BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
16:25, Сряда
18 Септември 2019г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

Наздраве! Или "За бирата"

Огняна|Жена|18-25|несемейна|София
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Чет Юли 28, 2005 8:48 am

Наздраве! Или "За бирата"

Годишната консумация на пиво на глава от населението у нас расте - 61 литра през 2004 година, срещу 55 литра за 2003 г. и 51 литра за 2002 г. Днес "Хайде на бира" е доста по-срещана покана от "Да изпием по чаша вино". Дали е заради качеството на българската бира или заради големия избор, разбира се, че и телевизионната реклама има принос за това, но така или иначе бира вече се пие и през зимата, и през лятото.

У нас се произвеждат над 50 асортимента светла и тъмна бира. В пивоварната индустрия работят над 2 700 души, а в спомагателните отрасли още 14 000 човека. В производството годишно се преработват около 120 000 т пивоварен ечемик и над 450 т. натурален хмел и хмелови продукти.

Когато обаче посегнем към определена марка бира, знаем ли всъщност какво пием? Може ли етикетът, залепен върху бирената бутилка, да ни каже и още нещо освен наименованието на марката бира?

Никога няма да научим кой е сварил първата бира. И ако поискаме мислено да му благодарим, когато в горещия летен следобед държим в ръка изпотената, ледена халба с тази вкусна, освежаваща, леко горчива напитка, ще сме в затруднение. Пивото е наистина древна напитка, казват, че още Ной превозвал пиво в своя ковчег.

Изсечени върху камък рецепти от около 7000 г пр.Хр., дават основание да се твърди, че още преди 9000 години шумерите, живели в между реките Тигър и Ефрат, са умеели да варят напитка, използвайки ечемичен малц. Според историческите документи те я поднасяли в дар на богинята на плодородието.

Процесът на варене бил много подобен на днешния. Преди да използват хмел, за да придадат горчив вкус на напитката, за подобряване на вкуса му използвали различни треви и подправки. Съхранявали питието в бъчви и го пиели през специални тръстикови тръбички, за да не попаднат в хранопровода на пиещия неразтворени плевели и зърна.
Гръцкият учен Дискорит през І век описал употребата на curmi - напитка от ечемик и тревни добавки - пелин, семена от лаврово дърво и бръшлян.

Пиво пиели и народът, и знатните. Поднасяли го на боговете, търгували с него, заплащали чрез него стоки. Шумерите освобождавали пивоварите от военна служба. В асирийската и вавилонските империи пивоварите играели съществена роля. Те също като другите занаятчии се обединявали и имали свои задължения към боговете.

Народите на древния Шумер и Египет не били единствените, които умеели да варят пиво. Те са предали изкуството да се приготвя пивото и на други народи, но само те са запазили свидетелства за начина на варене и търговията с него. От египтяните пивоварството се е пренесло в Етиопия, Гърция, разпространило се е в Персия, на Кавказ. В Китай като изходна суровина използвали ориз. Съществува предположение, че най-напред хмел са започнали да използват източните финландци и татарските племена.

В света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. В зависимост от основните му показатели, интензивност на цвета, вкус и аромат, пивото се дели на тъмно и светло. В светлото пиво е нормално да се усеща горчивината на хмела, а в тъмното - сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека.Светлото пиво може да съдържа от 8% до 20% сухо вещество, а тъмното - от 12 до 21%. Непастьоризираното пиво след време помътнява, променя цвета си и се появява утайка. То може да се съхранява от 2 до 17 денонощия. Пастьоризираното се съхранява по-дълго - до 30 дни, а ако се използват стабилизатори - 3 и повече месеца.

Концентрацията на сухо вещество се посочва в проценти или в градуси на Балинг. Тази единица е предложена от чешкият химик проф. Карел Наполеон Балинг (1805 - 1868). Градус на Балинг е тегловен процент на екстракта, измерен в грамове, съдържащ се в 100 г разтвор. Бира с малко съдържание на алкохол има плътност до 5%, със средно - до 12 %, силната бира е с плътност над 14 %.

Безспорно бирата е най-вкусна, когато се сервира охладена. Оптималната температура е 6-8°С, във всеки случай не трябва да е по-топла от 10° и по-студена от 5°.

Не се препоръчва да се охлажда рязко, например във фризер или да се загрява - и в единия, и в другия случай тя губи от аромата и вкусовите си качества. Няма нужда да казвам, че бутилките с бира се отварят непосредствено преди употреба.Най-удобните съдове за сервиране на бира това са чаши, халби от стъкло, порцелан, керамика и ... дърво. Формата им може да бъде най-разнообразна, в зависимост от фантазията на любителите на напитката. Все пак желателно е в горната си част съдът леко да се стеснява.

Какво ни казва биреният етикет?

Е, разбира се, най-напред марката на бирата.

Под нея обикновено се посочва типа на пивото.
Както е известно бирата бива светла и тъмна (Light и Dark). Светлото пиво се произвежда от светъл или леко изпечен малц (в зависимост от вида на пивото е възможно да се добавя царевица, ориз, пшеница и т.н.). Тъмното пиво варят от малц, който е добре изпечен (оттук е карамеленият вкус) или пушен, понякога се добавя карамелизирана захар.

Плътността, което всъщност е концентрацията на сухи вещества в малца, доста често погрешно се смята, че посочва алкохолното съдържание на бирата. Всъщност този показател определя колко разтворени твърди вещества от изходната смес (малц, хмел и др.) са преминали в бирата. Обикновено това са 10-12%.
Внимание любители на пивото: не игнорирайте този надпис, защото съдържанието на алкохол се намира в пряка зависимост от плътността на бирата. Както силно вино не може да се получи от кисело грозде, така и силна бира не става от изходна суровина с ниска плътност.
Традиционната бира с 5 vol.% алк. се получава при плътност не по-малка от 12 %. Ако купувате бира с ниска плътност и високо съдържание на алкохол, по всяка вероятност това е пиво, в което е добавено спирт. И тогава не се учудвайте, че след приятната вечер ви боли глава.


За бира с 5.6 % алкохолно съдържание плътността трябва да бъде 14-15%. Например немската бира "Eku-28" е с алкохолно съдържание 11% vol. Плътността й обаче е цели 28%! Това си е наистина течен хляб.

Алкохолно съдържание подсказва колко силно е пивото или процентното съдържание на алкохол в него.
То може да се разбере по посочения обемен процент алкохол. Например, ако е отбелязано 5% на една половинлитрова бутилка, това означава, че тя съдържа 25 мл чист спирт, което отговаря на 60 мл водка. Но варенете на пиво си е изкуство и резултатът не може да бъде предсказан с голяма точност. Градусите могат да бъдат измерени чак след като пивото е готово. Затова повечето производители пишат върху етикета на своята бира: "Съдържание на алкохол не по-малко от..." Въпрос на чест е пивоварите да отбелязват върху опаковката заедно с датата на производство и точното съдържание на алкохол именно в тази прясно сварена партида пиво. Например върху дъното на "Ranch Pilsner Beer" има лазерен надпис: 4,6 vol.

Върху някои етикети може да се срещне посочено и съдържание на алкохол в проценти от теглото, които могат да се превърнат в обемни като показателят се умножи на 1,26.

Върху бирения етикет понякога присъства информация и за количеството калории, съдържащи се в питието, страната-производител, нормативния документ, възоснова на който се произвежда бирата, количеството в литри.

Калоричността е още една цифра върху етикета, към която в чужбина се отнасят с внимание, у нас обаче пренебрегват. Привържениците на диетите и тънката талия предпочитат лек тип пиво, тъй като "биреното коремче" е реален факт за повечето от любителите на бирата, колкото и да се говори, че то е резултат по-скоро на мезетата към бирата, а не толкова от самата бира. Калоричността на бирата е около 40-50 ккал на 100 г. Приблизително толкова са калориите в 100 г пълномаслено мляко.

Срокът на съхранение, посочен в етикета на бирата, зависи от начина на консервация на пивото. Най-разпространеният консервант е аскорбиновата киселина, за което честно си признават повечето производители в чужбина. Според немския закон за чистотата на пивото още от 1516 година е забранено използването на чужди примеси в пивоварството и немското пиво се пастьоризира.

Да обобщим - сега в разгара на летните жеги имате всички основания да посегнете към тази напитка! Wink

Източник: Списание "Маргарита"
виж
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia