exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
10:02, Сряда
06 Декември 2023г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Мерки срещу алкохолизма

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
SЕО копирайтинг
Дигитален маркетинг и SEO оптимизация
Imam seriozen problem

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
В Полша зачестява практиката да се дават обети за трезвеност, разказва РФИ в рубриката си "Европейски акценти"
14.12.2007
Има доста рекорди, с които Европа не може да се гордее. Според Световната здравна организация (СЗО) на Стария континент се пие най-много алкохол в света.

Един от всеки четири мъже и всяка десета жена попадат в зоната на рисковото пиене, а

5% от европейците са зависими от алкохола

Има страни обаче, в които законодателството по този въпрос е много стриктно и толерантността към алкохола е много по-малка. Такъв е случаят с Швеция, където виното и високоалкохолните напитки се предлагат само в специализирани магазини, чиито монопол се държи от държавата.

Толерантността към комбинации между алкохол и шофиране е също много ниска: позволеното съдържание на алкохол е 0,2 промила.

За да се подобри борбата с употребата на алкохол преди шофиране някои превозни средства в Швеция вече са екипирани с етиломери.

Кенет Хелстрьом е собственик на транспортна фирма край Стокхолм и е

монтирал етиломери във всичките си камиони

Те функционират много просто. Необходимото е съдържанието на алкохол в кръвта да е 0 г, за да светне зелената светлина и след това камионът може да запали.

"Слагам ключовете, духам в етиломера... Появява се зелената светлина и потегляме", обяснява Кенет.

Ако двигателят е изключен за повече от 30 минути ще трябва отново да използвате етиломера преди да се потегли. За шведските превозвачи монтираният в камиона етиломер е по-скоро начин да заявиш чувството си на отговорност, а не толкова участие в борбата с алкохолизма зад волана.

Въпреки че Швеция е сред водещите европейски страни по сигурност на пътищата, 25% от смъртните случаи при пътно-транспортните произшествия, т.е. 100-125 годишно, се дължат на употреба на алкохол.

Една трета от автобусите на дълги разстояния също са екипирани с етиломери. От догодина "Волво" започва да монтира етиломери и в леките автомобили.

Сред европейските страни с най-голяма консумация на алкохол СЗО посочва Литва, Латвия, Русия и Полша.

В Полша католическата църква се заела с борбата срещу алкохолизма, която често се проявява в доста причудливи форми. Такъв е случаят с църквата в Закопане, където

зачестява практиката да се дават обети за трезвеност

Всъщност църквата в Закопане е позната из цяла Полша и всяка година тук се стичат хиляди поляци, които имат проблеми с алкохола. Независимо от възрастта, те се изкачват пеш на върха на хълм и дават обет за трезвеност пред образа на Дева Мария и в присъствието на свещеник.

Освен обета, който произнасят, желаещите да променят живота си записват имената си в регистър. В замяна те получават малък образ на Девата на Вечното спасение, на чийто гръб е изписан срока, за който е даден обета.

В България сме свидетели на истинска война по пътищата. Най-голяма вина за жертвите в тази война имат пияните шофьори. За последните шест години националната статистика отчита над 2850 тежки катастрофи по вина на шофьори под въздействие на алкохол.

Само миналата година 15 059 проби, направени от пътни полицаи, са показали алкохолно съдържание в кръвта на шофьора над 1,2 промила.

Още по-шокиращ от този факт е, че много голям процент български граждани (68%) , анкетирани от Евробарометър, казват, че

не знаят за настоящето ниво на допустимо алкохолно съдържание

в кръвта.

Оказва се, че за мнозина да пият една бира, преди да седнат зад волана, изобщо не се възприема като пиене на алкохолна напитка.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Христо Мирчев предложи да се отнемат в полза на държавата колите на шофьорите, причинили катастрофа в нетрезво състояние.

Някои от членовете на комисията обаче смятат, че такива мерки със сигурност ще предизвикат много негативна обществена реакция срещу самия законодателен орган.
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia