BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
15:58, Събота
20 Октомври 2018г.

EXOOO -> НовиниОтговори по темата

Чашата чай и Алиса ...

stidam|мъж|25-35|семеен|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Яну 10, 2006 10:59 am

Чашата чай и Алиса ...

Чашата чай и Алиса са сред 12-те икони на английската културa


В списъка, съставен от британското правителство, влизат още Стоунхендж, двуетажните автобуси, портретът на крал Хенри VІІІ и т.н.
Чашата английски чай и книжката за малки и големи "Алиса в страната на чудесата" са сред 12-те "икони на английската култура".

Списъкът е съставен от Министерството на културата, спорта и медиите на Великобритания, а информацията за тях е публикувана на специалния сайт Icons.org.uk, създаването на който е струвало 1 млн. лири на данъкоплатците.
В скоро време посетителите на сайта ще могат да гласуват за "най-английските" предмети и явления от културата, обществения живот, езика, националната кухня и традициите на страната.

В окончателния си вид списъкът ще съдържа 120 точки, като се планира той да бъде разширен с паметници на културата от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Засега, "за закуска", британското правителство е подбрало 12-те топсимвола на нацията. Сред тях са прочутият мегалитен комплекс Стоунхендж край град Солсбъри, който се посещава всеки ден от хиляди туристи и поклонници на древните религиозни култове.

В класацията влизат две книги: Библията на крал Яков І (първият пълен превод на свещеното писание на английски език от 1604-11 г.) и приказката "Алиса в страната на чудесата", написана през ХІХ век от оксфордския математик Луис Карол (LewisCarroll.org).

Портретът на крал Хенри VІІІ, нарисуван през XVI век от художника Ханс Холбейн-младши, влиза в легендарния списък заради майсторското пресъздаване на чертите на личността му.

С особено висока популярност в Англия се ползват три транспортни средства. Едното е военният самолет "Спитфайър", прославил се през Втората световна война, а другото - легендарният двуетажен автобус "Рутмастер" с открита задна площадка, пътувал по улиците на Лондон от края на 50-те години до края на 2005 г.

Третото прочуто превозно средство е корабът SS Empire Windrush, с който във Великобритания пристигат мнозинството имигранти от карибските колонии.

В списъка на 12-те икони на английската култура е включена и чашата истински английски чай, превърнал се в неотменима част от ежедневието на Острова, и обвързан с търговията, пътешествията, колониалното минало и развитието на светските навици в страната.

Сред номинациите британците отдават почит и на неизменната телефонна кабина, черното такси, Биг Бен, бомбето, картата на метрото, Робин Худ, пъбовете, и т.н.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia