BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
22:52, Вторник
15 Октомври 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

Контрацептиви

Огняна|Жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Съб Юли 23, 2005 2:32 pm

Контрацептиви

Когато едно момиче реши да се консултира за предпазване от нежелана бременност, то най-често сяда на кафе с няколко приятелки. След една такава консултация обикновенно се взима най-лошото възможно решение за предпазване от бременност. Установено е, че по време на празници - 8 дек., Нова година, и т.н., забременяват повечето от жените правещи аборт по желание. В настоящата статия ще се спрем на основните и достъпни за българките контрацептиви наричани от лаиците “антибебе”.

Най-често се практикува “прекъснатия” полов акт. Той като цена е безплатен, но нерядко се налага скъпоструващо лечение!
След него сексуално предаваните заболявания са голям брой, а забременяемостта - над 20%. Според няколко подробни проучвания правени в София между тийнейджъри едва 21-24% са ползвали предпазни средства при първия си полов контакт. Това е така защото повечето от тези случаи са инцидентни, а предварително не е и ставало дума за предпазно средство “кондом нямаше наоколо”. Бариерното предпазно средство-кондомът се нарича така защото на латински “condus” значи вместилище - разрвоар. Като най-ефективен при полово предаваните заболявания е задължителен при всички видове съмнителни инциденти. Повечето презервативи имат антиспермицидна компонента (съдържат вещества, които "обезвреждат" сперматозоидите), направени са от съвременни материали, предпазват от заболявания предаващи се по полов път включително и СПИН. Кондомът е най-предпочитан от почти половината от водещите полов живот в България. Много са редки случаите с алергии към латекса на кондомите или спермицидите, с които са обработени. За съжаление статистиката показва, че за една година, от 100 жени ползващи кондом като средство против забременяване, 2 до 7 % забременяват.
Съществуват и дамски кондоми - “Femidom”, но такива на BG пазара не се предлагат.
Ако се се спукал кондома или има някакви основания за несигурност относно проникването на сперматозоиди във влагалището може да ползвате еднократна таблета - “спешна контрацепция” - morning after pill. Методът има ефект до 72 часа след полов акт, но е желателно да се изпие до 24 часа! На българския пазар се предлага Postinor Duo.
Много добър ефект имат вътрематочните спирали поставени до няколко дни след един рисков полов акт. Особенно при жени с противопоказания за приемане на хормонални препарати и липсата на странични ефекти прави метода атрактивен. Не са препоръчителни обаче за жени, които не са раждали.

Вътрематочните контрацептиви - спиралите са 2 вида с медна нишка и съдержащи хормонален препарат. По форма могат да бъдат от Т образни до S образни. Първите спирали са правени от специални копринени конци. Най-модерните са с капсула садържаща хормон. Специална мембрана дозира количествата на хормона Levonorgestel. Забременяемостта е под един процент. Почти 100% гаранция, че няма да забременеете дават оралните хормонални контрацептиви. От 60-те години до ден днешен те са претърпяли огромно развитие и дозата хормони сега е с пъти по-ниска от дозата тогава. Основния механизъм е, че се подтиска овулацията и така надеждността е много голяма. Недостатъка е когато жените забравят да си вземат хапчето. При само едно забравено, на следващия ден се приемат две таблетки. При повече забравени таблетки се обаждайте на доктора и се предпазвайте с кондом.
Много са видовете хормонални контрацептиви и затова е важно лекар-гинеколог да избере според пациентката и вида на препарата. Една такава консултация е много важна и протича под формата на разговор (най-често).
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia