|жена|25-35|разведена|???
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Ное 18, 2009 5:15 pm

ХЕРМЕТИЗЪМ

Херметизмът е древно учение, основано от Хермес Трисмегист. То се приема за тайно, скрито, защото според херметизмът истината не е добре да бъде достъпна за всички. Като под истина се разбират вселенските закони, за които се е изписало и изговорило вече много. Интересното в това учение е, че дава насоки как да се живее по-пълноценно и осъзнато, като под осъзанато се има предвид "извън матрицата". Има седем принципа, на които ще се опитам да дам и мое тълкуване...


Първият принцип: “Вселената е ментална” - всичко е мисъл и чиста енергия... и всичко се случва, така както ние си изберем да бъде.

Принцип на съответствието: “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.” - това е най-трудният принцип според мен и е сложен за обяснение. Общо казано всички вселенски закони действат на всички нива по един и същи начин...

Принцип на вибрацията: “Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.”

Принцип на полярността: “Всичко е двойствено, всяко нещо притежава два полюса. Противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степента на вибрациите си.”

Принцип на ритъма: “Всичко тече навътре и навън, всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо.”

Принцип на причината и следствието: “Всяка причина има свое следствие и всяко следствие има своя причина. Случайността не е нищо друго освен името на закона, който не е познат.” - това ми е любимият закона за всички, които се оправдатав със съдбата...


Принцип на пола: “Всяко нещо притежава своя мъжка и женска същност.” ...

Ако имате въпроси или искате да си говорим на тази тема ще се радвам да пишетеCaramel|??|18-25|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Ное 18, 2009 5:37 pm

по повод на последното онзи ден четох една теория, според автора на която всяка държава е или женска или мъжка (преобладаващо). Според мен България била женска държава, защото всичко се въртяло около слуховете.

А за другите - аз дори не схванах общата теза на това учение и каква е идеята.aditu|??|18-25|N/A|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Сря Ное 18, 2009 9:25 pm

“Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.”

“Нищо не е в покой, всичко се движи, всичко вибрира.”

“Противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степента на вибрациите си.”

Принцип на ритъма: “Всичко тече навътре и навън, всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо.”Е... е*ати перверзния текст, батинка... Laughing Laughing Laughing "всичко вибрира...", хахахахаха, "всичко тече..." вътре-вънка... Laughing Laughing Laughing


Сори, ама не се сдържах Laughing Знаете само кво ми е в главата... :Д
_____________

Пък за тва, че сичко тече май Хераклит-чо го викаше... Не можеш два пъти да се окъпеш в 1 и съща река... Плагиати... Течеееее... всичко течеееееее... Растеееее и пак ще растееее... ляляляляimagine_me|??|25-35|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Ное 19, 2009 4:20 pm

интересна тема

“Всяка причина има свое следствие и всяко следствие има своя причина. Случайността не е нищо друго освен името на закона, който не е познат.” - това ми е любимият закона за всички, които се оправдатав със съдбата..."

Описаното по-горе е типичният "Западен" модел на мислене.
Кажи го това на някой Йога и ще ти се изсмее в лицето.
Причинно-седствените връзки съществуват едиснтвено в западните, или както ги наричат някои "рационални" мисловни принципи. Принците, според които човекът е активна, действаща частица от света, който ни заобикаля. Опит да се ограничат световните закони дотолкова, че ограничените ни мозъчета да не буксуват на празни обороти, а да могат благополучно да достигнат до едни много "рационални" и още по-логични отговори по всички сложни въпроси. При всички случаи това е един доста себецентриран, агресивен подход, целящ да вкара човешкият живот в едни много строго опредени рамки.
Докато "Източното" , или ирационалното мислене е насочено към наблюдение, съзерцание, оценяване на вече съществуващата реалност. човекът е нищо повече от наблюдател. Всичко е едно, вибриращо цяло. Всичко се случва едновременно , защото е трябвало да се случки. Всяко нещо има свое предназначение и смисъл,изначално свързани с всичко останало.
Мислене, което ние, с нашите промити от толкова философстване, наред с авторитарната религиозна система мозъци никога няма да можем да разберем.
Все едно да тръгнеш да убеждаваш математик, че 1+1=2 - това е пълна глупост и вместо това, едно и едно е равно на нула, защото окръжността е символ на безкрайността, а единицата е знак за цялост и съвършенство и това уравнение олицетворява съвършенната хармония на вселената.
Това последното беше само свободен пример, естетвено...Razdvoena|жена|25-35|разведена|???
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Ное 19, 2009 7:51 pm

всъщност, до колкото разбрах това учение, то е от малкото, които не ти казват, че категорично има някъде написано какво ще ти се случи, а ти сам определяш съдбата си. не е нужно да следващ учител и последователи, а че всичко е енергия, която твоя мисловен процес формира в реалност, нищо повече.

в Индия наприме, където се развива източната култура, всеки който отиде може да претърпи културен шок.
На улицата можеш да видиш човек, който медитира 30 години с вдигната ръка, която вече не му служи за нищо много ясно, защото се е вдървила, но той някога си е решил,че ще си държи ръката така, защото не иска да е подвластен на физическото си тяло, а иска да върви по духовния път.

Това е много по-ограничаващо и стресиращо. След като сме създадени с тяло, то е за да ни служи и да бъде "дом" на душата, а не да издевателстваме над него.

Повечето учения имат учител, който да бъде следван, неговите методи и истини. Тук всеки решава за себе си, всеки е сам за себе си, което ми се струва, че повечето хора ги плаши.

В историята се вижда, че човекът се страхува да бъде сам и да се развива сам, има нужда да бъде в стадо и стадото да има водач, който да му казва какво да прави, в какво да вярва....овча му работа! Very Happyimagine_me|??|25-35|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Ное 19, 2009 8:28 pm

Не ми хареса как иронично се изказа за Индия.

Явно не си разбрала какво имах предвид. Не заставам против това учение "херметизъм". Това , което съм написала по-горе се отнася конкретно за причинно-следствените връзки и ралзиката в Европейският начин на мислене ии източният такъв.
В крайна сметка, колкото и да се опитваш да бъдеш сам и да си вярваш че "и сам войнът е войн", всички сме част от едно голямо цяло.
Не е нужно да си последовател в някакво учение, или да се възприемаш като една от многото овци от някакво безумно стадо, за да бъдеш част от това цяло.
Според мен, е важно да осъзнаем, че всяко наше действие, мисъл или чувство скулптурират света, в който живеем.
И медитацията не е опит да избягаш от физическото тяло, а опит да хармонизираш всички нива на съществуването си. Астрални и физически.

Според мен в момента, в който се опитаме да формулираме идея, тя губи стойността си. чисто и просто, защото веднъж филтрирана през нашите представи- тя вече е загубила истинноста си.
Да, права си, че всяко учение има своите правила, формулировки, учители и последователи.
Това е стадото. С овчар и куче пазач, чиято роля се играе от изконечният страх от отвъдното, насаден по рождение във всички нас.
Страхът от отвъдното, Страхът от самия себе си, от болести, от зло, от неудачите в живота.
Неспособността да се примирим с действителността. Непрестанният стремеж да контролираме животите си.
Желанието да имаме конкретни,разумни, плоски отговори на всичко извън нашите предели.
Това са нещата, които стоят зад повечето религиозни или някакви други учения.

В този смисъл - не виждам в какво това учение (Херметизъм) е по-различно от останалите?
Поредният набор от правила за постигане на щастлив живот. Поредният наръчник с отговори за всеки, който повярва.imagine_me|??|25-35|N/A|
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Ное 19, 2009 8:43 pm

и още нещо.

От един рационален и мисловен тип не може да се очаква да разбере ирационалното, а камо ли да му повярва. Той ще стои здраво стъпил на земята и ще следва своите собствени, логически принципи за добро и зло, правилно и неправилно. Иди му говори за енергии и вибрации.

Това прави ли го по-лош човек? Пречи ли му да живее щастливо?

Нищо, което идва "отвън" неможе да ни даде отговорите.
Ако познаваме себе си достатъчно добре и се вслушваме във "вибдациите на душара си" (което би могло да се нарече с хиляди имена - разум, съвест, шесто чуство и нтуиция и т.н.) бихме могли да предусещаме и много от случващите се неща в животите ни и да действаме по най-добрият за нас начин. Всичко това, разбира се, би се случвало в пълна хармония с вселената Smile

Защо винаги търсим отговори наготово? Прочиташ някакви твърдения,някаква идеология, правиш набързо един "рационален скан" и решаваш съответно дали би могло да им се вярва, или не. Ако решиш да им вярваш, започваш да настройваш психиката си на тази вълна. Постепенно развиваш чуство на сигурност, заради заблудата, че следваш "истината".
Това е върховната самозаблуда.

Не те нападам, надявам се не се засягаш от написаното. Разсъждавам си просто.
Тази тема я взех малко по-навътре и се разпалих.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia