exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
0:52, Понеделник
26 Февруари 2024г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

Козметика за мъже

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
SЕО копирайтинг
Дигитален маркетинг и SEO оптимизация
Imam seriozen problem

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
Откакто светът съществува, култът към красотата неизменно е съпътствал живота на хората. Още в далечни времена древните са използвали най-различни помади и прахове в търсене на съвършенство, доближаващо ги до боговете. Стремежът за съхраняване на красотата с течение на времето води до появата на козметични средства. В онези епохи това е било белег на опредлен социален статус – козметика била привилегия само на богатите и аристократите.

Култът към красотата се развива във времето, намирайки специфично място в обществото и отношенията между хората. Днес хубавият външен вид, включващ в най-общи линии поддържана кожа, фигура, приятна усмивка и облекло, е първият и най-запомнящ се източник на информация за един човек. Психологически проучвания доказват, че до 70 % от първоначалното впечатление за даден човек се формира от външния му вид. Масовизирането на процеса постепенно превръща желанието за поддържане на красотата в индустрия, развиваща се с усилени темпове в днешно време.

Само жените ли са суетни?

Цитат: Изследвания сочат, че 73 % от европейските мъже смятат прекарването на време пред огледалото за „важно” или „много важно”, в сравнение със 72 % от жените, отговорили същото.

По неписани правила култът към красотата и респективно поддържането й се приписват към суетностите на нежния пол. В последните години обаче в духа на глобализацията границите между силния и слабия пол постепенно губят ясните си очертания. Социално-икономическите роли на двата пола в обществото започват да се сливат и уеднаквяват. Култът към красотата и поддържането на външния вид постепенно завладява и силния пол, макар и в доста по-малка степен. Мъжете започват да обръщат повече внимание на външния си вид, да използват козметика и дори да търсят специализирани услуги. Все по-често могат да се видят двойки, посещаващи заедно козметичните студиа. И ако се вече започнахте да си задавате въпроса за сексуалната ориентация на тези мъже – не, не сте прави – става дума за мъже с нормална сексуална ориентация.

Козметика за мъже – срамно ли е?

Отговорът е: категорично не. Освен това е въпрос на личен избор. Или по друг начин казано – срамно е, доколкото е срамно жените да носят панталони, да шофират или да пият бира. Грижата за външния вид и в частност използването на козметика е понятие, в което всеки влага индивидуален смисъл. Израз е на себеоценката и отношението към самия себе си. За да хвърлим повече яснота върху това разбиране ще ни помогнат „изповедите” на двама мъже по-долу:

Иван: „Днешният модерен мъж трябва да се интересува от външния си вид, тъй като именно външността е първото, което хората виждат и основния фактор, по който го „премерват”. Мъжката козметика е създадена, за да помага на мъжете да изглеждат добре”.

Георги: „Мъжете, ползващи козметика, са доказателство за залеза на мъжествеността. Когато все повече и повече мъже използват неща, присъщи на противоположния пол, те постепенно престават да бъдат мъже. Да бъдеш мъж означава ум, мускули и работа, не да изглеждаш добре”.

Иван и Георги се определят като съвременни мъже с модерни разбирания, които водят активен социален живот. Но всички прилики свършват до тук. Иван е самоуверен метросексуален мъж, който обича да пазарува дрехи и всяка сутрин използва коректор, за да прикрие белезите от бръсненето и тъмните кръгове под очите си. Вечер измива лицето си с почистващ гел, а в „специални” дни посещава козметик за лицето и маникюра си. И в случай, че се усъмнихте в противното, той има нормална сексуална ориентация. От друга страна, Георги е по-скоро мъж-традиционалист. Има малък гардероб, включващ „всичко необходимо”, който подновява всяка година. Харесва да се облича добре, но спира до тук. „Никога не съм слагал крем на лицето си и няма да го направя”, казва той.

Само преди няколко години пространството за мъжка козметика в магазините се ограничаваше до пяна за бръснене, душ-гел и афтършейв. В последните години това място се разрастна, приютявайки стряскащо разнообразие от продукти, грижещи се за нужди като епилиране и добиване на изкуствен тен. Проучвания показват, че отношенето на мъжете към използването на козметика е полюсно – метросексуални разбирания, живеещи под един покрив със схващания тип „мачо”.

За всички е ясно, че тенденцията мъжете да ползват козметика и да обръщат „особено” внимание на външния си вид е резултат от наложен в последните години лайфстайл стереотип. И главният подстрекател за това са медиите. Именно там „живеят” образите на известни футболисти иактьори, чиито имена украсяват опаковки на кремове, лосиони, парфюми, дори и храни. Съвременният модерен мъж иска да ухае, изглежда и говори като тях. Което е красноречиво доказателство, че суетата не е приоритет единствено на дамите.

По-чувствителна ли е мъжката кожа?

Доказан факт е, че мъжете са по-застрашени от заболявания на кожата, отколкото жените. Каква е причината ? Проучванията сочат, че мъжете са подложени на престой на открито по-дълго, отколкото нежния пол и същевременно много рядко използват слънцезащитни продукти. От друга страна мъжете обичайно приемат по-малко антиоксиданти чрез храната / диета / и чрез използване на допълнителни козметични средства. Следователно никак не е срамно, а дори е необходимо мъжете да използват козметика, съобразена с техните нужди и особености. Мъжете също искат да изглеждат по-млади и по-свежи; следователно трябва да имат „инструментите” да го правят.

Дали ще посещавате козметик или ще използвате само дезодорант и афтършейв е единствено въпрос на ваш личен избор, драги господа. И да не забравим да обобщим, че мъжествеността и желанието да изглеждате добре вървят ръка за ръка и помагат да се харесате не само на околните, но и на себе си.

Ресурси
* cosmeticsdesign.com
* askmen.com
* bb-team.org

ZenOfmeN
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia