BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
5:48, Събота
20 Октомври 2018г.

EXOOO -> СтатииОтговори по темата

ЧЕТИРИ СТЪПКИ по пътя към съвършенството

ЧерешовЦвят|жена|25-35||Бургас
emate профил|лично съобщение

Пуснато на: Вто Май 16, 2006 4:14 pm

ЧЕТИРИ СТЪПКИ по пътя към съвършенството

или как да преодолеем завистта
В речника завистта се определя като чувство на досада, предизвикано от успехите и благополучието на друг човек. Онези, които са почувствали върху себе си нейното разрушително действие, ще се съгласят, че завистта разяжда душата като ръжда. Как може човек да се избави от нея?


Първа стъпка:
Открийте причината за вашата завист

Често пъти причина за завистта е неадекватната самооценка. Човек, прекалено уверен в собствената си значимост, при среща с по-успешен или дори просто равен на себе си — по способности, материално благополучие, положение в обществото и т.н. - започва да чувства дискомфорт. За да възстанови душевното си равновесие (или по-скоро своята илюзия за него), завистникът често се стреми да причини неприятности на обекта на своята завист - да оскърби, да оклевети, да унизи, да попречи. Това е така наречената "активна" завист. Друг случай: потискат ви вътрешни комплекси или вие просто не сте достатъчно уверени в себе си и затова смятате себе си за по-лоши от другите. "Не ми стигат способности да вляза в университета. Никога няма да имам смелост да се науча да шофирам. Никога няма да се реша да сменя работата си". Такива думи вие казвате понякога на себе си (и на околните). И при това тайно завиждате на приятелките си с висше образование, собствена кола и престижна професия. В този случай вашата завист е "пасивна" - на пръв поглед тя е безвредна и дори незабелязана за околните, ден след ден обаче тя ви прави все по-нещастни. Излишният интерес към чуждия живот - ето още една причина за завистта. А това твърде често е резултат от безнадеждната сивота на собствения ви живот. Ако животът ви не е пълен с ярки впечатления, възвишени преживявания, нови запознаства и приятно общуване, ако той е неизменно скучен и еднообразен, то рано или късно ще се появи повишен интерес към живота на околните. И ако там, при съседите всеки ден е фойерверк от събития, то няма да успеете да се огледате и през вратата ви, подобно на змия, ще пропълзи завистта.

Каквито и да са причините, които са я предизвикали, резултатите й са еднакво разрушителни, защото:
1. Завиждайки, ние преживяваме чужд живот, а своя така си и остава зад борда.
2. Негативните емоции и преживявания, предизвикани от завистта, запълват душата, без да оставят в нея място за позитивни мисли, защото ние просто не можем обективно да оценим себе си и своя живот и не забелязваме около себе си нищо хубаво.


Осъзнаването на тези моменти е първата стъпка към преодоляването на завистта.Втора стъпка:
Открийте себе си

Във всеки от нас има нещо особено, неповторимо, уникално. Да открием способности в себе си — не е трудно, има ги всеки. Спомнете си колко добре готвите, с какъв вкус умеете да подбирате дрехите си, колко високо колегите ви ценят вашите професионални качества. Помислете, какво още бихте искали да постигнете, съпоставете го със своите реални възможности - и се заловете за работа. Разбира се, не всеки може да излети в космоса, но почти всичко останало е в ръцете ни. Недостатъци? Разбира се, че ги имаме. С някои можем да се разделим доста лесно, други отстъпват трудно. Но не бива да се отчайваме: нали нашите недостатъци са част от нашата индивидуалност. Всъщност, понякога именно заради тях ни обичат!Трета стъпка:
Напълнете своя живот с радост

За това ви е необходимо преди всичко да обикнете себе си - такива, каквито сте. И да не забравяте отвреме на време да си подарявате радост. Започнете своето утро, усмихвайки се на своето отражение в огледалото. Нека то стане вашето първо всекидневно удоволствие. По-нататък през деня се постарайте да си доставите още удоволствия, колкото можете повече. Пригответе си за закуска най-любимото блюдо, облечете роклята, в която се чувствате като кралица, разходете се по магазините, премервайки всичко, което ви харесва, поканете на гости най-добрата си приятелка, изпитайте удоволствието на една ароматна вана и разкажете приказка на сина си.


Мечтите за бъдещето — това, разбира се, е прекрасно, но все пак се старайте да живеете в настоящето — сега, днес, в този момент. Радвайте погледа си с букет полски цветя, красиви съдове на масата, посещение на изложба, съзерцание на природата. Радвайте слуха си с любимата музика, шепота на дъжда зад стъклото, смеха на своето дете, гласа на близък човек. Радвайте се на общуването с приятни за вас хора, четете книгите на любимите си автори, нека не ви жал да отделите време за своите увлечения.


Ако ви се струва, че превръщайки своя живот в непрекъснато удоволствие, рискувате да станете егоист — не е така! Помислете си, колко радост ще достави на околните общуването с вас - най-щастливата жена на света, щедро раздаваща усмивки и комплименти. А най-важното е, че няма да ви остане нито една причина да завиждате някому!Четвърта стъпка:
Възпитайте в себе си добродетели

Не е възможно да се избавите от недостатъците, ако тяхното място не заемат истинските ви положителни качества и достойнства. Най-ефикасното средство срещу всякакви рецидиви на завистта е духовното израстване и разкриване на най-добрите човешки качества. Затова миролюбие, смирение и милосърдие са именно тези добродетели, които трябва да развиваме в себе си. Не можем да ги придобием толкова лесно, но после е още по-трудно, почти невъзможно да ги загубим!
 
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia