BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
8:29, Сряда
24 Октомври 2018г.

EXOOO -> НовиниОтговори по темата

Антикварят ...

stidam|мъж|25-35|семеен|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Нед Апр 02, 2006 11:49 am

Антикварят ...

Този странен занаят


Що за личност е антикварят? В повечето случаи това е човек, изкушен от изкуството, който не е намерил своя ниша в съответната област.

Може би първият антиквар е бил Наполеон Бонапарт, който след похода си в Египет "отмъква" обелиска "Иглата на Клеопатра" и тържествено го поставя на площад "Конкорд" в Париж.

Въобще войните са се водили не само за престиж и за нови територии - обикновено завоевателите отнасяли със себе си и артефакти от непознатата култура.
Във века на големите географски открития се откриват не само нови континенти и страни - Марко Поло донася копринените буби от Китай и по този начин разкрива една от най-ревниво пазените тайни, а на Колумб дължим доматите, семена от които той пренася в Португалия.

На едно твърде важно място в своите текстове Ницше говори за човека антиквар и заклеймява онези носталгични люде, които демонстрират уважение към историята и свързаните с нея предмети.

По такъв начин, пише Ницше, "дребното, ограниченото, гнилото и остарялото придобиват достойнство и неприкосновеност именно чрез отношението на съхраняващата и почитащата миналото душа на човека-антиквар, която се преселва в тези неща и си свива там уютно гнездо."

През годините на комунизма такова нещо като антикварен бизнес, естествено, не съществува.

Любовта към старите предмети се заклеймява като проява на упадъчното буржоазно консуматорско отношение към живота, несъвместимо с революционния идеал и патоса на новото време.

Това обаче не пречи на комунистическите лидери, които се настаняват в отчуждените, национализирани апартаменти на "враговете на народа", тихомълком да си присвояват и прилежащите към тях вещи - холни гарнитури, килими, сервизи за хранене.

Драматичното напрежение между класово-партийната омраза и привлекателността, която вещите на упадъчния буржоазен разкош упражняват върху новоизлюпенните партийни лидери, най-силно е пресъздадено в разказа на позабравения писател от онова време Емил Манов "Ваня и статуетката".

И до днес за мен си остава загадка по какъв начин той е бил допуснат за печат от тогавашната цензура.

Става дума за любовта между комунист, бивш партизанин, изпратен непосредствено след 9 септември в градчето Н., за да укрепи властта, и местната партийна активистка Ваня - момиче сираче, живяло в потискаща бедност и безкрайно предано на комунистическите идеи.

Краят на любовта му към нея настъпва, когато посещава стаичката, която й е отредена от партията в дома на местния богаташ, напуснал града, страхувайки се от възмездие.

Вътре не може да се влезе, защото Ваня е пренесла всички мебели, килими, статуетки от останалите стаи на богатия буржоазен дом.

През 60-те години ловната хижа "Ситняково" на цар Фердинанд се стопанисваше от Съюза на българските писатели.

Вътре нищо не беше променено, може би поради затруднения, свързани в транспорта високо в планината.

По стените висяха снимки на царското семейство, ловни трофеи, леглото на царицата беше месингово, огромно, с тъмносин плюшен балдахин.

Навсякъде имаше старинни предмети - вази, свещници, лампи.

Полека-лека с годините асортиментът намаляваше. Обзалагам се, че много от тези вещи красят домовете на известни наши писатели.

С идването на демокрацията започнаха да се появяват антикварните магазини - първо в столицата, после и в останалите големи градове.Много от тях съществуват и до днес въпреки икономическата криза и масовата неплатежоспособност на българина.

Що за личност е антикварят? В повечето случаи това е човек, изкушен от изкуството, който не е намерил своя ниша в съответната област.Или най-малкото, това са хора с набито око и развит усет към красивото.

А за класически антикварни магазини в България трудно може да се говори - в повечето случаи е по-подходящо да се казват вехтошарници.Най-старите мебели и предмети обикновено са на не повече от 100?120 години, което е твърде недостатъчно да бъдат наречени антики.Някои реставрират старателно мебелите, преди да ги изложат, други разчитат на набитото око на клиента.

Обикновено площта на магазина не позволява да бъдат изложени достатъчно много експонати.Затова повечето притежават каталози с любителски снимки на предлаганите мебели.Някои са започнали от самото начало, предимно продавайки вещи на свои роднини, и постепенно са си създали връзки, натрупали са опит и своя клиентела.

За повечето антиквари професията е емоционална, интересна и романтична, защото им позволява да се вглъбят в миналото.За други е семеен бизнес, с който си изкарват препитанието, а за трети - и двете.
Според специалисти, "този странен занаят" не се влияе нито от моди, нито от тенденции.
Въпрос на личен избор е дали човек ще се посвети на събиране на монети, марки или картини.

За жалост обаче антикварството в България е все още в началната си фаза.Тук не се организират форуми на антикварите, каквито редовно се провеждат във всички западноевропейски столици.Любимо занимание на много хора там е да посветят неделята на "лов на съкровища".

У нас асортиментът е твърде беден - малко са били богатите фамилии, които са си позволявали да изписват мебелите си от чужбина, най-вече от Виена.

Клиентите са най-различни хора. Главно чужденци, които отнасят за спомен от престоя си в България я някоя ръчно тъкана престилка, я бронзово бюстче на Ленин, я монета със съмнителна автентичност.

Антикварите обикновено имат набито око и веднага разграничават човека с вкус от решилия да снобее новобогаташ.

Има възрастни хора, които продават семейни ценности, за да закърпят края на месеца.Те обикновено са потенциална жертва на антикварите, които, поради незнание или водени от търговската си страст, почти никога не им дават реалната цена.

Така мой приятел антиквар ми разказа как някаква жена му продала сребърна паничка с инкрустирани птички - филигранна ръчна изработка.
Оказало се, че тя била изключително ценна и много старинна.
Това обаче се разбрало едва при посещението на тогавашния турски посланик, който я разпознал и веднага я купил.


Източник :Сп. "Анна клуб"
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia