exooo
BG / EN / ES
ехооо - споделете с насразширено търсенеВашите данниfenk - рекламанаши приятели
ехооо - споделете с нас
sidepanel
sidepanel
18:57, Вторник
05 Юли 2022г.

sidepanel
EXOOO -> СТАТИИ

За развода

Untitled Document
ИЗБРАНИ ТЕМИ
Дигитален маркетинг и SEO оптимизация
Imam seriozen problem
Доверие

ИЗБРАНИ НОВИНИ
N.O.H.A. в България
Майкъл Джексън се връща на сцената
Пребиха до смърт американска водеща

ИЗБРАНИ СТАТИИ
Миналото - неизменен спътник на всяка връзка
Ето как да запазите любовта завинаги!
ТОП 10 на фразите на перфектната жена
РАЗВОДЪТ – ПРОКЛЯТИЕ ИЛИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

д-р Румен Бостанджиев,
д.м.н., психотерапевт

Години наред считахме, че няма по-голямо бедствие в личния живот, от това да се разведеш. Склонни бяхме "заради децата", "заради благоприличието" и заради какво ли още не, да стискаме зъби и да търпим агонията на брака си дори и тогава, когато той се е превърнал в душегубка за двама.

Като изключим женитбите по сметка с планиран развод, повечето хора се събират за да живеят заедно "докато смъртта ги раздели". И това е напълно разбираемо, защото стабилният брак гарантира както общата грижа за децата, така и сигурността по отношение на безброй битови, финансови, социални и емоционални аспекти на живота.

За съжаление обаче, колкото по-динамичен и непредсказуем става живота ни, колкото по-взискателни сме спрямо съпружеското партниране, толкова по-трудно е брака да оцелее през годините. Хората от по-старите поколения са се развеждали по-рядко не защото са били по-щастливи в браковете си, а защото социалната взаимозависимост ги е приковавала съдбовно един към друг. Разводът е бил изключително крайна мярка, до която се е стигало много рядко при наистина непоносими обстоятелства. За да оцеляват заедно в брака, много мъже и най-вече жени са били принудени да правят жестоки компромиси със собственото си достойнство и право на пълноценно развитие.

Тенденцията за нарастване броя на разводите, която отчетливо се наблюдава през последните десетилетия в почти всички индустриално развити страни, е израз преди всичко на разкрепостяване на отделната личност от формалните окови на брака. Мъжът и особено жената днес са много по-автономни и склонни да поставят качеството на отношенията с брачния партньор на приоритетно място в ценностната си система. Бракът вече не е самоцел, която трябва да се запазва на всяка цена, а все повече се възприема като предпоставка за пълноценния живот и развитие на съпрузите. Това естествено направи брачната институция изключително нестабилна.

Значително по-сложните ролеви модели на взаимоотношения между мъжа и жената в съвременното семейство постоянно поставят съпрузите в уникални ситуации, за които няма предписания в традициите, обичайте и опита на предишните поколения. Семейният живот днес изисква повече умения за намиране на нови решения, за постоянна атаптация към променящите се условия вън и вътре в семейството. Естествено е при това да възникват конфликти. Не винаги обаче съпрузите разполагат с достатъчно уменията за конструктивно преодоляване на конфликтите.

Понякога противоречията са от такъв характер, че разводът изглежда най-приемливото решение. Все повече се осъзнава фактът, че макар и краен , при определени условия този вариант може да има и предимства пред бавното взаимно самоубийство в един мъртъв брак.

Невинаги е задължително някой от двамата да бъде виновен за подобно развитие. Както не е задължително и съдбата на съпрузите и децата непременно да е катастрофална след развода.

В страни като САЩ, където половината от браковете завършват с развод съществува дори понятието "щастлив развод". С него се означава цивилизованата раздяла между двама бивши съпрузи, която е дала шанс всеки от тях да подреди живота си по по-добър начин, без това да се отрази негативно върху възпитанието и развитието на децата.

В миналото именно съдбата на децата бе главният аргумент срещу развода. Съществуват значителен брой проучвания обаче, които доказват, че живота на детето в едно непълноценно, дисфункционално семейство може да бъде много по-травматичен, от колкото живота му след един цивилизован развод. Изследванията показват, че ако такива деца бъдат реинтегрирани в новото семейство на някой от родителите, тяхната съдба практически не се различава от съдбата на децата в "нормалните" семейства.

Когато съпрузите са изправени пред сериозна и дълбока криза в отношенията си, професионалната фамилнотерапевтична помощ, която могат да получат е ориентирана в три основни посоки. Първата е свързана с възможностите да се преодоляват семейните конфликти без да се стига до развод. С помоща на опитен психотерапевт партньорите биха могли да използват кризисната ситуация за да направят отношенията си дори по-добри, от колкото са били преди възникването на конфликта.

Втората възможност за професионална подкрепа се появява когато съпрузите твърдо са стигнали до идеята, че отношенията им са изчерпани и единственият разумен изход е разводът. В тази ситуация ролята на добрия адвокат, който се стреми към защита на имуществените и икономическите интереси, очевидно е недостатъчна. Разводът е не само юридически, но също така и сложен психологичен и социален процес. В процеса на развод всеки от съпрузите преминава през различни емоционални фази и се нуждае от компетентна подкрепа за да запази психичното си здраве и потенциалите си за пълноценно развитие след приключване на делото. Особено важно е децата в едно развеждащо се семейство да бъдат умело подкрепени, за да се сведе до минимум травматизиращото влияние на развода върху тях. В много страни когато съпрузите подадат молба за развод, юристите задължително ги информират и за това къде могат да получат компетентна психотерапевтична помощ. Съвместната работа на юристи и психотерапевти позволява да се избегнат много от най-ужасяващите сцени, съпътстващи раздялата на озлобени и ожесточени до крайност бивши съпрузи. Ако подобна практика се възприеме и у нас, навярно много от потресаващите заглавия от първите страници на жълтите вестници ще изчезнат. Най-пощадени в този случай естествено ще са децата, за които е изключително важно да запазят нормалните си отношения с всеки от родителите и да съхранят доколкото е възможно любовта и уважението си към всеки от тях, независимо от раздялата им.

Третата насока, в която членовете на едно разпаднало се поради развод семейство могат да получат професионална помощ, е преодоляването на стреса от развода и мобилизиране на личностните ресурси за пълноценно изграждане на личния живот след него. За повечето хора преживеният развод се възприема като личен провал. Сериозно е накърнено самочувствието и самооценката им, съществува генерализиран страх от изграждане на трайни взаимоотношения и обвързване с нов партньор. Всеки развод малко или много е загуба, особено за децата. Преживяването на загубата по здравословен начин означава, човек да успее да се освободи от мъчителните и потискащи преживявания без да ограничи шансовете си за пълноценно развитие и общуване. Именно в това отношение психотерапевтът може да окаже неоценима помощ. Психологическата подкрепа след развод е от решаващо значение за това човек да запази самооценката си и да се обърне наново към възможностите за социална интеграция съвместно с друг партньор. Благодарение на подобна помощ в споменатите страни с водещ опит в справянето с развода, преобладаващата част от разведените създават нови семейства. За съжаление у нас този процент е значително по-нисък.

До скоро в България възможностите за оказване на психотерапевтична помощ за хора със семейни конфликти, в процес на развод или след развод, бяха крайно ограничени. От една година обаче в Центъра за личностно развитие "Интимус" в София, нуждаещите се могат да получат компетентна помощ, свързана с преодоляване на семейната криза и развода.

Помощта може да бъде индивидуална, двойкова, фамилна или групова.

Индивидуалната психотерапия е в състояние да помогне човек да осмисли по-добре преживяванията и опита си, да намери не само разбиране и подкрепа, но и да обсъди съвместно с терапевта, възможните изходи от ситуацията. На лицата, търсещи психотерапевтична помощ отдавна вече не се гледа като на "луди". Напротив в много страни дори е престижно човек да има личен психотерапевт, с когото да се консултира във всеки критичен момент от живота. Подобна нагласа, макар и бавно, си прокарва път и у нас.

Двойковата или фамилната терапия, включва участието на двамата партньори, а понякога и на децата. Целта е да се подкрепят усилията за постигане на оптимални договорености между съпрузите, които са от взаимен интерес. В тези случаи психотерапевта играе ролята на посредник и съдейства да се стигне до консенсус.

Изключително добри възможности за помощ дава груповата терапия, за хора, преживяващи или преживели семейна криза. В груповия процес основната лечителна сила е подкрепата, разбирането и съдействието от страна на останалите членове на групата. Установено е, че хора, които се намират в аналогични житейски ситуации, могат да си помогнат взаимно по уникален начин, особено когато процеса на общуването им е структуриран професионално от опитен групов терапевт.

източник: Медицина и Здраве
виж
 
НАПРАВЕТЕ ЕХООО СТАРТОВА
ГЛАСУВАЙТЕ И ДНЕС ЗА НАС
СТАРАТА ВЕРСИЯ НА ЕХООО
ВХОД

В СЛУЧАЙ НА ЗАБРАВЕНА ПАРОЛА, МОЖЕТЕ ДА Я ВЪЗСТАНОВИТЕ ОТ ТУК. А АКО НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАН/А, НАПРАВЕТЕ ГО ТУК.
ГОРЕЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ
ПОСЕТЕТЕ
СПИСАНИЕ ЗА МЪЖКА МОДА И ЛАЙФСТАЙЛ
КЛЮКИ, СЕКС, ПИКАНТНО
ГОРЕЩИ СНИМКИ, ГОРЕЩИ НОВИНИ
СЪНОВНИК, ХОРОСКОП, ГАДАЕНЕ
СВАТБЕН ПОРТАЛ
ВСИЧКО ЗА ВАРНЕНСКИТЕ БЕБЕТА
ОРЕШАКА-СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ
exooo
ARTDEVISER - webdesign | internet solutions | multimedia