BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
22:39, Неделя
16 Декември 2018г.

EXOOO -> За всичко другоОтговори по темата

Повече за вашия темперамент

ЧерешовЦвят|жена|25-35||Бургас
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Апр 27, 2006 9:54 am

Повече за вашия темперамент

Да разберем себе си... и другите!

Хипократ (460-370 г. пр. Хр.) е първият, който вижда различия в човешките темпераменти и предлага теория за четирите основни типа хора. До ден днешен неговият модел все още се използва от психолозите. Той помага по-добре да си обясним различията в дадена група хора.

Четирите основни типа са: сангвиници, холерици, меланхолици и флегматици.

И четирите групи имат своите силни и слаби страни. Ако ги разпознаваме правилно у хората и ако разберем кои се отнасят за нас, ще започнем да виждаме обосновката за собственото си поведение и за действията на нашите близки и приятели.

Екстровертни типове личност - сангвиници и холерици
Сангвиникът и холерикът насочват енергията си навън. Тяхното внимание е насочено към дейностите и хората. Целта им е да променят света.

САНГВИНИКЪТ – екстроверт | приказлив | оптимист

Сангвиниците са ведри, самоуверени и оптимистично настроени. Често пеят под душа. Когато пишат писма, използват много удивителни.

На всички приятели измислят прякор. Обикновено ги наричат „душа на компанията”. В работата сангвиникът влияе на другите, като ги мотивира да свършат работата.

Силни страни
Сангвиниците са привлекателни личности. Приятно е да си край тях. Те са винаги въодушевени за нещо, а купонът тече непрестанно. Винаги имат интересни истории и никога не остават без думи. Чувството им за хумор е добро, а те обичат да бъдат център на вниманието. Емоционални и експресивни са.

Интересуват се от много неща. Искрени и невинни, те първите са доброволци за някоя работа. Измислят нови дейности и са изобретателни и находчиви.

На пръв поглед изглеждат страхотно. Започват нещата с грандиозен замах. Имат много енергия и ентусиазъм. Обичат хората и вдъхновяват онези около себе си да се включат в това, което правят. Харесват похвалите и спонтанните дейности.

Не са злопаметни, а и бързо се извиняват за грешките си.

Слаби страни
Имат склонността да позволяват обстоятелствата да ги контролират. Преувеличават, понеже често говорят импулсивно. Не могат да помнят имена, занимават се само с познатото. Проявяват себичност и наивност. Лесно се гневят и стават шумни.

Сякаш цял живот не успяват да пораснат. Изглеждат празни отвътре и неестествено щастливи. Имат несекваща енергия, но на тях не може да се разчита, понеже живеят за мига. В работата са недисциплинирани и предпочитат да говорят, вместо да работят.

Забравят обещанията си, а приоритетите им са объркани. Решенията им често се основават на моментни чувства. Лесно се разсейват от други неща. Трудно вършат една задача дълго време, бързо губят увереност.

Не планират бъдещето си. Не обичат да остават сами и им е неприятно, когато не са в центъра на вниманието. Искат да бъдат известни и търсят признание. Доминират в разговорите, прекъсват другите и не ги изслушват. Обичат да отговарят от чуждо име. Забравят бързо. Повтарят историите и вицовете си. Лесно намират извинения.

Обичат да флиртуват и им е трудно да се ограничат само до един човек.

ХОЛЕРИКЪТ - екстроверт | действен | оптимист

Думата идва от думата chole, която в средновековието е означавала „гняв”. Този тип хора лесно да нервират, но въпреки това е по-добре да го опишем като „подготвен и дисциплиниран”.

Холериците са мотивирани и трудолюбиви. Успяват да свършат много неща за кратко време. В работата знаят как да преодоляват трудностите и да постига успех.

Силни страни
Холериците са решителни, уверени и смели. Те са много продуктивни. Родени водачи - винаги казват какво мислят. Отговорни са и може да се разчита на тях, не отлагат работата си, решителни и устояващи на трудности. Те си поставят цели и ги постигат.

Динамични, дейни, те изпитват вътрешна нужда от промяна. Чувстват се длъжни да коригират. Независими и самостоятелни. Не се поддават на емоции, не се обезсърчават лесно. Излъчват увереност и могат да поведат всекиго. Работят за отбора.

Обикновено преценяват правилно ситуацията и се справят добре в спешни случаи. Виждат цялостната картина и се намесват бързо. Целеустремени, те се организират много добре. Търсят практични решения и делегират умело работа на други хора.

Стимулират към действие и преодоляват конфликтите.

Слаби страни
Често са нетърпеливи и избухват внезапно. Държат се като шефове и трудно дават похвали. Често са несъобразителни. Когато са под натиск, минават през стени и хора. Понякога са саркастични. Важни за тях са задачите, а не взаимоотношенията.

Много трудно признават, че са изгубили даден спор. Не успяват да се отпуснат. Често вършат нещата безкомпромисно. Не са гъвкави, нито толерантни към грешките. Вечно бързат за някъде.

Могат да бъдат груби, нетактични и манипулативни. Мразят сълзите и емоциите. Чувствата всъщност са най-неразвитото им качество. Отегчават се от познатото.

Холериците не обичат да анализират подробности и затова често вземат прибързани решения. Изискват много от другите и живеят според правилото, че целта оправдава средствата. Имат склонност да жертват времето за семейството и дома си, за да постигнат целите си. Очакват безпрекословна вярност от другите.

В отношенията си доминират и обсебват цялото време. Трудно се извиняват и не си признават грешките. Смятат, че са най-способни да вземат правилни решения, затова го правят вместо останалите. Убедени са, че могат да свършат нещо по-добре от другите и затова не изпитват особена нужда от приятели.

Интровертни типове личност
Флегматикът и меланхоликът са интровертни типове. Те насочват енергията си навътре. Обичат да наблюдават, да размишляват и да обобщават. Целта им е да разберат света.

МЕЛАНХОЛИКЪТ – интроверт | мислещ | песимист

Първоначално думата е означавала „тъжен и нещастен”. Сега смисълът й е „умислен, угрижен, съзерцаващ”.

Меланхолиците обичат да са сами. Това им дава свежи сили. Те могат да изпитват цялата гама емоции – от върховете на щастието до дълбините на отчаянието.

Обичат да анализират нещата и да ги оглеждат от много страни. Харесва им да са сред хора, но често са срамежливи и предпочитат околните да поемат инициативата спрямо тях.

В работата си меланхоликът е творческа личност и винаги предлага качествена продукция.

Силни страни
Меланхолиците са вглъбени, чувствителни и съзнателни хора. С усърдие и сериозност преследват целта си. Талантливи и творчески личности. Обичат да философстват. Идеалисти, оценяват красотата във всичките й форми. Те са предани, чувствителни към нуждите на другите и умеят да общуват добре. Готови са на саможертва.

Точно анализират всяка ситуация. В работата си са организирани и дисциплинирани. Тихи, незабележими хора, често с развит талант в науките, изкуствата, писането и музиката. Поставят си висок стандарт. Умеят да показват постоянство и да си спазват разписанието. Пестеливи са и обичат нещата около тях да са подредени и точни.

Лесно разпознават проблемите и предлагат творчески решения. Обичат таблиците и графиките. Винаги завършват започнатото. Спокойно могат да останат в сянка – не обичат да привличат внимание върху себе си. Верни, посветени и добри слушатели. Вълнуват се от състоянието на другите и показват загриженост към тях.

Слаби страни
Меланхолиците лесно униват и се обезсърчават. Нямат голямо самочувствие – гледат все своите проблеми. По цял ден могат да прекарват в мечти и мисли. Трудно прощават и не забравят минали рани. Нямат високо мнение за себе си и могат да демонстрират показна смиреност. Перфекционисти са и е трудно да им се угоди.

Често страдат от чувство на вина. Понякога смятат, че другите не ги харесват и са склонни да изпаднат в депресия. Трудно създават приятелства.

Търсят идеалния партньор в живота. Потискат се от несъвършенствата у тях самите и у другите. Рядко поемат инициативата. Прекарват твърде много време в мислене и анализ. Емоциите влияят на качеството на работата им.

Нуждаят се от одобрение. Чувстват се неуверени сред хора и се отдръпват настрана. Трудно е човек да ги опознае. Гледат скептично на комплиментите и критично на чуждите постижения. Могат да са отмъстителни и враждебни. Често си противоречат.

ФЛЕГМАТИКЪТ – интроверт | наблюдател | песимист

Флегматиците са спокойни, не бързат за никъде и често ги възприемат като неемоционални. Трудно е да ги мотивираш да свършат нещо. Предпочитат уседналите дейности като четене, гледане (на хора, ТV, спорт) и други неща, които не изискват много енергия.

Имат добро чувство за хумор и са спокойни в напрегната ситуация. В група са пасивни и предпочитат да наблюдават какво става, вместо да вземат активно участие. В работата обичат да сътрудничат.

Силни страни
Флегматиците са дипломатични хора. Добре е някой такъв да е наблизо, когато изникне конфликтна ситуация. Те са приятни и харесвани хора. Разбират се с много различни типове характери. Компетентни и последователни, те са добри в административни неща.

Тихи, спокойни и балансирани. Съчувствени и добронамерени, те са миротворци, които възстановяват добрите отношения. Работят добре под напрежение. Търсят най-лесния начин да свършат нещо. Добри слушатели. Наблюдават хората внимателно. Обикновено имат много приятели и са търпеливи и толерантни.

От тях стават добри дипломати, учители и треньори. Хуморът им е сдържан. Приятно е човек да бъде с тях, понеже не са претенциозни и се държат естествено.

Слаби страни
Флегматиците са трудни за мотивиране. Могат да бъдат нерешителни и себични. Поради равнодушието си понякога ги смятат за безучастни, студени или апатични.

Могат да гледат много телевизия и да играят твърде много на компютърни игри. Не обичат конфронтацията и я избягват на всяка цена. Предпочитат да се съгласят с нещо, което никак не харесват, отколкото да се борят да бъде тяхното.

Не са ентусиазирани и се страхуват. Избягват отговорността и са склонни на много компромиси. Имат склонността винаги да се чувстват прави и да крият желязна воля в себе си. Обаче са твърде притеснителни и мълчаливи.

Не обичат да си поставят цели и е трудно да ги накараш да свършат нещо. Всъщност мразят да им се налага нещо. Понякога са безучастни и мързеливи и така угасяват ентусиазма на другите. Не обичат да се включват в събитията и мразят промяната.

Не се вълнуват от плановете или мнението на другите. Обичат да осъждат и да дразнят околните с голяма доза сарказъм. Трудно е да бъдат опознати, понеже крият чувствата си и на всяка цена избягват конфликтите и противопоставянето. Винаги предпочитат пътя на най-малкото съпротивление.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia