BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
6:47, Сряда
19 Септември 2018г.

EXOOO -> НовиниОтговори по темата

ArenaBG: Чиновниците са най-големите интернет пирати

stidam|мъж|25-35|семеен|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 09, 2006 8:13 am

ArenaBG: Чиновниците са най-големите интернет пирати

От компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършвала почти половината от трафика на пиратска продукция, пише в. "Дневник"

От компютри в няколко министерства и големи държавни агенции се извършва почти половината от трафика на пиратска продукция, твърди един от най-популярните в България посредници за обмяна на информация през интернет.

В. "Дневник" (Dnevnik.bg) съобщава днес, че във форума на ArenaBG.com е публикувана част от големия според администратора на сайта списък с държавни ведомства, направили близо 47% от общия трафик от нелегално споделяните файлове на техния тракер.

Първите три имена в списъка са Министерството на финансите с генериран трафик 411 терабайта, следвано от Националния осигурителен институт (НОИ) с двойно по-голям обем 873 терабайта и МВР - с 544 терабайта, главно хитови и порнопродукции.

Ако служители на МВР са теглили файлове с незаконно съдържание от интернет, срещу тях ще бъдат "предприети всички законови действия",

официално декларира МВР.

След като в края на миналата седмица в няколко сайта в интернет се появи информация, че от компютри в МВР, Министерството на финансите и НОИ се сваля най-много незаконна продукция, министър Румен Петков разпоредил проверка миналия петък.

Ще вземем мерки, с които

постепенно ще ограничим ползването на компютрите в държавните администрации за лични нужди,

заяви в понеделник пред журналисти в Разград министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Той допълни, че компютрите, които министерството ще предостави
тази година на областните и общински администрации в страната ще съдържат специални софтуерни решения, с които ще се контролира кой за какво ги използва.

И Министерство на финансите реагира

като призна, че са регистрирани единични случаи на интернет трафик към сайтове, от които свободно може да се свалят филми, музика и друго нерегламентирано съдържание в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Бяха оповестени взетите спешни мерки:

- Извършена била внезапна проверка на компютърната среда и били унищожени всички открити файлове в нарушение на вътрешните правила;

- Наложена била забрана на достъпа до сайтове, които предлагат съдържание в нарушение на Закона за авторските права

- Започнало проучване на техническо решение за облекчаване на процеса при ограничаване на достъпа до новопоявяващи се сайтове с нерегламентирано съдържание чрез специализиран софтуер, както и анализ на регистриращи файлове за ползван интернет трафик. Тази мярка ще се реализира във възможно най-кратки срокове.

В същто време във финансовото министерство са и обидени и заявяват: "В публикациите се прави опит да се внуши, че МФ заема първа позиция в представената извадка, въпреки че според същата неофициално разпространена информация на ведомството се отрежда трето място по размер на генериран трафик.

Според администратора на Arena.bg най-изявените ъплоудъри изобщо в българското интернет пространство използват международния канал на правителствените мрежи, чийто основен доставчик е БТК.

Така точно на третия ден, след като НСБОП съобщи резултатите от поредната си антипиратска спецакция - този път в домовете на четирима от най-активните ъплоудъри на файлове, Arena.bg отвърна на удара.

Ако информацията се потвърди, тя ще означава, че служители на финансовото министерство са участвали в разпространяване в интернет на приблизително на 30 хил. филма от най-популярния DivX формат. Обемът от 411 терабайта се равнява още на 100 хил. DVD-та или на 68 хил. песни, изчислява "Дневник".

НСБОП е започнала специализирани полицейски проверки на 28 април. На същата дата външнотърговското министерство на САЩ публикува годишния си доклад за защита на интелектуалната собственост, в който

България остава под наблюдение и се отправят специални критики за "растящия проблем с интернет пиратството".

Повод за последната акция ставал сигнал на Нова телевизия (NTV.bg), че 15-годишно момче разпространява терористична литература. Това е публикуваната в САЩ "Настолна книга на наемния убиец", по която вече имало извършени убийства. На компютъра на малолетния пират, известен с псевдонима Кевин, намират 4.5 терабайта информация.

Освен Кевин служителите на НСБОП задържали и трима от най-активните ъплоудъри (които качват незаконни музика, филми и софтуер). Един от тях носи титлата "Модератор", която според запознати не се дава от администратора заради големите обеми качена на торент тракера информация, а за ролята му на човек, който следи за спазване на правилата.

По данни на НСБОП коефициентът му показва, че е качил 70 пъти повече информация, отколкото е изтеглил от интернет.

Общото между четиримата, според информацията на "Дневник", е, че са клиенти на Arena.bg и са сред общо 17 хил. лица, засечени досега от НСБОП, които са качвали и сваляли незаконно филми, музика и софтуер от същото място.

Наблюдаваме потребителите с най-голям трафик и ги откриваме по IP адреса им, казва за "Дневник" Светослав Василев, зам.-директор на столичното следствие. По думите му оттук нататък ще има постоянни проверки.

Полицията обаче успява да провери само един-двама пирати на ден. Причина за това е 5-часовият срок, необходим според новия Наказателно-процесуален кодекс (НПК), за да се получи разрешение за обиск.

Акциите срещу домашни потребители повдигат въпроса излязоха ли т.нар. "фрий сървъри" от фокуса на антипиратите, отбелязва "Дневник".

"Големите доставчици на съдържание като "Арена.бг", "Дата.бг" и други не са извън вниманието на полицията.

Ако разпространяват пиратски продукти, без да плащат авторски права, ще бъдат подсъдими по закон", обясни още Василев.

Според представителя на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA-bg.org) Велизар Соколов, цитиран от "Дневник", трудно е да се търси съучастие на доставчиците на съдържание, защото незаконното съдържание се намира върху торентите и няма копия върху фрий сървърите.

В случая не услугата, а съдържанието нарушава правата, пояснява Соколов и допълва, че четиримата задържани са качили общо 30-ина терабайта информация, каквато администраторите трудно могат да следят. Косвено уличаване обаче е възможно заради раздаваните от администраторите титли от рода на "Модератора" и "VIP клиент", които се получават за определени заслуги.

Срещу четиримата задържани от НСБОП е повдигнато обвинение по чл.172а от Наказателния кодекс (НК). "Наказанията в досегашния НК са затвор от една до пет години и глоба до 3000 лв., но в новия кодекс този срок ще бъде вече осем години, а размерът на глобата различен за всеки отделен случай", уточнява Соколов.

Акцията на НСБОП бе приветствана официално от Българската асоциация на музикалните продуценти, чиято декларация придаде особен смисъл на "безпрецедентните" действия на антимафиотите, допълва вестникът.

"Надяваме се, че тези мерки са добро послание към Европейската комисия, която в предишните си мониторингови доклади посочи защитата на интелектуалната собственост в България като един от най-големите проблеми пред членството на страната ни в ЕС", се казва в текста, разпространен в петък.

"Анонимността в интернет е мит и когато се извършва незаконна дейност в интернет, никой не е недосегаем, дори и пред домашния си компютър", предупреждават от БАМП.

В заключение "Дневник" обяснява:
Тракерът (Tracker) е специален компютърен сървър, на който се съхраняват всички торент файлове на системата. Той съдържа и данни, използвани от клиентите за осъществяване и отчитане на обмена между потребителите - например кой е свалил даден торент, колко от съдържанието е свалено/качено, включен ли е в момента към системата, ако да - какво сийдва (подава към другите), и т.н.

Торентът е услуга, при която тракер сървърът осъществява връзка между потребители, които си обменят файлове. Всеки от тях е длъжен едновременно да качва и да тегли информация и да балансира между двете.
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia