BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
8:25, Събота
20 Юли 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

Закони на Мърфи за компютрите!!!

Lilacor|мъж|18-25|несемеен|Sofia
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Дек 18, 2005 3:54 pm

Закони на Мърфи за компютрите!!!

Предупреждение
Статията не става за чувствителни хора. При редовна употреба има опасност да се стига до дезилюзионизиране, от критична дистанция спрямо материята до цинизъм, както и до трайна загуба на доверие към компютърната индустрия. В редки отделни случаи са наблюдавани откази от абонамент за компютърни списания и Online-служби, пристъпи на вандализъм върху дигиталната техника, както и случаи на паническо купуване на химикалки, сметачни линии и карирани листа. Особено застрашени според опита на автора и издателството са:

* ангажирани ръководители на отделите за електронна обработка на данни;
* уверени дистрибутори;
* управители на фирми за компютри;
* журналисти в областта на електронната обработка на данни;
* компютърни маниаци;

За разлика от тях, психически уравновесения читател на настоящото произведение ще получи освен научни познания, допълнителната полза да знае, че не е сам. Което в ежедневната работа с компютъра всъщност не помага, но все пак е една утеха.
Декларация
Всяка прилика с живи лица, действащи фирми, пазарни продукти, съществуващи марки, налични стратегии за разпространение, както и други теглила на компютърните потребители може да не е изрично вземана предвид от автора и все пак заради материята тя е неизбежна.
Благодарствено слово
Искам специално да благодаря на немската и международната индустрия за електронно-изчислителна техника, без които тази книга сигурно никога не би била, както и на Герти, която знае, че компютрите ни помагат да решаваме онези проблеми, които ние без тях нямаше и да имаме.
Врагът не спи
От както се занимавам с феномена на цифровото коварство (разбирай: самия компютър) все по-честно ми задават въпроса, как така на един автор на техническа литература му е хрумнала идеята, да напише една “хумористична книга”. Аз никога не разбрах този въпрос. Защото настоящата книга е едно сериозно научно произведение и служи изключително за систематизиране на световно известни процеси при работа с устройства за електронна обработка на данни. Който търси хумористична компютърна литература, трябва да чете възхвалите за новоизлезлите софтуерни пакети в което и да е списание за персонални компютри или указанието за инсталиране на неговия модем. Чрез моята дългогодишна работа с компютърни системи в качеството си на потребител, програмист и технически журналист по електронна обработка на данни - т.е. винаги като жертва - имах възможността да насъбера достатъчно опит, за да опиша света на компютъра съвсем делово и обективно такъв, какъвто е той наистина: отвратителен, подъл, коварен, враждебен, жесток.

Всъщност нито един резултат от изследванията не е допринесъл повече за разбирането на нашето съвременно индустриално-информационно общество, отколкото законът на Мърфи. Който е наясно, че всичко, което може да стане наопаки, ще бъде проникнат от дълбокото разбиране за света, за самия живот и за всичко останало.

Конкретизирането на закона на Мърфи се простира от “А” като например “Атомна икономика” (“Колкото по-опасен и по-налудничав е един проект, толкова по-ожесточено същият се подкрепя от политиците в Бон”) до “Я” (“Искаш ли да опишеш нещо от “А” до “Я”, не можеш да се сетиш за пример към “А” или към “Я”). Почти за всеки източник на ежедневни засечки - било то адвокати или съвременното Бонски правителство - могат да се закупят мърфологични трудове.

С настоящата брошура се документират въздействията на закона на Мърфи върху електронната обработка на данни. Защото компютрите допринасят субект от нашето ежедневие за непрекъснатото потвърждаване на закона на Мърфи всеки път отново и отново. Всякакви мислими компоненти, в които са заложени засечки, са обединени в една компютърна система: Една централна част, монитор, запомнящо устройство, разширителни платки, клавиатура и други периферни устройства се грижат усърдно за това, да бъдат възможно най-непоносими помежду си. Там където това не е достатъчно, тройката от програмист, потребителска програма и потребител подкрепя физическия закон на ентропията, съгласно който природата винаги се стреми към състояние на възможно най-голям хаос.

Читателят ще се съгласи от собствен изстрадан опит с моето заключение, че освен човека сигурно съществува и друг интелигентен живот в космоса. Защото излятото от програмни писти и силиций цифрово коварство, което противодейства ежедневно на нашите усилия, просто не би могло да е творение на безжизнена материя, дори само заради неговата целенасоченост. Като наистина посветени Вие и аз знаем: Врагът стои пред нас на бюрото и той не спи. Значи да се пазим да не му обръщаме гръб и да се въоръжим с последното оръжие на интелигентния човек: смирението.

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ЧИТАТЕЛ

* ДЕСЕТТЕ ЗАКОНА НА МЪРФИ И ИНФОДАР ЗА КОМПЮТЪРНИТЕ КНИГИ
Ако една компютърна книга Ви се струва:

1. Прекалено дебела, купете си я, вътре сигурно няма нищо интересно и така ще си спестите повече четене.
2. Прекалено тънка, купете си я. Ще Ви бъде по-лесно да я изхвърлите.
3. Прекалено скъпа, купете си я, за да се убедите, че сте били прави.
4. Прекалено евтина, купете си две.
5. Прекалено елементарна, купете си я за да си вдигнете самочувствието.
6. Прекалено сложна, подарете я на колегата си, за да му смачкате самочувствието.
7. Прекалено стара, купете си я за да се убедите колко мъдро сте постъпили, като не сте я купили преди две години.
8. Прекалено нова, купете си я за да не се изкушавате да я купите, когато остарее.
9. Абсолютно залежала, бъдете различен от другите, купете си я.
10. Бестселър: поне веднъж постъпете като другите, купете си я.

* ОБОБЩЕНИЕ НА ДЕСЕТТЕ ЗАКОНА
Която и компютърна книга да си купите все ще сбъркате, затова купувайте от всичките.

* АКСИОМА НА ИНФОДАР ЗА НЕОБХОДИМОСТТА:
Единственият начин да се убедите, че нищо няма да загубите, ако не си купите дадена компютърна книга е, като си я купите.

А. Основи на Мърфологията
Законът на Мърфи е точното определение и логичното по-нататъшно развитие на общото ентропично учение, според което всички частички от вселената се стремят да се подредят във възможно най-голям безпорядък. Познанието , че на път за там споменатите частички поне веднъж ти се изпречват в краката, доведе до:

* Закон на Мърфи:
Когато нещо може да върви наопаки, то и става наопаки.

С изнамирането на компютъра човекът е опитал за първи път да вдъхне на неодушевената материя определена интелигентност. Едно фатално решение. Защото и до днес компютрите не са същества. Но коварството, подлостта и хитростта при тях вече са оптимално развити. Така всеки рационализатор на хардуера и софтуера, всеки програмист и всеки потребител - накратко: всяка жертва на компютъра - може да разшири закона на Мърфи чрез:

* Първата дигитална производна:
Законът на Мърфи се оптимизира чрез компютъра.

o Доказване на практика на първата дигитална производна:
Да се греши е човешко. За истински лошите неща е необходим компютър.

Във времето на напредналите многозадачни режимни системи, online услуги и интранет модерните компютри днес вече са в състояние да извършват едновременно повече от една работа (напр. Срива се поради загуба на данните и едновременно изтрива единственото архивно копие върху всички включени хард дискове и мрежи). От това произхожда, както и (e?) известно:

* Втората дигитална производна:
всичко тръгва наопаки отведнъж.

С изнамирането на чековите суми, на програмите за корекция и архивиране, както и на системите, толериращи грешките, за учудения, деградирал до обект човек се разкрива многостранността на електронната обработка на данни чрез:

* Третата дигитална производна:
Пак върви наопаки, дори когато всъщност не може да бъде наопаки.

Но с масивния победен марш на персоналните компютри мъчителният път на потребителите, програмистите, рационализаторите и на другите подобни клети мъченици далеч не е свършила. Потребителският интерфейс и Интернет браузерите започнаха да се разпростират на мониторите по цял свят като мухъл по влажните стени на мазе и преминаха по Интернета всички региони на тази планета. Въоръжена с мишка и успокоителни игри, обхващащата целия свят компютърна общност сега страда допълнително и от

* Четвъртата дигитална производна (също “Първа производна на първата дигитална производна”)
от закона на Мърфи:
Законът, че всичко, което може да върви наопаки, върви наопаки, се оптимизира чрез компютъра, изгражда се от потребителския интерфейс до неподозирано съвършенство и се разпределя по целия свят чрез online-системи.

Не и на последно място поради вирулентно разпространяващите се мрежи, за компютърния собственик не съществува възможност да избегне потенциални засечки, продължителни загуби на данни и последващи сривове. В заключение навсякъде в света на електронната обработка на данни важи …

* Законът за масивната засечка:
Единствената разлика между различните компютърни системи се състои в това, че работещият с PC трябва да извършва различни неща, за да произведе едни и същи засечки:

Значи е все едно, дали работещият с PC трябва да натисне клавиша Delete или да издърпа един символ с мишката в иконка кошче, респективно в Recycle Bin, ако иска да изтрие гарантирано някои неупотребявани повече данни. Във всички случаи той ще установи (и разбира се късно), че неговата система вместо това е унищожила безвъзвратно единственото копие на някой спешно необходим текст.

Въпреки това, за успокоение на всички важи:

* Първото разширение на закона за масивната засечка:
Ако извършваш едно и също действие при различни компютърни системи, ще произведеш различни засечки.

* Второто разширение на закона за масивната засечка:
Когато извършваш едно и също при различни компютърни системи, за да докажеш на някой, че от това произхождат различни засечки, всичко ще функционира напълно нормално и безпогрешно, докато този някой присъства.

* Разширението на Михаел:
… и нито секунда по-дълго.

Разлики в потребителския интерфейс на различните компютърни системи съществуват и следвайки това познание стигаме до единствения извод, че малките ниско производителни компютърни системи произвеждат големи неотстраними грешки, докато обратно - високопроизводителните компютърни системи произвеждат големи неотстраними грешки. Все пак утешително е, че между потребителските интерфейси на различните компютърни системи съществуват въпреки всичко упътващи различия:

* Изключение от закона за масивната засечка:
Процедурите при обработването на грешки на различните компютърни системи са толкова различни, че опитът, който си придобил на първата система не можеш да го приложиш на втората:

* Първо разширение:
Няма да можеш да го приложиш и на първата

* Второ разширение:
Една непогрешима процедура при борбата с грешките в дадена компютърна система е единственият съвсем сигурен метод, на една друга система данните ти да бъдат унищожени окончателно безвъзвратно.

* Трето разширение:
На първата също.

Ако систематизираме безценния опит на потребители, програмисти, рационализатори и на други клети мъченици, можем закономерно да използваме закона на Мърфи и неговите дигитални производни в електронното ежедневие:

* Въздишката на Тудрун:
Обаче можеш да бъдеш сигурен, че всяка отделна засечка ще почувстваш на гърба си.

* Изводите на Тудрун:
o Истински големите засечки се държат като телевизионен магнит: те произвеждат възможно най-много повторения.
o Няма справедливи засечки.
o Ако една засечка въпреки това е била справедлива, то ти все още не си разбрал истинския и обхват.
o Колкото повече пъстри неща могат да се видят на екрана, толкова повече шансове има една засечка да се скрие.

От това следва

* Първото интерактивно приложение на закона на Мърфи:
Зад всеки отворен прозорец на твоя потребителски интерфейс една компютърна засечка изчаква най-неподходящия момент, за да нанесе безмилостно удар.

При по-точно разглеждане, първото интерактивно приложение на закона на Мърфи може безпроблемно да бъде разширено чрез

* Второ интерактивно приложение на закона на Мърфи:
Също и зад всеки затворен прозорец на твоя потребителски интерфейс една компютърна засечка изчаква най-неподходящи момент, за да нанесе безмилостно удар.

Както и

* Разширение на второто интерактивно приложение на закона на Мърфи:
Този закон, разбира се, важи и за мишките, Pop-Up, Pull-Down и други менюта, както и за всичко, което се вижда или не се вижда на екрана.

Тъй като компютрите и електронната обработка на данни поне първоначално имат нещо общо с математиката, това въведение в компютърната мърфология няма да е пълно без математическото обоснование на закона на Мърфи.
Читателят обаче трябва да има предвид, че математиката и бинарната логика, както и човешката логика от една страна и системите за електронна обработка на данни от друга страна, нямат нищо, ама абсолютно нищо общо. Естествено с изключение на това, че се търси начин да се докаже това правило:

* Математическо обяснение на закона на Мърфи:
o В електронната обработка на данни важи безпрекословно правилото 1+1=2.
o При използване на един Пентиум процесор важи 1+1=2,0000094274679643
o Във всички други случаи “=” е един символ със значението “рядко ако въобще”.

* Теорема за отклонението:
Разликата между дигиталната логика и закона на Мърфи се състои в това, че според дигиталната логика всъщност би трябвало да се изхожда от предпоставката, че винаги всичко върви наопаки по един и същи метод.

* Бинарно трансформиране на теоремата за отклонението:
Когато нулата е особено голяма, тя е почти толкова голяма, колкото малка единица.

* Обобщението на Кристияние:
Радвай се, когато си добре. Състоянието ще премине.

* Правила за задължението да пазиш тишина в близост до компютри:
o Щом започнеш да говориш за нещо положително, то ще изчезне.
o Щом започнеш да говориш за нещо лошо, то ще се случи.

Б. Извършител
Където и да се съберат на този свят компютър и човек, има извършител и жертва. Кой е извършител и кой жертва, определя личната точка на виждане: Все едно какво се случва, винаги принадлежиш към жертвите. Та нали, както навсякъде в живота, така и в света на компютрите важи

* Общият закон за жертвите:
Все едно на коя страна се намираш в момента - тази страна ще загуби.
Ако смениш страната и късметът в сражението ще смени своята.

От общия закон за жертвите, приложен в областта на електронната обработка на данни и точно определен, резултира:

* Дигитално правило за квартет:
o Ако си потребител ще загубиш срещу компютъра, производителя на хардуер и програмиста.
o Ако си производител на хардуер ще загубиш срещу компютъра, потребителя и програмиста.
o Ако си програмист ще загубиш срещу компютъра, производителя на хардуер и потребителя.

* Последователни изводи от дигиталното правило за квартета:
o Не може да има хора победители.
o Компютърът винаги побеждава.

* Разширен извод от дигиталното правило за квартета:
Ако някога компютърът не победи, тогава побеждават софтуерът или периферните устройства, в най-добрия случай - контактната кутия.

Въз основа на тези заключения в следващия раздел ще се занимаем главно с победителите в общата борба за съществуване: компютър-хардуер-софтуер.

Но всеки собственик на компютър знае, че не само несправедливостите на техниката го дебнат. Който няма късмет да обитава жилището или офиса сам със своя компютър, него го грозят други опасности от така наречените “приятели”, от съжители, колеги и семейни членове. Накратко:

* Комбинацията от коварна техника и компютърни лаици причинява максимално възможната вреда.

В глава 4 напротив - Общият закон за жертвите се прилага в групата на хората, които не са собственици на компютър: Тук аналитичният интерес на автора се е отнасял до закономерностите, които от гледна точка на нормалния човек произхождат от сблъсъка му с прищявка на компютъра.

* Аксиомата на ансамбъла
Всичко което е било съставено, рано или късно се разпада.

По-силно казано:

Всичко се разпада по-рано.

Избора си за това най-неудачния момент

Всички неодушевени предмети могат да се придвижат точно толкова, колкото да препречват някому пътя.
Последното важи особено за клавиша Delete, CD-ROM и флопи-дисковото устройство.

Общи закони за ремонта:

* Когато си открил счупения елемент, ти липсва съответния инструмент за да го демонтираш.

* Когато можеш да го демонтираш, търговецът на компютри трябва да го изпрати до производителя.

* Когато търговецът го има на склад, смяната не е необходима.

* Ремонтните разходи могат да се определят, като предварителната сметка за ремонтните разходи и цената за един нов уред съответно се умножат по двете стойности.

* Доставената от търговеца резервна част не е годна за функциониране в твоя компютър.

* Ремонтираният елемент след повторното монтиране също не е повече годен да функционира.

* В случай на ремонт на хард диск, никога повече няма да видиш записаните върху него данни.

* Изключение от седмия закон за ремонтите:
Ще можеш да въобновиш съдържанието на хард диска, само за да видиш какво си загубил.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia